Adamec (ODS): Nové ulice ponesou názvy po trutnovských osobnostech

30.09.2021 6:34

Trutnovská radnice chce uctít památku tří významných osobností. Pojmenuje po nich nově vznikající ulice. Na mapách Trutnova tak brzy budou ulice Wolfova, Justova a Hybnerova.

Adamec (ODS): Nové ulice ponesou názvy po trutnovských osobnostech
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Trutnovští zastupitelé na letošním 4. zasedání odsouhlasili návrh na pojmenování tří nově vznikajících ulic v Horním Starém Městě.

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Návrh vzešel od Odborného poradního sboru pro názvosloví na základě podnětu veřejnosti. „Chceme ocenit celoživotní dílo Karla Hybnera a profesorů Antonína Justa a Vladimíra Wolfa. Všichni tři byli velkými trutnovskými patrioty, zanechali tu nesmazatelnou stopu a takto jim vzdáme hold,“ vysvětluje rozhodnutí zastupitelstva Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Ul. Justova a Hybnerova

Názvoslovná komise navrhla pojmenovat dvě souběžné ulice, které vznikají v lokalitě "U Hřbitova" v souvislosti s rozrůstající se zástavbou navazující na ulici K Domkům, "Justova" na památku trutnovského historika a autora 58 městských kronik prof. Antonína Justa a "Hybnerova" na památku trutnovského fotokronikáře Karla Hybnera. „Oba pánové spolu desítky let intenzivně spolupracovali na tvorbě trutnovské kroniky a fotokroniky, proto je naprosto výstižné po nich pojmenovat i sousedící ulice,“ dodává trutnovský starosta. Oba jmenovaní jsou zároveň čestnými občany města a držiteli kulturní ceny města. Jsou také známí svou přednáškovou, tvůrčí a publikační činností při popularizaci historie města.

Ul. Wolfova

V lokalitě "Za Komínem" vzniká ulice na okraji zástavby mezi ulicemi K Pěti bukům a Rechenburskou. „Vzhledem k poloze celé lokality pod Zámeckým vrchem, na němž se nacházel zaniklý hrádek Rechenburg, na kterém v minulosti prováděl prof. Vladimír Wolf archeologický výzkum, se možnost pojmenování této ulice "Wolfova" doslova nabízela,“ konstatuje Ivan Adamec. Prof. Wolf je znám nejen odborné veřejnosti svým zájmem o historii, prováděl v minulosti také rozsáhlý archeologický výzkum raně středověkého osídlení a zaniklých hradů Trutnovska. Bohatá publikační činnost jej nesmazatelně zapsala do řad renomovaných regionálních historiků a v roce 2012 obdržel Kulturní cenu města Trutnova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…