Andrle (Úsvit): Jednání o R35 je na dobré cestě

09.01.2014 21:42

V úterý 28. 1. se ve Vysokém Mýtě v prostorách Informačního centra dopravních staveb Pardubického kraje sešli poslanci zvolení za Pardubický kraj, aby se seznámili s aktuálním stavem příprav dostavby rychlostní komunikace R35. Zároveň se od zástupců ŘSD chtěli dozvědět, jaké jsou největší problémy této stavby a jak by mohli pomoci s jejich řešením.

Andrle (Úsvit): Jednání o R35 je na dobré cestě
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Bývalý poslanec za hnutí Úsvit-NK Augustin Karel Andrle Sylor.

Jednání se zúčastnilo devět z deseti poslanců Pardubického kraje, dále asistenti senátorů a někteří asistenti poslanců z Královéhradeckého kraje. ŘSD zastupoval ing. Bohumil Vebr. Ten přítomné seznámil se současným stavem příprav výstavby R35. Upřesnil, v jakém stavu rozestavěnosti či příprav jsou jednotlivé etapy. Poslancům byla také promítnuta vizualizace stavby v úseku Opatovice – Časy a Časy – Ostrov s konstatováním, že k zahájení jejich výstavby má dojít v roce 2015. K úseku Ostrov – Staré Město ing. Vebr uvedl, že v březnu bude podán investiční záměr na Ministerstvo dopravy. V případě jeho schválení se ještě v letošním roce může začít s přípravnými prácemi pro stavební řízení, jako jsou např. geologické průzkumy atd. Důležitou informací bylo, že tento úsek je navíc rozdělen na šest dalších menších úseků, které lze stavět samostatně. Prioritu tak mohou dostat části sloužící jako „obchvaty“ měst Vysokého Mýta a Litomyšle.

Nejpalčivějším problémem, který může výrazně zkomplikovat celý proces výstavby R35 je nízká výkupní cena pozemků. Zatímco do poloviny loňského roku byla výkupní cena 100 Kč/m2,v současné době je podle nového výkladu zákona 15,-Kč/m2 respektive 30,-Kč/m2.

Oslovení vlastníci pozemků na tuto cenu nereagují nebo rovnou podávají zamítavé stanovisko. V tuto chvíli je již podáno 29 návrhů na vyvlastnění. V případě, že se nezmění výše výkupní ceny, je možné předpokládat, že návrhů na vyvlastnění bude podstatně přibývat. Lze odhadnou, že část majitelů se bude proti vyvlastnění bránit soudní cestou a výstavba celé R35 se výrazně zpozdí.

Přítomní poslanci se proto shodli, že jejich prvořadým úkolem bude zajistit, aby se výše výkupní ceny vrátila na původní minimální částku 100,- Kč/m2 tak, jak ji stanovuje vyhláška Ministerstva financí o seznamu zboží s regulovanými cenami . Dosáhnout toho chtějí společnou intervencí u ministra financí a dopravy, případně změnou zákona. Domluvili si proto konkrétní postup i časový harmonogram s tím, že první jednání v této záležitosti proběhnou v polovině února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…