Antl: Do „neslučitelnosti funkcí“ s poslaneckým mandátem by měli být zahrnuti i ministři

06.01.2014 14:53

Názor na kumulaci ústavních funkcí.

Antl: Do „neslučitelnosti funkcí“ s poslaneckým mandátem by měli být zahrnuti i ministři
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

Dotaz:

Pane doktore, co říkáte na tuhle výzvu pana Sobotky 5 hejtmanům, kterou zveřejnil včera server Novinky.cz? Pan Sobotka jako předseda ČSSD a budoucí premiér po nich chce, aby se rozhodli, jestli budou hejtmani nebo poslanci. Argumentuje tím, že obě funkce jsou v reálu neslučitelné, že se nemohou věnovat oběma funkcím současně. Tvrdí, že se k tomu všichni zavázali předem ještě před volbami. Nám jste taky vzkázal, že nemůžete být současně senátorem a hejtmanem, když jsme vás volili na hejtmana, vyhrál jste a odmítl jste naši důvěru. Souhlasíte s panem Sobotkou?

Odpověď:

Zdravím Vás – a stručně reaguji:

Naprosto souhlasím s tím, že se obě funkce nedají zvládnout souběžně, pokud je člověk chce dělat skutečně naplno a odpovědně.

Jinak já jsem „neodmítl Vaši důvěru“  - a stejně tak jsem neodmítl ani funkci hejtmana (ostatně to mi ani nikdo nenabídl :-) ), ale celou dobu (ještě před volbami do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje) jsem jasně uváděl, že chci být, resp. zůstat, především předsedou Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR, kde jsem „celorepublikově prospěšnější“ – a že se tyto dvě funkci určitě nedají zvládat současně…

Je nepochybné, že i „řadoví“ poslanci, kteří nezastávají v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR (= PS) žádnou další funkci, by měli být ve svém úřadu, tj. v PS, minimálně tři týdny v měsíci, takže na další funkce už jim moc času fakticky nezbývá.

Ostatně pan předseda ÚVV ČSSD své včerejší tiskové prohlášení argumentačně opírá o usnesení Předsednictva ČSSD a Ústřední výbor ČSSD z června loňského roku, v němž se zejména uvádí, že:

„… ÚVV ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec PSP ČR zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města…“.

I v této souvislosti si neumím odpustit (pro mne typicky provokativní) poznámku, že by tedy logicky do „neslučitelnosti funkcí“ s poslaneckým mandátem měli být zahrnuti i ministři, tedy„uvolnění“ členové Vlády České republiky. Ti by totiž měli svůj velice odpovědný a nepochybně (i časově) náročný úřad včele ústředních orgánů státní správy vykonávat naplno – a pak nechápu, kde berou čas na plnění svých povinností poslaneckých…

Nelogičnost tedy spatřuji zejména v tom, že radní kraje či města jsou vlastně „ministři“ na této úrovni, která je omezena regionálně, takže republikoví ministři mají zcela nepochybně podstatně větší pravomoci – a tím i více povinností a nesrovnatelně větší odpovědnost.

Osobně bych čekával, že i ministři (nejméně za ČSSD) by se měli rovněž vzdát svých poslaneckých mandátů, přestože se o nich inkriminované usnesení (mně nepochopitelně) nezmiňuje...

Ale u nás už je tento souběh funkcí vlastně zvykem, protože zřejmě a zkrátka „… nejsou lidi…“. Tím samozřejmě v žádném případě nemyslím, že by ministři či poslanci nebyli lidé :-)

Miroslav Antl  (senátor)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Antl - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu