Anticovid tým: Máme plán na zrychlení očkování, musí se také více trasovat

27.10.2021 7:33 | Tisková zpráva

Pojišťovny by podle anticovid týmu koalice SPOLU oslovit rizikové skupiny (především seniory) s informačním materiálem k očkování.

Anticovid tým: Máme plán na zrychlení očkování, musí se také více trasovat
Foto: KDU-ČSL
Popisek: AntiCovid tým SPOLU - Bohuslav Svoboda (ODS), Vlastimil Válek (TOP 09) a Marek Výborný (KDU-ČSL)

Do vakcinace by se měli podle expertního týmu více zapojit i praktici. Vláda by podle SPOLU měla posílit trasovací kapacity a po krátkých prázdninách v pondělí otestovat děti ve školách.

Klíčové je podle Anticovid týmu především zrychlit očkování, protože jen očkování znamená návrat k normálnímu životu. Pojišťovny by podle SPOLU měly rozeslat informační materiál, který představí výhody očkování, vyvrátí dezinformace s ním spojené a bude apelovat na adresáty, aby se nechali naočkovat. Výraznější roli by měli hrát také praktičtí lékaři, kteří, by měli aktivně vést svoje neočkované pacienty k tomu, aby se naočkovali. Tyto úkony by měly být nově hrazené zdravotními pojišťovnami. Praktičtí lékaři provádí v podstatě všechna očkování, není důvod, proč by tomu u covidu mělo být jinak. Praktici mají nejlepší předpoklady k tomu, aby zajistili doočkování především seniorů.

Vláda by podle Anticovid týmu měla urychleně posílit trasovací kapacity. Hygieny opět nestíhají dohledávat všechny nahlášené kontakty a ve většině regionů tak dochází k nekontrolovanému komunitnímu šíření viru. Pokud nebude fungovat trasování, nebude možné podchytit další vznikající ohniska nákazy.

Kabinet by měl také na pondělí po podzimních prázdninách naplánovat testování ve školách. Právě žáci a studenti mají často mírný, nebo bezpříznakový průběh onemocnění covid-19, čímž přispívají k nárůstu případů.

Všechny tyto domácí úkoly měla vláda splnit během léta, kdy na to měla dostatečný prostor a čas. Bohužel v tom ale selhala. Stejně jako loni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…