Babiš (ANO): Inflace spaluje naši zemi a vinou nečinnosti vlády chudne celá společnost

17.04.2022 10:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k inflaci a zdražování.

Babiš (ANO): Inflace spaluje naši zemi a vinou nečinnosti vlády chudne celá společnost
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Petr Fiala po čtvrt roce nicnedělání konečně došel k závěru, že nás všechny čeká Fialova chudoba. „Všichni trochu zchudneme, všichni budeme mít problémy,“ vyslal lidem další ze svých jasných signálů. A pomoc? Vyhodnocuje situaci. Pokud bude, tak podle Fialy jen pro ty, kteří to skutečně potřebují. Tedy téměř pro nikoho, přesně jako dosud.

Panu premiérovi se dobře káže rodinám s dětmi, samoživitelkám či důchodcům o utahování opasků, když má plat přes čtvrt milionu měsíčně a k tomu veškerý servis od jídla přes bydlení až po auto s řidičem k cestám domů do Brna a zpět. Stejně jako paní Pekarová, která občanům vzkazuje, že už nebudou žít nad poměry.

Co čekat od političky, podle níž se vláda nemá starat o lidi. Inflaci, kterou koalice svou nečinností vyšponovala do současné rekordní výše 13 procent, Fiala s Pekarovou se svými platy nepocítí. Ale bude ještě hůř. Inflace brzy podle odhadů ekonomů dosáhne 15 procent, možná i víc.

Všeobecná drahota lidem požírá úspory, sráží životní úroveň, žene střední třídu do chudoby a existenčně ohrožuje stovky tisíc rodin. Dokonce i pracovníci Úřadu práce jsou dnes nuceni žádat o dávky, ale s vládou to ani nehne.

Zdroje? Stačí hledat!

Česko je sice šestou nejméně zadluženou zemí v EU, v tempu zadlužování je až na 14. místě a svým občanům plošnými opatřeními pomáhá 24 z 27 členských zemí EU (mimochodem i Rakousko nebo Německo s dvojnásobným dluhem), ale premiér stále lže, že prý nemá peníze.

Hnutí ANO navrhlo 12 opatření proti chudobě, která by významně pomohla občanům s drahotou:

1) mimořádný příspěvek pro důchodce nad zákonnou a inflační valorizaci ve výši 6 000 Kč

2) zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc Kč s pravidelnou valorizací

3) zvýšení příspěvku na mobilitu z 550 na 2 000 Kč měsíčně

4) vrácení slevy na jízdném pro seniory a studenty na původní úroveň 75 %

5) zvýšení životního a existenčního minima o 20 % místo vládou prosazených 10 %

6) odpuštění poplatků občanům a zaměstnavatelům za obnovitelné zdroje

7) prosadit zastropování cen emisních povolenek na Evropské radě 

8) snížení sazby DPH na 0 % na elektřinu, plyn a topení na rok 2022

9) zastropování pohonných hmot na maximálně 36 korun/litr formou snížení DPH nebo spotřební daně

10) nákup plynu prostřednictvím distributorů na alespoň tři měsíce se státní garancí dorovnání cenového rozdílu

11) snížení DPH u základních potravin z 15 % na 0 % a zastropování cen u základních potravin

12) zvýšení platů státních zaměstnanců

Vláda ale naše návrhy ignoruje a shazuje, nechce ani vrátit slevy na jízdném za 1,8 miliardy, což je 0,1 procenta výdajů státního rozpočtu.

Zdroje přitom vláda má, stačí hledat. Z modernizačního fondu EU bude k dispozici 1 000 miliard, dalších skoro 1 000 miliard má ČR v evropských fondech na dalších sedm let. Připočtou-li se i dosud nevyčerpané zdroje z fondů EU, vyšší dividendy z ČEZ a dodatečné příjmy z rekordní inflace ve výši téměř 70 miliard, může mít vláda v příštích letech k dispozici až 2 260 miliard korun.

Místo aby prosadil skutečnou a účinnou plošnou pomoc pro lidi, tak Fiala jako římský císař Nero fascinovaně pozoruje inflační požár, který už čtyři měsíce záměrně živí. To proto, aby vláda dostála model svého škrtacího rozpočtu a mohla tvrdit, že šetří, aniž zvyšuje daně. Přitom je potají dávno zvýšila.

Inflace je v podstatě daň, která má tu výhodu, že ji nemusí viditelně odhlasovat poslanci ve Sněmovně. Když vám zaměstnavatel zvýší plat o 5 %, ale ceny kvůli inflaci vyrostly o 13 %, pak si za svoji mzdu toho reálně koupíte o 8 % méně a ještě za dražší zboží zaplatíte navíc na DPH. A tak do státní kasy proudí každý měsíc miliardy navíc. K lidem, z nichž je dnes už 16 % pod hranicí chudoby, se ty peníze určitě nedostaly.

Inflační požár spaluje naši zemi a vinou nečinnosti vlády chudne celá společnost. Vláda nás z obří inflace zatáhne do obří ekonomické recese a Fialovu chudobu pocítí nejen lidé s nízkými příjmy, ale drtivě zasáhne i střední třídu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.