Adámková (ANO): Ceny zemního plynu vzrůstají třeba až na pětinásobek. Nemůžeme zavírat oči

03.05.2022 23:29

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k návrhu poslanců Ivana Adamce, Radima Fialy, Romana Kubíčka, Michala Kučery, Ondřeje Lochmana, a Antonína Tesaříka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 382/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Adámková (ANO): Ceny zemního plynu vzrůstají třeba až na pětinásobek. Nemůžeme zavírat oči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesorka Věra Adámková

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené paní ministryně, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi několik slov, kde mi není, jak mám odpovědět mým kolegům, kteří se mě ptali při zařazení tohoto bodu, a musím říci, že soucítím s panem kolegou Adamcem, protože to je ta smůla, kdyby to nebyl pravděpodobně bod mimořádné schůze, jsem si téměř jista, že si toho řada mých kolegů nevšimne a nebude na mě mít dotazy, kdy se mám zeptat. Asi by bylo bývalo lepší mít to v řádné schůzi a zkrátit lhůty na výbory, kde bychom se mohli přes kolegy zeptat, ale prostě stalo se, takže se zeptám.

Musím říci, že při velmi bedlivém poslouchání i úvodu zákona, kde samozřejmě podpora zdrojů a tak dále je jednoznačná, tak jsem nabyla dojmu, že pravděpodobně máme skvělou možnost, protože samozřejmě tyto podporované zdroje nám nemohou nahradit celou naši potřebu energie, to víme všichni, to není nic nového, ale mohli bychom to využít a výrazným způsobem zvládnout léčbu obezity v naší zemi, protože ve Velké Británii poté, co se snížila průměrná teplota při vytápění místo v krbech, tak výrazně došlo k jinému poklesu. Ale to sem nepatří, to je spíše pro upoutání vaší pozornosti. (V sále je hluk.)

To, co si musíme uvědomit, a já to vztáhnu samozřejmě na zdravotnictví a na zařízení, na která se vztahují hygienické vyhlášky a normy, a tak jsem byla také požádána mými kolegy. Prosím pěkně, máme v tomto návrhu zákona spočítáno - já to nevím, já se ptám - protože tady vznikly některé názory, že by třeba škola nebo zdravotnické zařízení si mohly vypomoci nějakou bioplynkou - já jsem nikde nenašla, jaká výkonnost by byla potřeba eventuálně pro zdravotnické zařízení nebo školu? To by asi tam ani nebylo dáno. Ale to si myslím, že by tam významným způsobem kolegy zajímalo, kdyby se to tam dalo jako technicky dodat, tak to je přesně to, co jsem říkala, že bychom se zeptali přes kolegy ve výborech. Situace je jiná. (Hluk v sále se neustále zvyšuje.)

Musíme si uvědomit jednu věc, a sice že energie obecně není dostatek.

Musíme si uvědomit, že skutečně svět se začíná rozdělovat. A to je všechno potom i jaksi pro životní prostředí a možnosti, které můžeme pro naše obyvatele zabezpečit. A to, co víme jistě, že my jsme zatím patřili do energetické soustavy, která byla stabilní. Víme to velmi dobře i vzhledem k tomu, jakým způsobem jsme vypomáhali třeba německé struktuře. Takže proto ty otázky mých kolegů, jakým způsobem by si mohli sami vypomoci a nebyli by závislí na dodávce ze sítě. Myslím si, že to by bylo tam třeba eventuálně potom pro příště dopracovat.

Co se týče ceny tepla, tak víte, že zdražení tepla za posledních 13 let, to není jenom letos, prosím pěkně, je opravdu velké. Růst cen může být i dvouciferný. A přestože se zdá, že máme plynofikaci velkou, tak musíme upozornit, že téměř 32 (%) domácností podle oficiálních údajů nemá k těmto zdrojům přístup. A to je opravdu hodně. Ceny zemního plynu vzrůstají třeba až na pětinásobek.

A dostáváme se zpátky k tomu, co se stalo ve Velké Británii, kde se opět otevřel hlubinný důl na uhlí. A to je přesně to, co nechceme samozřejmě. Nicméně jak vidíte, řeší to opravdu vyspělé státy světa. A my nemůžeme předtím zavírat oči.

Jenom bych chtěla upozornit, že to, co je opravdu velkou devizou České republiky, nebo bylo, je její stabilní přenosová síť. Před zhruba rokem v roce 2021 opravdu došlo k tomu, že na více než jednu hodinu byla od zbytku evropské soustavy oddělena soustava jihovýchodní Evropy a byla to výrazná výkonová nerovnováha. Nebudu tady uvádět, čím to bylo způsobeno, protože to už sem úplně nepatří. Ale chci jenom tím říct, že se musíme významným způsobem snažit o to mít stabilizovanou síť. Čili mně tady v tom trochu schází vysvětlení, jakým způsobem bychom blíže mohli využívat bioplynky, jako že je podporujeme, o tom žádná, to všechno je v pořádku.

A opravdu znovu upozorňuji, že ve Spojeném království po třiceti letech znovu povolili vybudování hlubinného uhelného dolu, protože bohužel té energie nemají dostatek, ať udělali cokoli.

A co se týče biopaliv jako alternativně fosilních zdrojů, tak bych tady samozřejmě také k tomu chtěla mít trošku blíže ozřejmené chovy, které by toto mohly zabezpečit, nebo pěstování plodin, které by toto mohly zabezpečit. A to tedy nemáme.

Co se týče biopaliv první generace, tak buď tam máme esterifikací rostlinných a řasových olejů vzniklou bionaftu, nebo anaerobní rozklad organické hmoty - bioplyny, anebo fermentaci cukru - bioethanol, což úplně tedy v praxi nepřichází v úvahu. Ve druhé generaci už máme nepotravinářskou biomasu, ať už to je křídlatka, čirok, šťovík. A zase, já tady nevidím předpoklady, které by vedly ke zvýšenému pěstování těchto plodin.

Jinak samozřejmě biologický odpad je typicky ze zemědělství, ale také lesnictví, anebo to, co by možná bylo zajímavé pro mnoho našich domácností, a to je domácnosti potravinářský průmysl dále. Existují mnohé aktivity, které říkají, že malá bioplynka může být u každé domácnosti na venkově. Samozřejmě ve městě těžko. Tak to úplně přesně jsem také nenašla, zda by bylo možné, nebo nikoli.

Ale jinak si musíme opravdu říci, že přestože 90 % obyvatel České republiky by mělo mít přístup k zemnímu plynu, tak v současné době nevíme, jak to bude s jeho cenou a zda to bude pro ně vůbec zaplatitelné. Ale 32 % domácností tam vůbec plynofikováno není. To znamená, že v současné době určitě nevytvoříme žádné nové plynovody velkým způsobem a hlavně nevíme úplně přesně přitom, co se děje všechno ve světě, jak je naplníme. (Velký hluk v sále.)

A i v malých vesnicích a v malých městech jsou zařízení, kde musíme dodržovat hygienická opatření, a to se týká zejména teploty v daných místnostech. Chtěla bych obrátit vaši pozornost i na tepelnou pohodu, to je stanoveno samozřejmě vyhláškou, a týká se to našich dětí. Všichni, nebo ne všichni, ale starší lidé si pamatujeme, kdy byly uhelné prázdniny, a to proto, že... (Řečnice se odmlčela pro velký hluk. Sál se postupně trochu zklidnil.) Děkuji. Ani ve školách ani ve zdravotnických zařízeních se nepodařilo dosáhnout vyhláškou stanovené minimální teploty. A je tady velká obava z toho, že při této ne úplně jasné situaci na trhu s energiemi se podaří nadále. Je třeba si uvědomit, že třeba pro zařízení výchovu a vzdělávání, kde musí být denní místnosti, učebny a tak dále, musí být jednoznačně teplota povrchu podlahy nad 19 stupňů. Zkuste si toto udělat v některých školských zařízeních a uvidíte, že to je velmi obtížné, jinak by samozřejmě děti musely jít domů. A další věc, kterou tady musíme, je i letní období, kdy nesmí teplota naopak stoupnout nad 26 stupňů. A moje otázka zní, jakým způsobem bychom tady mohli tedy bioplynkami pomoci těmto školám, zařízením, aby tam mohly eventuálně třeba tím zabezpečit nějakou klimatizaci. A to jsem tam také tedy nenašla. Jistě by to bylo potom k diskusi na výborech. Čili to je jedna věc.

A co se týče dalších věcí, které můžeme říkat, v případě, že nebudeme schopni zajistit dostatek tepelné pohody, která upozorňuji znovu, je daná vyhláškou, je to zákonná norma, to si nikdo nevymýšlí, budeme samozřejmě významným způsobem snižovat kvalitu poskytované péče pro naše lidi.

Jinak jsem velmi ráda, že řada bioplynek samozřejmě vzniká obvykle nadšením mnohých majitelů nejrůznějších většinou tedy zemědělských zařízení, na některých jsem se byla podívat, je to velmi technicky zajímavá záležitost, kde mají trošku potom problém třeba s dodávkou energie do sítě.

Ale to se domnívám, že všechno bychom měli řešit právě tou diskusí. Což bohužel k tomu ten čas nebyl, protože mi bylo vysvětleno, že bychom nestihli. Já si myslím, že to je škoda, že tento zákon byl přifařen k této schůzi, protože on tam opravdu nepatří. Myslím si, že je třeba se mu věnovat, což jste mi vysvětlili, že na to není čas. S čímž tedy úplně nesouhlasím nebo nejsem totožná, protože my bychom tím mohli prodiskutovat významným způsobem opravdu ve velmi těžké situaci energetické, ve které se nacházíme, mnoho věcí, ale bohužel tedy na to nebyl čas. (V sále je trvalý silný hluk.)

Chtěla bych říci, že tímto způsobem se zabývá i třeba energetický odborník přes mezinárodní vztahy nebo u Ústavu mezinárodních vztahů, protože všichni vědí, že ten problém je, a my ho tedy řešíme podle mě nedostatečně, ve spěchu a není prodiskutován. Je opravdu velká škoda, že se nedostalo na jeho projednání ve výborech, protože si myslím, že kolegové, kteří předkládají, by tam na místě dokázali mnohé otázky, které takhle vedou k pochybnosti, zda vůbec je to přínosem pro naše školství, pro zdravotnictví, kde bychom toto uvítali významným způsobem, možná i na vesnicích pro zajištění tepelné pohody v některých domech, a bohužel se k tomu nedostáváme.

Musím jinak říci, že problematika dodávek plynu do zdravotnických zařízení v případě, že by se tak stalo, tak bude důvodem, proč toto zařízení eventuálně zavřít nebo omezit jeho provoz. Ale zrovna tak i ve školách, což je prostě škoda. Takže mě tedy mrzí, že důležitý zákon prostě nedostal místo, které mu určitě přísluší, a že se tímto způsobem přifařil ke schůzi, ke které opravdu nemá být. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.