Adamec (ODS): Šedá ekonomika v případě těchto čísel, 15 - 16 % přibližně, se nedá snížit represí

12.09.2018 22:37

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 9. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o evidenci tržeb a zákon o dani z přidané hodnoty

Adamec (ODS): Šedá ekonomika v případě těchto čísel, 15 - 16 % přibližně, se nedá snížit represí
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Takže já také dobrý večer, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové. Já bych si opravdu přál, abychom neříkali, kdo je velkopekař, kdo je listonoš a kdo je učitel. Myslím si, že tady máme stejná práva, stejné povinnosti, takže nerozlišujme to, protože pak si tady budeme zakazovat říkat něco k oborům, kde někdo si myslí, že je mistr, a zároveň si o druhém myslí, že je naprostý diletant.

Já budu mluvit naprosto poctivě na začátku. My jsme nechtěli žádnou vlnu elektronické evidence tržeb. Od začátku jsme bojovali proti tomu systému, nepovažujeme to za narovnání podnikatelského prostředí, jak to tady padalo, a pánové jsou klasický příklad toho, o čem budu mluvit za chvilku. Prostě je to jinak. Samozřejmě když chcete účtenku, tak to bylo i doposud, všichni vám dali účtenku, když jste o ni požádali přece. A někdy tu účtenku potřebujete. A kdybych vám položil, vám všem tady, otázku, když vám truhlář udělá skříňku a zeptá se vás, jestli to chcete bez papíru, tak by mě zajímalo, co mu řeknete. A opravdu ať si každý sáhne do svědomí sám, nebudu to tady zkoumat. A tohle je špatně samozřejmě. Tady ten stát přichází o velké peníze.

Ale pojďme se podívat na to, proč my to odmítáme, proč se k tomu stavíme negativně, proč to nepovažujeme za narovnání podnikatelského prostředí. To snad nikdo ani nemůže myslet úplně vážně, kdo o tom trošku uvažoval. A já bych řekl, že ten zákon, který tady prošel silou, dokonce jsme byli přerušeni ve třetím čtení, když jsme měli rozpravu, někdo tomu říkal obstrukce, ale my jsme byli opozice, jsme i nadále a je to naše právo se tady vyjadřovat. A samozřejmě mě mrzelo, že zrovna já jsem se nedostal na dopovídání řeči, vy jste nám zkrátili rozpravu na deset minut, dvakrát deset minut - samozřejmě asi na to bylo právo, já to tady nezpochybňuji, ale musím říct několik věcí, které tady nepadly.

Když se zavádělo EET, tak kdo byl populista a kdo je největší marketér, tak to víme, v této společnosti, kdo se chová populisticky za každého případu. A nebudu to tady dále rozebírat. Ale tehdy jsem viděl placené reklamy, kolik stát na tom vydělá, kolik to bude sanitek, kolik to bude školek, dětských hřišť apod. No tak se musím zeptat, kde jsou. Já když se podívám na ten plánovaný výnos z EET, tak se pohyboval řádově ve dvou desítkách miliard? Jo, myslím, že to takhle bylo. Když se podíváte na příjmy státního rozpočtu a na příjmy z jiných daní, tak to není ten hlavní problém výběru daní. Není. Ten je někde jinde.

Musím říct, že žijeme v době ekonomického boomu. Kdyby ta situace byla stejná, když jsme zaváděli tu první - druhou vlnu, tak by se to možná dalo nějakým způsobem posoudit, i když se obávám, jak to tady říkal pan poslanec Kalousek, peníze nemají mašličky v této oblasti, tak by se to velmi těžce z toho vyjímalo, ale samozřejmě s čísly si můžeme hrát, jak se dá, samozřejmě číslům věřím takovým, která si postavím já, a těm druhým věřit nemusím. A skutečně také tomu moc nevěřím, že se na tom vydělalo. A řeknu vám proč. A říkám, že platit daně je normální, aby bylo mezi námi jasno.

Česká republika je podle studií v šedé ekonomice cca procentní bod za Spolkovou republikou Německo, kterou považujeme, řekl bych, za vyspělou zemi, za náš ekonomický vzor - na tom se asi všichni shodneme. A ekonomové, kteří se zabývají makroekonomikou, jsou to kapacity, říkají, že šedá ekonomika v případě těchto čísel, 15 - 16 % přibližně, se nedá snížit represí. Elektronická evidence tržeb represí svým způsobem je. Dá se to snížit jenom tak, že snížíte daně a zjednodušíte daňový systém. Když budete mluvit o zjednodušení daňového systému, který je v České republice velmi složitý, víte, kdo se první ozve? Daňoví poradci, kterých není málo, kteří na tom vydělávají. A kde berou ti daňoví poradci peníze? Na tom, že optimalizují peníze velkým podnikatelům, a to jsou peníze, které by jinak skončily ve státní pokladně. To si řekněme na rovinu! Tak co tu narovnáváme? Já tady žádné narovnání nevidím.

Mimochodem, tento zákon, který byl v Poslanecké sněmovně protlačen silou, nebyl míněn jako zákon na vylepšení příjmů státního rozpočtu. Od začátku ne a ty indicie jsou úplně jasné. To byl zákon, který postavil velké proti malým, kde mám na mysli velké podnikatele - nakonec tady byl příklad toho, že je to tak správně - proti malým. Znám to, velké hotely, které samozřejmě jsou v úplně jiné garnituře, si přály EET. Postavil zaměstnance proti živnostníkům. A já si myslím, že bychom neměli tady propagovat a prosazovat zákony, které vytvářejí spor ve společnosti, které rozdělují společnost. To si nemyslím. Měli bychom tady schvalovat a navrhovat zákony, které tu společnost naopak budou stmelovat. A to se tady evidentně nepodařilo.

Já říkám znovu, nečekám od toho, že to zamítneme nebo že se budeme vracet k té první - druhé vlně, že bychom ji zamítli. Myslím si, že ta hračka, jak tomu říkám, kterou přinesl tehdejší ministr financí, je natolik ikonou, že budeme dál pokračovat v úpravách tohoto zákona, kde mimochodem mně osobně vadí to, že to je on line nebo in line, abych to řekl přesně, napojení. To mně na něm vadí nejvíc. Že ta data prostě běží ve vzduchu, po drátech, nepřetržitě. A nemyslím, že stát by se takto měl ke svým obyvatelům chovat. Ta nedůvěra vyjádřená tímto zákonem vůči svým občanům, vůči živnostníkům a podnikatelům je tady obrovská.

Znovu opakuji, říkali jsme to tady od začátku. My jsme byli proti, těch důvodů je celá řada. Nikomu samozřejmě neberu to, že dneska říká, že to je dobře. Řada podnikatelů měla evidenční pokladny už dříve, mají je i hospodští, protože mají různé směny a kontrolovali si, aby jim zaměstnanci v provozovnách nekradli. Ale bylo to na jejich vůli, bylo to v pořádku. Nevzpomínám si, že by mi hospodský nedal účtenku, když jsem ji nechtěl, nebo v krámě že by prodávali zboží bez účtenky, to tedy ne. A nezažil jsem hospodského, který by za vámi přišel - chceš to s účtenkou, nebo bez? To pivo bude stát s účtenkou 10 nebo dneska 30, bez účtenky 28. Takhle to není. To je v jiných oborech živnostenského podnikání, to je v oboru stavebnictví. Já jsem na to upozorňoval, že ve stavebnictví je největší nepořádek, že to měla být ta první vlna, jenomže to se těžce kontroluje, protože oni jsou v terénu, nejsou v provozovnách. Tak se to udělalo jednoduše na krámy a na hospodské.

Jinak mimochodem, jestli si myslíte, že nezmizeli ti hospodští a krámští z vesnic, a ona to je souhra více faktorů, nesvádějme to jenom na tento zákon, to prostě ještě bylo kouření a další věci, takže vám můžu říct z vlastní zkušenosti, že vesnice kolem našeho města mají velký problém, aby tam měli třeba krám, aby tam měli restaurace. A víte, kdo je provozuje dneska? Nejsou to naši živnostníci, nejsou. Oni jsou to Češi už dneska, protože mají české občanství, ale jsou to Češi vietnamské národnosti. Znovu opakuji, my toto nikdy nepodpoříme, budeme bojovat za to, aby to bylo zrušeno, je to téma i do dalších voleb a neberte to od nás jako populismus. My jsme to takhle říkali od začátku a budeme na tom trvat až do konce. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.