Babák (VV): Je proti logice zdravého rozumu platit DPH z neproplacených faktur

12.06.2013 20:33

Dnes na půdě Poslanecké sněmovny proběhla společná tisková konference poslanců - Michala Babáka, Radima Fialy, senátora Tomia Okamury a Ivana Voleše, poradce prezidenta Hospodářské komory ČR. Skupina zákonodárců chce prosadit hned několik daňových zákonů.

Babák (VV): Je proti logice zdravého rozumu platit DPH z neproplacených faktur
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Zákonodárci společně s Hospodářskou komorou dnes předkládají dvě novely zákona o DPH. Největším zdrojem kritiky platného zákona o DPH je povinnost odvádět daně z neproplacených faktur.  To chtějí zákonodárci zrušit. Novela zákona o DPH proto zavádí režim tzv. hotovostního účetnictví, který umožní poplatníkům – firmám odvést DPH až po zaplacení faktury. Stát má v prvé řadě zajistit podmínky pro rychlou vymahatelnost neproplacených faktur, až poté může spravedlivě vybírat daně. „Platit daň z příjmu, který jsem neměl, jde zcela jednoznačně proti logice zdravého rozumu. Podstatou tak je, aby podnikatelé platili výhradně z peněz, které reálně získali, a ne z imaginárních příjmů “, argumentuje Babák, jeden z předkladatelů novely a dodal, že je potěšen, že se našla široká shoda na těchto tématech, které již několikrát předkládal. „Jedná se o velmi jednoduchou změnu, která funguje v mnoha zemích EU“, dodal Bábak.   

„Novelou zákona o DPH chceme rovněž zrušit ručení za nezaplacenou daň za poplatníka v režimu nespolehlivého plátce“, řekl Babák. Ta neruší režim tzv. nespolehlivého plátce, ale ruší ručení firem za firmy, které se dostanou na „blacklist“ a nezaplatí DPH. „To jasné zbavení odpovědnosti státu a její přesunutí na poplatníka,“ uzavřel Babák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.