Babiš (ANO): Já jsem přinesl z Bruselu pro zdravotnictví padesát miliard

04.05.2022 15:09

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Babiš (ANO): Já jsem přinesl z Bruselu pro zdravotnictví padesát miliard
Foto: Repro PSP
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Děkuji za slovo. No tak nevím, kam šla paní kolegyně Bělohlávková a proč říká nepravdy. Vždyť to není leták, to je prospekt, má hezký design. Já jsem přece tady četl tu část, profesor Cibula: zhoubný nádor děložního čípku by vůbec neměl ve vyspělé zemi jako Česká republika existovat. A tady je napsáno, já jsem to četl, že je očkování proti papilomaviru. Tak asi paní kolegyně tady nebyla. Ano, děložní čípek, tam se může očkovat, to je jediné. Já jen čtu, co říkají experti. Pan poslanec Svoboda se rozčiluje. Já jen čtu, co píšou vaši kolegové. Jste kandidát na primátora v Praze, tak asi jste univerzální. Já říkám, že já jen interpretuji, co říkají experti.

Prostřednictvím předsedajícího. Takže asi nebudete zpochybňovat tyhle lidi, kteří tady jsou. Jsou to lékařské kapacity a jsou to naši nejvýznamnější onkologové, takže já tady jen interpretuji to, co oni říkají. Paní Bělohlávková tady asi nebyla, když o tom neslyšela a snaží se tady ze mě dělat nějakého hlupáka. Přitom jsem to jasně četl.

Ještě bych panu ministrovi Stanjurovi chtěl říct, vždyť vy ten prospekt znáte. No vidíte, vy ho všichni znáte. Protože tady křičel Jurečka a všichni křičeli: to je Babišova předvolební kampaň! Vy jste to zakázali dát lidem. Zakázali jste to dát lidem. Vy jste to zakázali. Ano, tady jste křičeli a vyhrožovali pojišťovnám, vždyť to tady říkal na mikrofon, já jsem tady seděl. Vy jste nechtěli, aby to lidi dostali, protože jste říkali - to je Babišova kampaň. No a úřad pro dohlížení na politické strany řekl, že to není žádná kampaň. Nebyla to žádná kampaň.

Takže prosím vás, já bych si, pane ministře, rád s vámi vyjasnil ty peníze. Pan poslanec Philip prostřednictvím paní předsedající říká, že dělal náměstka Schneidrovi, Němečkovi. Víte, kolik jste navýšili peníze pro zdravotnictví za vaše sezení na Ministerstvu zdravotnictví? Ne, nebyli jsme proti. Na různé kšefty, cyberknify, které tam realizoval bývalý ministr, jsme určitě nechtěli dávat penízem, na netransparentní přístrojovou komisi, kde vyhazovali lékařské kapacity, ani je nepřipustili, ponižovali je tam, kde se dohazovaly kšefty pro Moravskoslezský kraj, protože odtud pochází ministr. 30 miliard jste dali, 30 miliard. A za naší vlády je to 228 miliard. A tady křičel pan poslanec Svoboda prostřednictvím paní předsedající, že ten mechanismus... Tak pane ministře, tak mi ho řekněte, ten váš mechanismus. Ne, já tomu nerozumím, zkuste mi ho říct. Vy, vy jste snížili platbu za státního pojištěnce na rok 2022 z 1967 korun, a to je zákon, v této chvíli zákon, nařízení vlády, dobře, nařízení vlády, a vy jste to snížili na 1767. Tím jste připravil pojišťovny o 14 miliard. Pojišťovny mají nějaké rezervní fondy a ony musejí říct, kolik má být zůstatek. Podle informací, které já jsem dostal, zůstatky budou 25 miliard. Ale to není podstatné, jaký je zůstatek. Pojišťovna to má vědět. Já jen čerpám ty informace, které jsem měl, že postupně zůstatky klesaly. 2022 bylo 60 miliard nebo 65, 2021 bylo 50, vy tvrdíte, že 53. Tak fajn, čím víc to bude, já s tím problém... To není o zůstatku. No a vy říkáte, že - a tady křičel pan kolega Svoboda - že je nějaký mechanismus, který dodá víc peněz do zdravotnictví. A mě by teda zajímalo, jak, když vy říkáte, že roku 2023 platba za státního pojištěnce bude 1567 korun, takže bude přesně o 400 korun nižší, než my jsme navrhovali v roce 2022 a bude nižší o 200 korun, než jste navrhl teď v roce 2022 po tom, co jste vzal pojišťovnám 14 miliard. Tak to je záhada, to je trojčlenka, která nevychází. Tak mi to vysvětlete, jak to je. A hlavně mluvme o absolutní částce. Nějaké vzorce a koeficienty mě nezajímají.

Zdravotnictví mělo výdaje v roce 2021 550 miliard 583 milionů. Tak řekněte, kolik zdravotnictví bude mít výdaje v roce 2022 a kolik bude mít 2023 v absolutních miliardách, ne nějaké propočty a procenta. 2021 výdaje ve zdravotnictví 550 miliard 583 milionů. Když nastoupila naše vláda, tak meziročně jsme navýšili výdaje zdravotnictví z roku 2017 na 2018 o 39, potom o 34, potom o 66 a minulý rok o 88 miliard. Tady to máte, můžu vám dodat tu knížku, kdybyste chtěl, tam se dozvíte, co jsme dělali. Takže 550 miliard v roce 2021. A já se ptám, kolik bude výdaj v roce 2022 a 2023, když je ten mechanismus super. Pokud to bude více než 550 miliard, já jsem spokojený, nemám s tím problém, akorát nerozumím tomu, jak by to mohlo být, když - ano, můžou to být výdaje, pokud vy snížíte platbu za státní pojištěnce, už jste ji snížili o 14 miliard, teď ještě chcete snížit o další, ale samozřejmě když odčerpáte ty rezervy a necháte jim zůstatky nevím kolik, no tak se na to dostanete a teoreticky může být ten výdaj vyšší. Ale já nevím, jak. A pokud se chcete o tom bavit, tak já rád vás navštívím a rád s vámi budu o tom diskutovat, protože toto vždycky bylo moje téma.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí

Jako ministr financí tak jako premiér. A samozřejmě jako ministr financí jsem držel kasu, nechtěl jsem utrácet. Ale jako premiér jsem měl jiný názor, protože zkrátka zdravotnictví se mezičasem stalo ještě větší prioritou než předtím. Takže já jen znovu opakuji, že... Ano, ten prospekt, proti tomu jste protestovali, říkali jste, že je to kampaň. A pokud se to dneska zpropagovalo a lidi o tom slyšeli a vyhledají si, tak to bude skvělé. A skvělé bude, když VZP to bude rozdávat, ten prospekt, protože ne všichni umí si elektronicky to stahovat.

React-EU, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, tak to je trapné, co jste tady říkal. Ano, možná na začátku tam něco bylo špatně. Ale podstatné je, že všichni, kteří chtěli peníze dostat, dostali, dostali, dostali. I krajské nemocnice dostaly. Bylo to transparentní, nebylo to ovlivněné politicky.

A já jsem přinesl z Bruselu pro zdravotnictví padesát miliard. Váš Nečas přinesl osm, váš ne, pana ministra financí. Padesát osm, jo. A já myslím, že na to jsou jasná data. Takže nevím, proč říkáte, že se nedostalo. Já mám informace, že se dostalo. A pokud se nedostalo, tak já bych rád viděl tedy ten seznam, kdo nedostal.

No, takže celkově ten resort, říkáte, že nějací naši úředníci, když to jsou vaši úředníci. Vy jste tam seděl u Šnajdroida, abyste hlídal zájmy KDU-ČSL. Vždyť si to pamatuji na ty debaty, kdy jsme dělali první vládu, Sobotka a pan kolega Bělobrádek. Jo a říkali: Musíme mít všude náměstky. A já hovořím: Proč? Jaké náměstky? Ne, toto byl ten váš systém. Nabrali jste tam stovky vašich lidí. Jurečka, kolik jich nabral? Dvě stě na zemědělství. Všude dáváte ty straníky. No teď v tom pokračujete. Já jsem žádné neměl. Žádné jsem neměl. Já jsem je bral jako úředníky, jako úředníky. Nemám. Já jsem nikdy neuplácel naši členskou základnu nějakými posty, tak nevím, o čem tady mluvíte jako. Já si pamatuju, když jsem seděl se Sobotkou a s kolegou Bělobrádkem o tom, že kdo má být ministr zdravotnictví a v podstatě nikdo neměl tu nabídku. A teď jsem zapomněl to jméno toho... no Žaloudík. A já jsem říkal, říkal jsem Sobotkovi: Proč tam nedáte pana Žaloudíka? To by byl skvělý ministr. A to je onkolog ze Žluťáku z Brna. No ale Sobotka si tam dal toho Šnajdroida, protože ten pokračoval v tom, pokračoval. Pamatuju si na ten tweety. Už ve dvanáct nebyl schopen jako řídit.

No co ale, jak ale? Tak to bylo. Já jsem psal čtyřicet šest dopisů panu Němečkovi, čtyřicet šest. No, ale vy jste se staral o zájmy KDU, tak já vás neviním. Já vám říkám, že vy jste tam byl proto, abyste lobboval za KDU a to je v pořádku, no. Tak ty vaše výsledky byly takové, jaké byly. A změnilo se to, až když přišel ministr Ludvík, ten byl schopen něco vyjednat.

Takže co se týče těch peněz, já bych rád věděl od pana ministra Stanjury, kolik to bude miliard v roce (nesrozumitelné) výdaje, kolik. Takže 550 miliard (nesrozumitelné) na rok 2021 a kolik to bude miliard. A ten mechanismus, když nás pozvete, tak my budeme nadšeni, víte. Když s námi nemluvíte, v podstatě všechno, co my řekneme, je špatně. A já potom nechápu, když já jsem tady říkal, že jste za čtyři měsíce dostal 40,3 miliardy navíc meziročně.

Tady je nějaký titulek z antibabišovského seznamu (ukazuje text poslancům): Stanjura se zmýlil, na daních vybere o sto miliard navíc. Nevím, jak (nesrozumitelné) se zmýlil. Jasně že vyberete navíc, ne? Takže zkuste nám říct, jaký to bude mechanismus. Když já nechápu, když snižujete platbu na státního pojištěnce, tak jedině jak to můžete udělat, je, že odčerpáte ty rezervy pojišťoven, pokud chcete navýšit výdaje zdravotnictví. Ale já nevím, co chcete. Takže by bylo dobré, abyste nám to řekl, pokud teď nebo někdy jindy, tak to je na vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…