Babiš (ANO): Ochrana ovzduší a kontroly kotlů v domácnostech

24.01.2016 13:10

V Poslanecké sněmovně se nyní projednává novela zákona o ochraně ovzduší. Vláda mimo jiné navrhuje zavedení kontrol kotlů v domácnostech. Kolem navrhované úpravy se množí emotivní vyjádření a komentáře.

Babiš (ANO): Ochrana ovzduší a kontroly kotlů v domácnostech
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Kritici poukazují zejména na snahu státu zasahovat do ústavně garantované nedotknutelnosti obydlí. Pojďme se ale podívat na fakta.

Ano, obydlí je podle Listiny základních práv a svobod nedotknutelné a není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí. Na druhou stranu ale máme všichni právo na příznivé životní prostředí. Ústavní právo na nedotknutelnost obydlí lze za účelem ochrany jiných práv a veřejných zájmů omezit. S ohledem na ochranu zdraví osob jistě není sporu o tom, že emise překračující určitou stanovenou míru, mají na lidské zdraví výrazně negativní vliv.

Cílem úpravy zákona pak není nic jiného, než za jasně definovaných podmínek a na základě důvodného podezření umožnit přístup pověřených osob a kontrolu provozu spalovacích stacionárních zdrojů v domácnostech. Základní předpoklady pro možnost provedení kontroly jsou tři. Porušování zákona majitelem kotle musí být opakované. Orgán ochrany ovzduší pak musí mít důvodné podezření, že majitel kotle spaluje nezákonným způsobem. Konečně musí být majitel nejprve písemně upozorněn orgánem ochrany ovzduší na porušování zákona.

Kontroly už u nás fungují dle současné právní úpravy, chybí jen výslovné zákonné zmocnění pro rodinné domy, byty a stavby pro rodinnou rekreaci. Obdobně se například kotle kontrolují i v Německu, Švýcarsku nebo Itálii.

Dotčení se mohou cítit pouze ti, kteří spalují nezákonnými postupy a výrazně tak znečišťují ovzduší. Pro občany provozující stacionární zařízení dle zákona nepředstavuje navrhované řešení žádný negativní dopad.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.