Babiš (ANO): Tahle země se vaší vinou řídí do průšvihu

12.05.2022 21:01

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Babiš (ANO): Tahle země se vaší vinou řídí do průšvihu
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš kritizuje Petra Fialu

Pane premiére, vy neustále opakujete, že nenecháte nikoho padnout a že každý, kdo se dostane do problému, má možnost požádat si o sociální dávky nebo o příspěvek na bydlení. Takže já se vás chci zeptat: Byl jste někdy vůbec jednou v životě na úřadě práce? A tušíte vůbec, jak to v reálu funguje? Víte, jak to dlouho trvá, než se běžnému českému občanovi podaří vyřídit příspěvek na bydlení? Viděl jste někdy, jak vypadá žádost o takový příspěvek a jaké všechny papíry k tomu musíte doložit? A to nikoli jednou za rok, ale čtyřikrát do roka! Vy jste asi zatím vůbec nepochopil, že lidé, kteří se dostanou do krizové situace, kterým hrozí ukončení nájemní smlouvy, protože už nemají na měsíční platby za nájem a energie, potřebují pomoc hned a ne až za několik měsíců. Vaše vláda zahltila chudáky úředníky na úřadech práce. Všichni mají nějakou kapacitu. Všechny lidi v nouzi včetně 300 tisíc uprchlíků na ně navalíte, ale nepřemýšlíte nad tím, že úřady práce mají nějakou kapacitu a že prostě nejsou nafukovací. A to ani nemluvím o tom, že jste těm přetíženým úředníkům, co pracují od vidím do nevidím, zmrazili platy. To je totální arogance.

Víte vůbec o tom, jak se zpožďují výplaty příspěvku na bydlení, když už se člověku podaří projít procesem jeho přidělení? Že jsou to třeba maminky samoživitelky, nebo vdovy seniorky, kterým se výplata příspěvku na bydlení zpožďuje pravidelně, takže jejich pronajímatelům došla trpělivost a nájemní smlouvu jim vypověděli? Tahle země se řídí do průšvihu. Do chudoby se propadá stále více a více lidí a vy pro ně neděláte vůbec nic. Jenom slibujete, vysíláte signály, tady nějaký deštník zase, ale konkrétní a rychlou pomoc jste jim neposkytli ani jednou.

A lidi nejsou hloupí a tu vaši strategii už prokoukli. Vy vždycky vystřelíte nějakou bombastickou zprávu, jak pomůžete, a pak se postupně ukáže, že vlastně ta pomoc nebude pro ty, které jste původně zmínil, že vlastně nebude tak velká a že vlastně bude až za několik měsíců, pokud vůbec bude. (Předsedající: Čas. Čas, prosím!) Já se ptám, jestli tomuto... (Předsedající: Čas vypršel.) Dořeknu větu. (Předsedající: Možná v doplňující otázce.) Dořeknu větu. Tohle, vážně tomu říkáte, že je to pomoc?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.