Babiš (ANO): Tato vláda stále opakuje nepravdy a přisvojuje si naši práci

12.05.2022 22:33

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Babiš (ANO): Tato vláda stále opakuje nepravdy a přisvojuje si naši práci
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Dobrý podvečer. Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já doufám, že teď budu moci mluvit bez toho, aby mě někdo vypnul, jak se to stalo dneska na interpelacích, ale já tomu rozumím, že jsou nějaká pravidla. A já se stále hlásím na ty interpelace a většinou ty moje přihlášky končí na konci odzadu. Takže já vlastně za pět týdnů můžu promluvit na pana premiéra, se mi povedlo vždycky dvě a jedna minuta.

Ale my jsme dneska hodinu a půl v úžase sledovali vystoupení pana premiéra. A já teď nevím, jestli pan premiér tomu věří a už se sám přesvědčil o těch nesmyslech a nepravdách, které tady padají, a ta strategie je jasná. Vlastně opakovat ty nepravdy, to znamená, že naše země je předlužená. Lež. O tom, že jsme se rychle zadlužovali. Také lež, protože paní Schillerová vlastně vydávala dluhopisy s předstihem za výhodných podmínek.

Takže jedna strategie je lhát a říkat pravdu. Například pan premiér dneska říkal, že zvládl uprchlickou krizi. Tak před chvílí pan primátor Hřib vyzval vládu, že pokud něco neudělá konečně do úterý, tak zavře vysočanské centrum. A pražské hlavní nádraží je plné ukrajinských Romů, kteří tam jsou za skutečně nedobrých podmínek. Takže já nevím, jak se zvládá ta krize. Covid? Dneska pan premiér o tom nemluvil. Pan premiér mluví o té inflaci. A já fakt už tomu nerozumím, protože pan premiér říká, že má protiinflační rozpočet, čemuž bych rozuměl, protože vlastně ten první rozpočet vzal lidem peníze, tak je protiinflační. Ale zároveň dneska nebo včera přišel deštník proti drahotě - sto miliard. Takže pan premiér říká: Tady dám sto miliard, to není proinflační a vlastně ta zlá Babišova vláda, která za dva roky covidu dala zaměstnavatelům a občanům a živnostníkům 700 miliard korun, v porovnání s Francii, Macron dal 600 miliard euro, to je 15 tisíc miliard korun, to je třikrát víc na Francouze než na českého občana, tak to je zase ta inflace. Tak já už skutečně tomu nerozumím a jsem úplně v šoku, jak je možné, že pan premiér tohle vlastně stále opakuje, že neříká pravdu, že jsou to rozporuplná vyjádření, která nemají logiku.

Pan premiér také rád říká, že zařídil Dukovany. Nezařídil Dukovany! Dukovany zařídil Havlíček! Havlíček tu není. Pan premiér říká, že zařídil v Evropské unii energetickou soběstačnost. To také není pravda. Pan premiér si nenašel čas na Macrona. Sedí vedle něj - tady na Evropské radě. Dvakrát mu zrušil schůzku. Lídr Evropy do 1. července.

Takže tato vláda stále opakuje nepravdy a přisvojuje si naši práci. Dukovany. Kdybychom my spustili tendr před volbami, to by byl řev provládních médií, která samozřejmě vyhrála volby této vládě, tak samozřejmě by křičela, co to je vlastně. Co to je... Takže já tomu nerozumím a já samozřejmě si nestěžuji. Já mám v pondělí nejvíc sledovaný politický pořad Čau lidi, kde se k tomu vyjadřuji a kde pana premiéra interpeluji, protože tady vlastně paní místopředsedkyně mi vypnula mikrofon a nemohl jsem se k tomu vyjádřit.

Já jsem se v tom vystoupení snažil vysvětlit panu premiérovi, jak to vypadá na úřadech práce, jak skutečně ti lidé nemají peníze, nedostávají ty peníze a také jsem navrhl tři věci, které by se měly změnit. Ale v podstatě vládu to nezajímá, naše návrhy je nezajímají. Řekl jsem, vlastně ti, kteří mají nárok na ten doplatek na bydlení, na příspěvek na bydlení, aby to nemuseli dokladovat každý kvartál, aby to bylo jednou za rok, aby to datum výplaty dávek byl jednotný, aby když tedy udělali aplikaci pro ukrajinské uprchlíky, aby to udělali i pro české občany.

Takže to byly ty návrhy. Ale co následovalo? Pan premiér okamžitě útočí a říká. A co jste udělali za vaší vlády? No tak já se můžu zeptat, kdo tady co udělal od roku 1990 do roku 2002, kdy tady vládly dvě strany - ODS a ČSSD. Pamatujeme si na opoziční smlouvu. A tyhle dvě strany rozprodaly naši zemi za hubičku, že nemáme téměř nic a také zničily zemědělství a potravinářství.

Takže mě fascinuje ta vláda, jak prodává ty úspěchy kvazi, které nejsou jejich úspěchy. Teď jsme viděli oslavné tweety na to, že Česká republika se stala členem, nebo nahradila Rusko, v OSN pro lidská práva. No tak, vážení, abyste věděli - ale to média samozřejmě nenapíší - že Česká republika byla zvolena do Rady OSN pro lidská práva v období 2019 - 2021 za naší vlády. Za naší vlády a bylo jasné, že to místo patří východoevropské skupině. Takže bylo jasné, že je to pro Českou republiku. Ale vláda to šikovně prodala a řekla - je to naše, je to naše. No, není to pravda. My jsme to zařídili a oni teď - tak jako ministr dopravy bude stříhat pásky na dálnicích a obchvatech, tak to je naše práce. Ale já chápu, že to tak je potřeba, že naše vláda může za všechno a to, co jsme odpracovali, si přivlastňuje tato vláda.

Já jsem také měl další interpelaci na pana premiéra ohledně emisních povolenek. On mě v debatě na CNN kritizoval, že... Co říkal pan premiér tady? 26. 9. - zdražuje se a lidé mají oprávněné obavy. My chceme po premiérovi, který je zodpovědný, aby hájil zájmy českých občanů. Takže aby se nezdražovala energie, je potřeba jednat o emisních povolenkách.

No a já jsem o tom jednal. Jednal jsem o tom i s prezidentem v září 2021. Psal jsem všem lídrům, všem prezidentům i premiérům Evropské unie jsem napsal dopis. Opakovaně jsem vystupoval na Evropské radě. Tam jsem se koordinoval se španělským premiérem. Takže jsem za to bojoval. Je to těžké. Apeloval jsem, aby změnili tu směrnici. Pan premiér mě kritizoval. Potom vůbec po volbách, nebo poté, co se stal premiérem, slovo emisní povolenka nevyslovil. Až minule na cestě v Polsku, kde tedy s Polskem bude prosazovat, co jsme dělali předtím.

Ale největší šok bylo to, že teď, kdy vlastně mohl - a naše vláda mohla - před několika týdny se postavit proti dalšímu zvyšování cen emisních povolenek - jejich cena výrazně ovlivňuje cenu energií - tak to neudělali, vláda to neudělala. Dokonce se vláda postavila proti návrhu skupiny europoslanců, včetně europoslance Alexandra Vondry. Takže teď mohl udělat pan premiér něco, neudělal to. Takže o tom se samozřejmě nemluví, protože naše média, které vyhrály volby pětikoalici, tak samozřejmě kritizují stále opozici. To stále slyšíme, jak to je, ale my jsme si už na to zvykli. Takže tolik stručně k těm....

Ten deštník, to je fajn, to vypadá dobře, to je marketing. To znamená, že tady říká vláda - (Čte z podkladů.) - dáme sto miliard. Takže to je proinflační, nebo není to inflační?

47 miliard na zvýšení důchodů. Ano, ze zákona, musíte to dát ze zákona. Je tam to naše navrhované navýšení a dvakrát inflace, ze zákona. Takže pan premiér se chlubí, že dává důchodcům peníze. Ale když jsme my chtěli dávat peníze důchodcům, tak vždycky byla stávající koalice proti. Respektive hlavně tedy ODS.

4,2 miliardy snížení spotřební daně. No, cena nafty a benzínu je vyšší, než když jste to navrhli. Takže o ničem. 10 miliard na jednorázovou podporu rodin s dětmi. Tak těch pět tisíc korun, jak to tedy bude, to nevím. Protože pan ministr sám nevěděl, jak se to bude realizovat. To je zase nějaký signál. No a dvě miliardy životní a existenční minimum. My jsme říkali, že je to málo. A samozřejmě ten příspěvek na bydlení nefunguje, protože je to byrokracie. Já bych to tady mohl znovu přečíst.

A to jsou lidi, kteří chodí za mnou do Roudnice. To jsou lidi, kteří chodí na nadaci, která teď spustila program na mobilitu, na doplatek na mobilitu, pro lidi, kteří jsou postižení. Za pár dní se přihlásilo 700 lidí, většinou samoživitelek. Proč to neudělá vláda? Nechápu, nechápu. Takže my to samozřejmě navrhujeme. Ale když to navrhneme, reakce je taková - vždyť jste to měli a už je to útok. Ano, můžeme se o tom bavit, kdo to měl udělat, když ministrem práce a sociálních věcí byl nějaký Nečas nebo nějaký Drábek a tak dále. Samozřejmě to mohla udělat i Maláčová.

No, já jsem zvědav, jak se pan Jurečka tedy popasuje s tím IT systémem, s tím monopolem, co tam je už desítky let. Takže ano, já vám určitě fandím, co se týče zákona o státní službě. Samozřejmě že si tam dáte ty vaše známé a kamarády. Ale ty úředníky, kteří tam byli a kteří se někdy chovali tak, že oni jsou ti ministři a ne že ten ministr rozhoduje, tak samozřejmě s nimi bylo občas těžké nakládat. Takže tolik k těm interpelacím.

Je to absurdní, nemá to logiku. Protože pokud stávající vláda tvrdí, že my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, tak to je samozřejmě nesmysl, protože za dva roky stouply úspory o 550 miliard a inflace byla 5,3 % v prosinci. Teď za stávající vlády je inflace už přes 14 %. Ano, ten první rozpočet byl asi protiinflační, protože jste vzali lidem peníze. Ale teď se chlubíte, že jim dáte sto miliard. Z toho většina je ze zákona.

Tady deklarovat 12 miliard na zvýšení slevy na poplatníka pro rok 2022, no tak to je všechno schváleno za staré Sněmovny. Takže se zase chlubíte jenom něčím. Samozřejmě říkat o tom, že my jsme to neměli v rozpočtu. No my bychom to měli v rozpočtu, protože nová makro byla až v lednu a další makro v dubnu. A jenom z té makro vychází, že o 69 miliard má vláda větší příjem kvůli vysoké inflaci.

My stále navrhujeme, kde jsou zdroje. Vláda nemluví o příjmech, nezajímá ji EET, nezajímají ji evropské fondy, že je dva tisíce miliard, že tam máte modernizační fond, už tam máte 62 miliard, že ČEZ se topí v penězích. Říkám, vezměte si tu dividendu. Minulý rok jsme si vzali 20 miliard dividendu a teď si můžete vzít 60 miliard. A konečně odpusťte lidem ty obnovitelné zdroje, ty poplatky, za ten solární tunel za tradičních stran. 600 miliard pryč. Tak jim to vraťte. Udělejte to tak, aby na faktuře byla DPH nula, aby obnovitelné zdroje byly nula nebo minus, můžete to dotovat. Jsou to konkrétní návrhy. Lidi nemusí nikam chodit, nemusí nic prokazovat, dokladovat a dostanou to. Ale vy to nechcete.

ČEZ, říkám, můžete si vzít. Tak já jsem na to zvědav. A budete říkat - ano, to je zisk, který se bude rozdělovat příští rok. Na to já vám řeknu - ale ČEZ má nerozdělených 150 miliard zisku. A jasně že Beneš bude křičet rating, rating. Nás taky oblboval. Vezměte si to. To jsou vaše peníze, to je vaše státní firma. OKD - desetkrát jsme vám říkali - vytěžte těch šest milionů tun uhlí, máte tam 4,5 miliardy na účtě. Nic se neděje, nic se neděje.

Takže bohužel - a já chápu, že všechno, co my navrhneme, tak děláte opak. Nevím, nechápu to, ale to je vaše strategie. Takže ta strategie je stále stejná, stále dokola - lhát, lhát, lhát a prodávat naši práci a přisvojovat si ji. Jako samostatný energetický mix. No tak, pan premiér asi nekouká na Čau lidi, ale já jsem to tam ukazoval, ty závěry z té Evropské rady. Už v roce 2019 jsem bojoval s Macronem za to. A hodiny a hodiny jsme blokovali Evropskou radu.

Tak já myslím, že pan premiér vždycky říkal, že to umí všechno zdokladovat. No tak já to umím také zdokladovat. Ale samozřejmě dneska jsem měl dvě minuty a jednu minutu a potom mě vypnuli. No tak teď jsem si to trošku vynahradil. Ale pan premiér tady není. To nevadí, tak snad mu to někdo řekne. Ale jeho to ale tak moc nezajímá a samozřejmě všechno, co my řekneme, je nezajímavé.

Proto ani nechcete umožnit nějaké schůze, abychom se bavili normálně. Na všechno musíme tady na přednostní práva. Vždycky jsem se divil, že předseda Okamura vlastně neinterpeluje premiéra, protože on ho interpeluje tak, že mluví tady hodinu. Tak já teď změním strategii a budu to dělat stejně, jo. A ty interpelace, já si tam dám devět interpelací a vyjde mi jedna (se smíchem.). Tak to změním asi.

Pojďme na české zemědělství. To je úplná katastrofa. Žádná rozvinutá země nepřipustila takový vývoj. V případě vypuknutí konfliktu nebo přírodní katastrofy - a můžeme si říkat, co chceme, ten vir také nikdo nečekal, sto let, sto let tady nebyla ta pandemie, tak je obyvatelstvo bez dostatečné potřeby mléka, mléčných výrobků, masa, vajec. Ty stavy jsou úplně katastrofální. Takže 1990 skot - 3 506 000 kusů. 2020 - 1 404 000, takže pokles o 60 %. Dojnice z 1 236 000 na 357 - pokles na 28,9. Mléko 4 miliardy 802 milionů litrů na 3 miliardy 83 milionů. Takže vlastně kolega Faltýnek o tom mluvil. Ten stav v zemědělství úplně katastrofální.

Je neuvěřitelné, že za 31leté úsilí devastace české živočišné výroby se podařilo tuto výrobu dostat na méně než 30 %. Zatímco uvedené staré země několikanásobně zvyšovaly výrobu, i když máme společný trh a v roce 1990 byla výroba v těchto zemích obdobná. Takže pan Faltýnek nechtěl mluvit o tom, kdo, jak, co. Ale já to tedy řeknu. My jsme se tedy těšili strašně, jak vstoupíme do té Evropské unie, jak jsme byli naivní. Já si pamatuji Teplý jak tam dělal oslavu, tam otevřeli první řetězec. (Se smíchem.) Jako super, ne? A oni nám říkali: Všechno musí být z nerezu, všechno. No tak potom nevím. Na Champs-Elysées tam je taková super restaurace, tak tam mají toaletu společnou pro pány a dámy, společnou toaletu na Champs-Elysées.

U nás by to už dávno zavřeli. Naši inspektoři šli do Španělska, do Itálie, do Řecka a zjistili, že tam není nic z nerezu, že to bylo jenom pro nás. Tak nevím, jestli to bylo plánované. Tady mám konkrétně dopad vedení Ministerstva zemědělství pod taktovkou ODS a ČSSD na soběstačnost v základních potravinách. Tyhle dvě strany tady řídily tuto zemi do roku 2002. Všechno rozprodali, kupónku, to tady můžu zopakovat, co všechno bylo pryč. Za ODS rozkradli všechny státní banky, ČSSD je prodávala za hubičku. ČSSD prodala Transgas za dobrou cenu, ale dneska samozřejmě zpětně je to nesmysl, ale dobře. Takže nám nezůstalo nic.

A zemědělství samozřejmě nezájem. Takže před vstupem do Evropské unie a dva roky po vstupu byli ministři zemědělství zástupci ČSSD - Jaroslav Palas a Jan Mládek. V tomto období se udělaly dvě důležité chyby. Vyjednali se velmi nevýhodné podmínky pro české zemědělce, když jsme měli uznané nespravedlivé a o dost nižší dotace na hektar v porovnání s okolními zeměmi v nepoměru naší dlouhodobé zemědělské produkce tím, že nám započetli neúrodný rok jako referenční. Takže ta jednání totální katastrofa. A ty rozdíly jsou obrovské.

Nechali jsme se nalákat na platbu SAPS, kde všichni zemědělci berou stejně na hektar a je jedno, co na té farmě produkují. A to je tady, co stále vlastně se dokola tvrdí, že kdo rozhoduje o tom, co na tom poli bude? No ten zemědělec, zemědělec. Ten zemědělec se rozhodne. A tím, že máme SAPS, to znamená, že je stejně na hektar, tak samozřejmě pro ty zemědělce je lepší produkovat to, co je jednodušší a co má větší výnosy. Proč by dělali ovoce, zeleninu, brambory, nebo chovali zvířata, když samozřejmě mají stejně na ten hektar. A to byla ta fatální chyba, a to jsou tyhle dva ministři.

A zásadní vliv na současnou situaci mělo jediné Ministerstvo zemědělství - zástupci ODS od roku 2006 do 2013 - Gandalovič, Fuksa, Bendl. A teď nebudu říkat, že ani jeden z nich nebyl zemědělec, to nebudeme tady rozpitvávat. Jeden byl matematik, dopravní inženýr a hasič. A fatální chyba 1. 7. 2007. Nesmyslně umožnili bezproblémový prodej zemědělské půdy cizincům na rozdíl od ostatních zemí, které s námi vstupovaly do EU, ty si vyjednaly výjimky. Takže Polsko a Maďarsko dneska žádný cizinec si nemůže koupit půdu, nemůže. A to byl ten fatální omyl. Protože samozřejmě půda je nejlepší investice, nejlepší investice, nejlepší. Kolik stála půda kdysi a kolik stojí dneska. Já vždycky říkám těm mým největším nepřátelům, že když Mečiar s Klausem rozdělili Československo a v července 1992 jsem hledal hotel a přijel jsem do Průhonic, tak tam stál metr tehdy tisíc korun.

Dneska stojí 18 tisíc a není. A stejně je to se zemědělskou půdou. Takže ti, co mají prachy, a hlavně zahraniční kapitál, koupí půdu a potom jí pronajímají našim zemědělcům. A samozřejmě ty nájmy jsou vysoké. Dále tito ministři nasměřovali dotace v rámci programu Rozvoje venkova na podporu velmi extenzivního zemědělství. Nejvíc peněz z EU šlo v České republice na pouhé sekání trav a nezbylo dostatek peněz na podporu investic, pěstování speciálních plodin a chov hospodářských zvířat. V tuto dobu vznikli zemědělci z Václaváku. Ano, brali dotace, nevyráběli potraviny, a neřešili krizi v chovu krav, prasat, drůbeže, ovoce, zeleniny ani několika velmi suchých roků v nejtěžších okamžicích, když zemědělci potřebovali pomoc a v ostatních zemích ji dostali, nedostali nic.

Naopak ještě v rámci úspor ministra financí Kalouska peníze ubrali. Připomínám, že národní dotace byly hluboko pod miliardu za rok a pro porovnání za minulých vlád - a tam ještě byl i pan Jurečka, to bylo 5. To je rozdíl, který řeší přežití některých výrob. A samozřejmě můžou všichni křičet, že to tak nemá být a že vlastně mají jenom sekat trávu a tak dále. Ale nám ujel vlak. A tady nějaké návrhy, vždyť pan ministr ani nerozumí, o čem tady já mluvím. On vůbec nechápe, co se děje v zemědělství. Takže to je samozřejmě škoda. Ale také za těch ministrů došlo ke zrušení zelené nafty.

My jsme byli v jeden okamžik jediná země, která nedostávala částečnou vratku spotřební daně u nafty. Ano, řetězce. Nejhustější síť v obchodních řetězcích v EU, které na jedné straně zlikvidovaly malé obchody a na druhé straně jsou koncentrací, velmi utlačovaly české výrobce potravin upřednostněním dovozu přebytků ze zemí svých vlastníků. Položme si otázku, proč vlastně tady ze zahraničí nikdo do potravinářství neinvestoval. Proč tady nikdo neinvestoval? Proč tady nejsou zahraniční investoři, jak jsou v Polsku. Majitel největší porážky v Německu pan Tönnies, majitel Schalke 04, když byl v Kostelci, tak říkal: Jo, ta značka. Zbytek můžete zbourat, my budeme rozhodovat o tom, jaké maso v Čechách se bude dovážet. My, německé řetězce.

Ano, tak to je. Takže kdo tady je ze zahraničních investorů? Nikdo. Pár Francouzů, kteří nakoupí levné mléko a vyvezou sýry, to je všechno. A samozřejmě pro tradiční strany zemědělci nebyli zajímaví. To není voličská základna. Kdo je největší voličská základna ve Francii? Salon de l'Agriculture - 20 %. Když tam jde Emmanuel Macron, tak jsou tak naštvaní, občas zapálí nějaký stánek, když jsou naštvaní francouzští zemědělci. Takže to je neporovnatelné a proto naše zemědělství mělo smůlu, i to potravinářství. Potom samozřejmě nechali rozrůst výstavbu velkých fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě pro své kamarády, kde stát doplácí na jeden kilowatt 14 korun, to vyvrcholilo v roce 2010.

A díky tomuto excesu se hodily do jednoho pytle všechny obnovitelné zdroje a zastavila se výstavba efektivních bioplynových stanic a fotovoltaických elektráren na střechách zemědělských objektů.

Pro porovnání, u bioplynové stanice je potřeba na dotace na jednu kilowatt do dvou korun. Nyní to samozřejmě obtížně chceme dohnat.

Takže když si vezmeme celkově bilanci, tak za 31 let se snížila zemědělská půda v hektarech o 17,4 %. To je neuvěřitelné. Takže v roce 1990 jsme měli 4 228 000 hektarů, teď máme 3 493 000 hektarů, takže 17,4 % dole.

Takže proč došlo k té devastaci a hrozivé závislosti v potravinách? A když byl covid a byla omezena doprava, tak naše řetězce byly rády, že čeští výrobci měli a vyráběli ty potraviny. No a děkujeme za to neznalým a neschopným kormidelníkům v našem zemědělství, neviděli dál než na vlastní židle. No a když vidíme ty výkony, jak to je v Evropě a jak to porovnáme s podporou u nás, tak se není čemu divit. A mluvit stále o tom a stále nic neudělat, to bude stále horší a horší.

Takže tolik k zemědělství a potravinářství. Je škoda, že nový ministr přijal tu strategii, jakou přijal, ale já myslím, že všechny rozumné země a když si vezmeme všechny země Gulfu, Indie a další, kupují půdu po celé planetě, aby uživily svoji populaci. U nás to tak není, u nás jsou stále dokola ty nesmysly, ano, i kvůli mně, řepka, pyl a tyhle blbosti, ale ty fatální chyby a nezvratné chyby se nadělaly za těch vlád, o kterých jsem tady mluvil.

Takže děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…