Babiš (ANO): Vznikli jsme proto, abychom pomohli lidem, nebudeme to měnit

28.02.2015 12:42

Projev Andreje Babiše, kterým uvedl III. celostátní sněm našeho hnutí Příležitost pro budoucnost.

Babiš (ANO): Vznikli jsme proto, abychom pomohli lidem, nebudeme to měnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vážené delegátky, vážení delegáti, milí hosté, dámy a pánové,

dovolte mi, abych vás ještě jednou přivítal zde v Praze na Chodově na našem třetím volebním sněmu.

Tento sněm je pro nás nesmírně důležitý. Poprvé se takto scházíme jako parlamentní hnutí, jako hnutí, které je součástí vlády České republiky. Máme 47 poslanců, šest ministrů. Úspěšně jsme nominovali první českou eurokomisařku. Naši čtyři europoslanci jsou součástí evropské frakce liberálů a demokratů, jejíž předseda pan Verhofstadt promluví za chvíli.

Jsme tedy jako hnutí součástí hlavního evropského myšlenkového proudu, nepatříme mezi extremisty a eurofoby ani na okraj evropské politické scény.
Scházíme se také jako hnutí, které má po posledních volbách čtyři senátory a devět primátorů. Naši starostové řídí 58 měst a obcí. Po celé zemi je nyní celkem šestnáct set zvolených zastupitelů za hnutí ANO.

Proč jsme tady

Ano, je to úspěch. Na evropské poměry fenomenální. Připomeňme si ale, proč jsme tady. Jsme tady proto, že politické strany, které se tu od revoluce střídaly u vlády, selhaly.

Nezvládly definovat strategii naší země, nezvládly definovat národní zájmy a hodnoty, ale ani se za celou dobu nenamáhaly vést a iniciovat debatu o tom, co národní zájmy a hodnoty jsou či mohou být.

Minulé vlády ale nezvládly ani tak základní věc, jako je infrastruktura. Po 25 letech od Listopadu tu nemáme dokončenou síť dálnic, nejezdíme v rychlovlacích po moderních tratích. Nezvládla se tu reforma zdravotnictví ani školství. V základních a mateřských školách nemáme dost kapacit. Chybí sociální bydlení, bydlení pro mladé rodiny a není dořešená důchodová reforma.

Většina politiků se nezajímala o lidi. Starali se jen o sebe a svůj prospěch. Celý tento marasmus a politická arogance vyvrcholily tím, že stát řídili kmotři přes premiérovu milenku. Proto se uskutečnily předčasné volby. Proto je tu dnes hnutí občanů ANO.

Hodnoty a ideologie

Tématem našeho sněmu ale není kritika toho, co bylo. Scházíme se, abychom si připomněli, na jakých idejích, myšlenkách a programu ANO stojí, abychom veřejnosti potvrdili, že jsme dlouhodobým projektem, který chce napravit chyby minulých vlád a který chce vrátit důvěru lidí v politiky.

Chceme zde také veřejnosti sdělit, jaké jsou naše další plány a co hodláme pro lidi udělat v následujícím období.

Než přejdu ke konkrétním věcem, dovolte, abych připomněl, na jakých principech naše hnutí stojí.

Zaprvé je to svoboda jedince a jeho právo nést odpovědnost za svůj osud. To jsou zásadní hodnoty, které je třeba bránit nejenom u nás doma, ale, jak ukazují události ve světě, i v zahraniční politice. Musíme mít odvahu chránit naše civilizační hodnoty proti hrozbám extremismu.

Zadruhé je to solidarita. Ne všichni v životě uspějí, ale všichni by měli dostat šanci uspět. Stát by měl pomoci potřebným, aby se necítili vyloučení ze společnosti. To se týká i souladu mezi generacemi – bez vzdělávání mladých lidí naše země nebude vzkvétat, ale nesmíme zapomínat ani na důstojný život seniorů.

A zatřetí je to snaha hledat řešení. Nemá smysl se schovávat za ideologické nálepky nebo zkostnatělou byrokracii, musíme se snažit měnit věci k lepšímu. K tomu je potřeba energie, aktivní přístup a otevřená mysl.

Základními civilizačními hodnotami pro nás zůstávají demokracie a lidská svoboda. Jasně říkáme, že naším hlavním cílem je dobře fungující a prosperující právní stát, ve kterém platí stejná pravidla pro všechny a ve kterém demokratická politická reprezentace pracuje ve prospěch celé společnosti.

Chceme vytvářet takový stát, který občany příliš nezatěžuje, ale pomáhá jim. Stát musí vytvářet podmínky pro podnikání firem a živnostníků, kteří zde chtějí investovat a zaměstnávat lidi. Stát má efektivně hospodařit a transparentně rozdělovat vybrané daně.

Naší mantrou je daně nezvyšovat, ale důsledně je vybírat. Přitom nechceme navyšovat dluh, chceme snižovat deficity rozpočtů, ale zároveň dohnat deficit v investování. Na tom budeme trvat i v této koaliční vládě.

Politika je pro nás službou veřejnosti. Klademe tady důraz na to, abychom své sliby skutečně splnili. Hájíme férovou soutěž demokratických stran. Na řešeních, která jsou pro naši zemi dobrá, bychom chtěli spolupracovat i s opozicí. Nebudeme všechny návrhy opozičních politiků a priori označovat za negativní. Víme, že spolupráce napříč politickým spektrem je možná, záleží jen na lidech.

Už jsem říkal, že máme devět primátorů a že naši starostové řídí 58 měst a obcí. Oni jsou nejblíž lidem, kteří si je volí proto, že je znají, věří jim. Můžou na ně také dohlédnout lépe než na celostátní politiky.

Do politiky by měli vstupovat lidé, kteří mají společnosti svým dosavadním životem co nabídnout. Mělo by jít o lidi, kteří jsou zajištění a ve svých profesních životech dospěli tak daleko, aby prokázali, že pro ně peníze a majetek nejsou modlou. Pokud někdo není přesvědčen, že tyto podmínky splňuje, pokud se někdo pouze snaží naplnit své ambice, neměl by své místo hledat v našem hnutí.

Nejsme výtahem k moci, ale nejsme ani klasická politická strana, kde si musíte kariéru vysedět. Chceme být hlavně společenství slušných a poctivých lidí, kteří cítí potřebu udělat něco pro svou zemi. Takoví se však ke vstupu do aktivního veřejného života přesvědčují těžko.

My ovšem potřebujeme, aby se do hnutí zapojilo co nejvíc lidí, kteří se doposud na veřejném životě podílet odmítali, protože v tom neviděli smysl. Není možné, aby se každý staral jen o sebe a ignoroval, co se v naší zemi děje. Proto bych chtěl poprosit všechny schopné a úspěšné spoluobčany, aby o angažmá ve veřejném životě alespoň přemýšleli.

Co nám brání v prosazování

Chápu, že se dnes slušným a poctivým lidem do politiky, která má naprosto zdevastovanou pověst, příliš nechce. Politika u nás šla až příliš často špatným směrem. Vytvářely se zákony pro zákony. Tisíce norem a předpisů dnes paralyzují státní správu, která je plná byrokracie. Je potom strašně těžké něco prosadit a je strašně těžké veřejnosti vysvětlovat, že právě kvůli tomu budeme své sliby naplňovat mnohem pomaleji, než jsme chtěli.

Ve vládě teď sedíme, a rozhodně ne vždy pohodlně, se sociální demokracií, což je klasická velká politická strana. Paradoxně jedna z těch, proti které jsme vlastně vznikli. Je zatížena kontroverzní minulostí, je zvyklá přehnaně rozdávat z veřejných prostředků. Tím si zavazuje voliče bez ohledu na možnosti státního rozpočtu a zadlužování země. Jejím cílem je zvyšovat daně, což my odmítáme.

Koaliční partneři komplikují a prodlužují diskusi o zákonech navrhovaných Rekonstrukcí státu, a tím oddalují přijetí důležitých a potřebných zákonů, které měly být schváleny už minulý rok. Neustále se zdržuje zákon o zveřejňování smluv. To je pro nás nepřijatelné. Také zákon o financování politických stran, který považuji za jeden ze zásadních, se donekonečna odsouvá, protože jednotliví koaliční partneři mají rozdílný názor na jeho obsah. A liší se taky v náhledu na instituci, která by je měla kontrolovat.

Na základě diskusí a pod tíhou nových argumentů není ostuda občas změnit názor. Původně jsem například nebyl pro nový zákon o odborných nominacích do dozorčích rad státních firem. Neuvědomil jsem si ale, že po nás přijde do vlády někdo, kdo by tam chtěl znovu dosadit politiky nebo své kamarády. Proto ho v nejbližší době navrhnu.

Co pro to děláme

Ve vládě jsme velmi aktivní a razantně prosazujeme změny ve prospěch občanů a naší země. Vrátili jsme lidem to, co jim minulé vlády sebraly. Opět jsme zvýšili slevu na dani na děti a obnovili jsme slevu pracujícím důchodcům. Zvažujeme také, jak snížit zdanění práce.

Už jsem zde mluvil o tom, že ANO je přesvědčené, že v současnosti není třeba zvyšovat daně, kromě zdanění hazardu, jehož zdravotní a sociální dopady nás ročně stojí 16 miliard. Česká republika má dnes rozumnou míru zdanění a stabilní daňové prostředí.

Pokud nechceme daně zvyšovat, je potřeba důsledně a spravedlivě vybírat daně existující. Evropská unie odhaduje, že jenom na DPH bychom mohli oproti dnešku vybrat až o desítky miliard korun víc. Proto na zlepšení výběru daní tvrdě pracujeme.

Jmenovali jsme nové šéfy daňové a celní správy, které do té doby ministerstvo financí neřídilo. Měnili jsme zákony tak, abychom daňové správě zjednodušili práci. Vysíláme jasný signál, že platit daně je normální. A že se nevyplatí je neplatit.

Od ledna příštího roku bude fungovat takzvané kontrolní hlášení, které významně pomůže v boji s podvody na dani z přidané hodnoty. Pracujeme na systému elektronické evidence tržeb, která zajistí, aby v obchodu a službách platili všichni, kdo platit mají, aby nekrátili tržby, a tím ani daně. Jenom tato dvě opatření přinesou podle našich odhadů od roku 2017 časem do státního rozpočtu kolem 30 miliard korun.

Přesvědčujeme Evropskou komisi, že při potírání daňových podvodů, kde členským státům EU jen v roce 2012 uniklo 177 miliard eur na DPH, je nejlepším řešením reverse chargé, tedy přenos daňové povinnosti. O jejím zavedení si musí každá členská země rozhodnout sama. S ministry financí Unie proto jednám velice intenzivně a v tomto úsilí nás podporuje řada států Unie. Česká republika je po mnoha letech v Bruselu lídrem daňové agendy.

Pracujeme na reformě zdanění hazardu, který se tu dvacet let skandálně vůbec nedanil. Pokud se nám novelu podaří prosadit, můžeme získat navíc až pět miliard. Z toho by měla jít polovina do sportu dětí a mládeže.

Pracujeme také na zákonu o prokazování původu majetku, na zrušení superhrubé mzdy a zvažujeme opatření, která by měla plnění daňových povinností zjednodušit všem daňovým poplatníkům.

Mohl bych tu dlouho mluvit o auditech našich resortů, o zveřejňování smluv. Jak jsme na ministerstvu financí ukázali, jde dělat i bez platného zákona. Chce to jen chtít. Mohl bych také mluvit o centrálním nákupu pro naše resorty. Můžeme jen doufat, že nás budou koaliční partneři v těchto krocích daleko více následovat.

Co nechceme

Za rok ve vládě máme více zkušeností, vědomostí i sebevědomí. Nenecháme se mediálními hrátkami tlačit tam, kde by to bylo pro naši zemi nevýhodné.
My v koaliční vládě opravdu nechceme podporovat ČSSD v budování rozdávačného a nezodpovědného státu. Takový stát je hrozně drahý a nakonec ohrožuje své obyvatele.

Zároveň také nechceme, abychom se stali jen jedním z mnoha přikyvovačů předpisům a nařízením Evropské unie. Cílem Unie nemůže být neustálé vydávání nových a nových regulací, Evropa by nám neměla diktovat, jak se můžeme a nemůžeme zadlužovat, když stejně nedokáže zabránit předlužení jako v případě Řecka.

Místo toho by nám měla dát svobodu, abychom se rozhodovali, jak budeme bojovat například s daňovými úniky.

Největšími problémy Evropské unie jsou zadluženost některých států, imigrační politika a ukrajinská krize. A ty by měla řešit především. My přitom můžeme být vůči EU kritičtí, ale musíme taky konečně začít procesy v ní ovlivňovat aktivně.

Co jsme zkazili

Kromě toho, co se nám povedlo, bych měl taky sebekriticky říct, v čem jsme selhali.

Po volbách jsme naskočili do koaličního vyjednávání v podstatě se stejným výsledkem, jako měla ČSSD. Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Není tomu tak, a pokud se příští rok konají krajské volby, můžeme čekat, že přístup koaličních partnerů bude jen horší. ČSSD totiž bude chtít obhájit většinu postů hejtmanů.

Teď po roce vidím, že jsme měli být ve vyjednávání razantnější. Dneska už vím, že bylo naivní přistoupit na to, aby ČSSD měla osm členů vlády a my při podobném výsledku jen šest. Vím, že jsme neměli ustoupit při nominaci předsedy legislativní rady vlády, která nám občas komplikuje předkládání zákonů.

Ve zdravotnictví jsme měli trvat na transparentních tocích a na jeho reformách, o nichž se tu dlouho pouze mluví.

Zaměstnanci ve zdravotnictví od nás očekávají, že budeme řešit situaci v resortu, kterým protéká asi 250 miliard korun. To představuje pětinu našeho rozpočtu. Nelze přitom souhlasit s tím, že by české zdravotnictví bylo dlouhodobě podfinancované.

Ve srovnání s podobně ekonomicky výkonnými zeměmi na tom nejsme špatně. Také zdravotnictví ale stále chybí jakákoli dlouhodobá koncepce, je mimořádně zatíženo korupcí a chybí mu elementární transparentnost.

Pokud chceme, aby české zdravotnictví mělo i nadále špičkovou úroveň, musíme vyřešit hlavně mzdy, aby naši lékaři a sestry neodcházeli do zahraničí. Peníze, které by měli dostat lékaři a zdravotnický personál, zůstávají v kapsách dodavatelů předražených přístrojů. To musíme změnit.

Není to ale jen problém resortu zdravotnictví. Lidé od nás čekají, že budeme řešit sociální věci, zneužívání dávek a nezaměstnanost. Že vyřešíme penze, na které se zde 20 let ustavují komise, jejichž jednání k ničemu nevedou.

Že vyřešíme školství, které chrlí vysokoškoláky, kteří mnohdy na vysokou školu mají pouze peníze, ale nikoli schopnosti. Že vyřešíme systém vzdělávání, jehož absolventi nenacházejí uplatnění na trhu práce.

Stát není firma, ale…

Ministerstvo řídím jako firmu. I stát by šlo řídit mnohem lépe, kdybychom měli u nás, jako třeba ve Spojených státech, většinový systém. Jeden řídí, a druhý je v opozici. Jeden má stoprocentní zodpovědnost, druhý ho hlídá a kontroluje.

Vím, že to teď není reálné. Naším cílem v příštích volbách proto musí být dosažení takového výsledku, abychom dali do pořádku i další resorty, které nyní nespravujeme.

Po volbách jsme ukázali, že umíme být pevnější než jiné strany, které jsou vnitřně rozdělené na partičky, jež spolu skrytě bojují. Už jsem to zde jednou říkal: nepolitikařme, neintrikujme, nemysleme na sebe, ale mysleme na to, kdo nám dal mandát, důvěru a svůj hlas.

Další selhání a další frustraci voličů si česká politika nemůže dovolit. Nepodílejme se na její další diskreditaci, ale pokusme se zasloužit o to, aby lidi nepovažovali slova politik a politika za sprostá.

Vážené delegátky, vážení delegáti, milí hosté, dvždy jsem tvrdil, že hnutí ANO není projekt na jedno použití. Rád bych, abychom to dokazovali i naším chováním.
Věřím, že se nebudeme pouštět do žádných vnitřních konfliktů, které se před sjezdy, během nich, ale i po nich odehrávají v tradičních politických stranách. Pokud už máme něčím šermovat před očima našich voličů, nechť jsou to věcné argumenty a konkrétní výsledky naší práce.

A nezapomínejme na pokoru před voliči a na solidní jednání s partnery, nebuďme opojení mocí. Budeme dál věcní a kritičtí, ale nebudeme negativní, což je vlastně tak trochu výzva i pro mne samotného.

Jsem přesvědčený, že hnutí ANO má budoucnost, a pokud získáme pro naše ideje další schopné lidi, budeme moci pozitivní budoucnost zajistit i našim spoluobčanům.

Politická motivace

Po pětadvaceti letech od Listopadu je na čase, abychom se skutečně začali přibližovat ekonomickým a sociálním standardům zemí na západ od nás. Pojďme tomu pomoct.

Mějme odstup a nadhled. Neuzavírejme se před lidmi, ale poslouchejme je. Říkejme jim, jaká je pravda a realita vládnutí. Jinak tenhle boj o lepší Česko nemůžeme vyhrát. Bez podpory našich voličů můžeme na náš úspěch klidně zapomenout.

Měli bychom to být také my, kdo diskusi o českých národních zájmech a státnosti iniciuje a uvede závěry těchto diskusí konečně do praxe. To se tady zatím nikomu nepovedlo. Jsem přesvědčený, že je to potřebné, ba dokonce nutné.

Ještě jednou chci poděkovat všem, kteří našemu projektu věří a hlavně našim voličům. Znovu děkuji všem delegátům a hostům. Těším se na společnou debatu a na jejich vystoupení.

Vznikli jsme proto, abychom pomohli lidem. Lidé nám dali podporu a my nyní pro lidi pracujeme. Nebudeme to měnit. Nesmíme lidi, kteří nám dali důvěru, zklamat. A já pro to udělám všechno.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrej Babiš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.