Babiš (ANO): Nutnou součástí otevírání veřejné správy je i popularizace tématu

08.04.2016 12:41

Ministerstvo financí vydalo výroční zprávu k projektu otevřených dat. Zpráva shrnuje, čeho se za rok 2015 v rámci projektu dosáhlo, jaké má ministerstvo vize a jaké cíle si klade do dalšího období. Zpráva také hodnotí celkovou situaci v České republice a poukazuje na aktivní podpůrnou roli Ministerstva financí v prosazování otevírání ostatních institucí veřejné správy.

Babiš (ANO): Nutnou součástí otevírání veřejné správy je i popularizace tématu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Nutnou součástí otevírání celé veřejné správy je i popularizace celého tématu a poukazování na jeho přínosy. O to usilujeme uváděním příkladů využití otevřených dat, pořádáním seminářů, ale i vydáním této výroční zprávy,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Ve zprávě je uvedeno, jaká data v otevřeném formátu Ministerstvo financí během roku 2015 zveřejnilo. Součástí je nejen hodnocení přístupu Ministerstva financí neziskovým sektorem či akademickou sférou, ale také výzvy, které jsou ministerstvu kladeny. Jak uvádí odborník na otevřená a propojitelná data Martin Nečaský z Matematicko-fyzikální fakulty UK: „Projekt Ministerstva financí byl prvním projektem, který se touto systematickou cestou vydal, a ukázal ostatním, že takový systematický přístup je reálný. Z tohoto pohledu jej hodnotím velmi pozitivně, neboť výrazně přispěl k nastartování prostředí otevřených dat v České republice.“

„Dle našeho názoru je nutné, aby jak katalog otevřených dat, tak i aplikace pracující s otevřenými daty společně s grafickou interpretací dat byly moderní a přehledné, a tedy i přitažlivé pro co nejširší veřejnost. I grafickou podobou a přehledností výroční zprávy se snažíme veřejnost naším projektem zaujmout,“ dodává grafik a spoluautor výroční zprávy Jan Vlasatý, který navrhuje podobu katalogu, aplikací, ale i ostatních výstupů Centrální harmonizační jednotky Ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…