Babiš: Neuvěřitelné! Symbol korupce Kalousek mluví o korupci

18.02.2014 17:15

Řeč ministra financí na 6. schůzi PSP ČR dne 18. 2. 2014.

Babiš: Neuvěřitelné! Symbol korupce Kalousek mluví o korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš u řečnického pultíku

Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, skutečně jsem si nikdy nemyslel, že by pro každého podnikatele v této zemi symbol korupce, pan poslanec Kalousek, tady mluvil o korupci. To je skutečně něco neuvěřitelného. Já bych rád reagoval na střety zájmů. Konkrétně střet zájmů ohledně bankovních úvěrů.

Moje firma vyrostla na bankovních úvěrech a v časech, kdy tady pan prof. Klaus s Junkem ovládali všechny české státní banky a my jsme nemohli dostat úvěr, začali jsme se City Bank, americká banka, v roce 1994, která má přísná antikorupční pravidla. Takže vyrostli jsme na bankách a je pravda, dneska máme 25 mld. korun úvěry při obratu 220 mld. Koncem roku jsme měli na zásobách 26 mld., na účtech 6 mld. Takže kdyby Agrofert zbankrotoval, tak má na účtě 6 mld. na celý majetek. To znamená je to samozřejmě nesmysl, protože banky nás rády úvěrují, máme tam velké volné limity, 15 mld., a dokonce se financujeme levněji než český stát.

Ten se financuje za 3 % per annum, my se financujeme za necelá dvě procenta, závisí to na bonitě firmy. A navíc jsme se domluvili s panem premiérem, že náměstkem pro tuto oblast bude zástupce ČSSD, se kterým se mám potkat v pátek a je to v současnosti zaměstnanec Société Générale a pracuje v zahraničí. Takže je nesmysl.

Další věc je, že my máme jako firmy tady povinnost zveřejňovat výsledky do registru. Dělá to málokdo, protože samozřejmě pokuta je směšná, ale my to děláme, protože my děláme konsolidaci a audituje nás renomovaná firma PwC , takže všechny naše úvěry je možné také si přečíst v naší konsolidované zprávě, 200 firem.

Ohledně bankovní rady, samozřejmě, já jsem ještě nikdy na bankovní radě nebyl, určitě se budu informovat, zeptám se pana guvernéra a samozřejmě pokud by bankovní rada měla jednat o kurzu české koruny, tak tady můžu prohlásit, že se jednání nezúčastním a vůbec se k těmhle informacím nedostanu. Zároveň my nejsme finanční skupina. My jsme průmyslová skupina. Takže toto všechno se dá zkontrolovat a já v rámci zákona o střetu zájmů samozřejmě to budu hlásit dopředu.

Velice mě pobavila potravinová soběstačnost. Skutečně pokud by pan poslanec Kalousek přemýšlel, tak by věděl, že právě budování potravinové soběstačnosti v naší zemi je proti zájmům Agrofertu. Protože vlastně stát bude podporovat naši konkurenci. Takže je to normálně hloupost. A to, že jsme potravinově nesoběstační, tak za to děkujeme panu profesoru Klausovi, který nám tady řekl: Vždyť si všechno dovezeme. Proto máme i největší koncentraci maloobchodních řetězců v Evropě. Takže potravinová soběstačnost - samozřejmě je to v programovém prohlášení. Já osobně si myslím, že můžeme už dělat pro to maximum, ujel nám vlak a je to v resortu, na který já osobně nemám žádný vliv a je to proti zájmům Agrofertu, protože Agrofert je největší výrobce potravin v Čechách, děláme 50 mld. tržeb a je to nejhorší obor podnikání vůbec. Díky samozřejmě koncentraci maloobchodního trhu.

A taky bychom se měli zamyslet, proč tady nikdo ze zahraničních investorů neinvestoval do potravin? Proč tu není jako v Polsku nějaký investor v mase, kuřatech nebo pekárnách? Jsou tady jenom Francouzi. Mají dvě mlékárny a na rozdíl od nás sýr, který vyrobí z českého mléka, můžou vyvážet do celé Evropy. Protože my si jenom hrajeme na společný evropský trh - žádný neexistuje. Je jednosměrný dovoz, a proto jsme dopadli, jak jsme dopadli, že se sem vozí 130 mld. potravin. Takže k těm potravinám - je to samozřejmě nesmysl.

Strašně rád bych, skutečně mě pobavil pan poslanec Kalousek, protože právě on byl pro nás vždycky symbol korupce. On nás vypaloval v 90. letech, kdy se to učil na Ministerstvu obrany. A všechny ty aféry, které tam měl, tak jsou skutečně neuvěřitelné. A ono to gradovalo. Finále měla být ekologická zakázka s Martinem Romanem, českou gorilou. Tam se chystal tunel za desítky miliard. No a samozřejmě sofistikovaně taky se dělaly arbitráže. Trestně stíhaný Radek Šnábl, nejlepší vypalovač arbitráží, na kterého je podáno trestní oznámení, protože přihrával zakázky manželce na Ministerstvo financí. Teďka dělá pro Dopravní podnik, taky dobrá zpráva. Tak ono to začalo od menších částek a postupně to šlo, šlo, až samozřejmě největší synergie začaly s Topolánkem. Tam nastaly obrovské synergie přes Kapsche, Pandury, CASy, Gripeny atd. Hazard neplatil díky panu Kalouskovi 20 let tady daně. A díky panu Kalouskovi byla schválena i internetová loterie. Bez souhlasu nikoho. Nějaký pan Čunek řekl, že KDU-ČSL mělo za to dostat 10 mil. korun. Aspoň jsem to četl v novinách.

Takže je to pro mě skutečně neuvěřitelné, že mi tady pan Kalousek vykládá o korupci. Ale ono to vždycky fungovalo tak, že dokonce vždycky takové ty poslední případy, které se mu povedly, bylo například navýšení základního kapitálu společnosti Explosia. To udělal 3. července 2013. Šest dní před koncem vlády. 250 miliony vyfutroval firmu, aby nějací jeho kámoši mohli dělat nějaký byznys ve zbrojařině. A ještě před tím narval sto milionů z Priska. (?) Takže by bylo dobré, kdybychom si říkali, tak jak to je s tou korupcí. Nemluvím o České exportní bance, což je hyperprůser. Teď byla nějaká soutěž. Topolánek si tam dodal své kámoše, takže dneska tam máme 16 mld. nedobytných úvěrů. A pan náměstek Gregor dokonce říká, že by chtěl do rozpočtu 3,5 mld. A ty arbitráže, to se dělalo tak, že vlastně se udělá arbitráž, například další případ, co pan Kalousek dělal, byly TOZy. To si nějaký 70letý důchodce z předměstí Suffolk koupil TOZy za českým státem. A vyhrožoval obrovskou arbitráží. No, tak nakonec jsme mu tam poslali 1,4 nebo 1,33 mld. a div se světe, ten materiál na vládě rozdával osobně pan Kalousek. Stejně jako rozdával Explosii. Tady je to napsané. Pan ministr materiál rozdal na jednání vlády, 3. 7. 2013. (Ukazuje ve zprávě.)

Takže když šlo o ty zájmy, tak se to dělalo takhle, že se porušovaly i ty systémy. Takže skutečně to, že mě nějaký estébák napsal před 32 lety na nějaký seznam a estébáci mě terorizovali a vyšetřovali a jsem na nějakém přiblblém seznamu, který samozřejmě už dávno nikdy nebyl kompletní, protože pan generál Lorenc se po revoluci postaral, aby skuteční estébáci tam nebyli, tak to je horší než to, co se stalo v naší zemi, že z politiků se stal organizovaný zločin! A to je horší, že se tady ukradly miliardy a že dneska v Bruselu nám Healthcare Corporation Report píší o Šnajdrovi a o panu Bendlovi. Takže jsme oficiálně. Takže skutečně mluvit o korupci je skutečně... A právě za vlády Topolánka s Kalouskem jsme to dovedli k dokonalosti. Protože tady byla nějaká justiční mafie. Paní Vesecká, pan Pavel Němec, Kučera atd. a to si všichni pamatujeme.

Takže tolik k té první části.

Rád bych se vyjádřil ještě k naší vládě. Především bych chtěl informovat pana předsedu Fialu, prostřednictvím paní předsedající, že to není levicová vláda. Hnutí ANO je středopravé. A pokud jste to nezjistili, tak většina voličů ODS přišla k nám. A většina renomovaných podnikatelů v této zemi, kteří poctivě podnikají a platí daně, jsou u nás! My máme 450 sponzorů s jasnými jmény a za nás se postavili podnikatelé roku v čele s panem Piškaninem. Nás podporovali. Protože my jsme bojovali za jejich zájmy a my jsme už splnili první bod, že se nenavýšily daně. A díky nám tu nevznikla levicová vláda za podpory KSČM, jak to bylo domluveno. Takže bych byl rád, kdybychom si říkali, tak jak to je.

My jsme samozřejmě noví, takže od nás se teď čekají zázraky. Protože tato země je v rozkladu a 24 let jde někam, jak říkala TOP 09. Víme, kam jdeme a to vědí všichni občané, kam jdeme a nebudu to tady říkat. Takže pro nás samozřejmě, já mám úkol teď zabezpečit rozpočet.

Já jsem včera byl na poradě vedení Generálního finančního ředitelství a dostal jsem vlastně všechny návrhy na opatření a je jich asi padesát. A člověk má pocit, že Generální finanční ředitelství vzniklo včera, je jich 48. A já se ptám. Co tady doposud dělalo finanční ředitelství? Například zřízení Národního registru bankovních účtů. Bylo to na Nečasově vládě. A proč to neschválili? Proč policajt, když hledá nějakého zločince, musí psát na padesát bank? Proč nemáme centrální účet v ČNB, aby se podíval okamžitě? Protože samozřejmě u karuselových obchodů, u DPH a znovu opakuji, je tam potenciál 2,7 % HDP, a to je těch 100 mld. To je potenciál. My jsme nikdy neřekli, že vybereme 100 mld. My jsme řekli, že je potenciál. Dokonce odcházející analytik FAÚ, Kalouskův člověk, pan Cícer, sám o tom v rozhovoru v časopisu Týden tento týden mluví, že 30 mld. A experti na to říkají ano. Takže to jsou ty rychlé peníze, na které bychom rádi skočili a zabránili tomu. To, že dneska nefunguje spolupráce mezi finančním úřadem a celníky, to, že například na Slovensku to mají spojené, to, že tam mají tu Kobru a my ji nemáme, to, že nám ODS zrušila FIPO (finanční policie) - a proč nám zrušila FIPO, protože Cimel and Company (?) to hezky hledali a potom přišli na politiky. Tak přece politiky nebudeme kontrolovat! Tak jsme to zrušili. Takže dneska to oddělení na policii stále funguje, na ÚOKFK. Je tam 40 lidí na odboru daní.

Takže tady mám celou kuchařku od Generálního finančního ředitelství a mohl bych to tady číst asi hodinu, ale nebudu vás tím obtěžovat. Takže pokud se někdo ptá, jak to chceme dělat, tak nejdřív chceme zabránit podvodům v DPH, chceme si sáhnout na likviditu státu. A ještě jsem zapomněl. Víte, kolik bere člověk, který má vyměřit daň? Bere 25 tisíc korun, na finančním úřadě. 25 tisíc korun. A pokud je dobrý, tak ho vezme privát. Dám mu okamžitě 50, 60. Od těchto lidí chceme, aby dobře a poctivě vybírali daně atd. Takže tady samozřejmě začínáme skoro od znovu. Proč nemáme spojený finanční a celní úřad, jak to mají například na Slovensku, aby to bylo účinné. To je stav a úředník, který bere 25 tisíc, tak zároveň tady máme skvělé kapitálové účasti státu, že někteří generální ředitelé berou 550 tisíc a ještě mají sto procent bonus, takže mají milión sto. Ale nevím, kdo je řídil. V dozorčích radách ještě dneska sedí nominanti TOP 09 a ODS. Jak se to řídilo, můžeme vidět na České exportní bance, kde normální podnikatel asi úvěr nedostane. Je tam údajně jen nějaká vyvolená skupina nevím kolika firem. Takže to jsou všechno věci, které nás čekají. A dopad České exportní banky údajně na rozpočet má být 3,5 mld, informoval mě pan náměstek Gregor.

Ohledně toho, jak to chceme dělat, tak bych tady mohl klidně číst v podstatě implementaci daňové části naší koaliční smlouvy. Můžu vám přečíst nějaké části, pokud to někoho zajímá. Máme to přesně připraveno. Za prvé. Už před rokem 2015 chceme odstranění daňových nejasností vyplývajících z nového občanského práva. Za druhé. Personální a technické posílení daňové správy. Za třetí. Rozšíření pravidel přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty. Za čtvrté. Zjednodušení systému, sjednocení základu, závazné posouzení nahlášené pozice. Legislativní opatření pro zlepšení výběru daní. Hlášení plateb do daňových rájů. Nevím, proč už to dávno nemáme. Digitalizace daňové správy obecně. A rok 2015 máme osvobození od plateb sociálního pojištění. To je to, co jsme slíbili, že absolventi a lidi nad 50, zaměstnavatel za ně nebude muset platit sociální. Například na Ministerstvu financí všechno outsourcované. Tam se platí za trestní oznámení 200 tisíc nebo za rozhodnutí jediného akcionáře se platí skoro milión. Já bych ho sám napsal za půl hodiny, a to mám jenom dvě zkoušky z práva na vysoké ekonomické. Takže radši budu brát absolventy právnických fakult než platit 57 mil. za externí právníky. Samozřejmě, že si budeme brát právníky na specializované věci, ale na základ, proč bych měl nějakého externistu. Audit - to jsou lidé, kteří kontrolují systémy. Oni nechápou ekonomiku. Veřejná správa, to je hlavní můj šok, funguje na tom , že všechno, co je rozpočtované, se musí utratit. Oni ani vůbec nechápou, co to je šetřit, utratit. Mám dokonce na sekretariátu jednu holku na schůzky, jedna mi nosí dopisy, druhá knihu, třetí vyrábí nějaké podklady. No neskutečné. Já jsem nikdy ani sekretářku nepoužíval, protože si dělám schůzky sám esemeskami. (Veselost v sále. Potlesk poslanců ANO.) To každý ví. Teď jich tam mám asi sedm. (V sále je velký hluk.)

V roce 2015 osvobození od plateb sociálního pojištění. Snížení limitu pro hotovostní platby. Máme 15 tisíc euro. Kdybychom měli 5, tak by to možná bylo lepší. Možná bychom trochu tu černou ekonomiku potlačili. Zrušení superhrubé mzdy. Zvýšení slevy na dani na dítě. Obnovení slevy na dani pro důchodce. To jsme slíbili. Vyšší zdanění hazardu. Prokazování původu majetku pro daňové účely. Kompetence finančního úřadu, finanční úřad nic nemůže, protože když má někdo majetek, a ten to kontroluje, tak se mu vysměje. Řekne: mám půjčku. Dneska musí finanční úřad dokazovat...

On-line hlášení tržeb. To jsme říkali, že budeme řešit v Chorvatsku, že se zeptáme, jak jim to funguje a že bychom to eventuálně zakoupili. Podobně je ten systém v Maďarsku. Snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny, nenahraditelnou dětskou výživu. Tam samozřejmě asi narazíme na to, že náš koaliční partner na tom trval, ale myslíme si, že to není v Bruselu realizovatelné. Zrušení zákona o jednotném inkasním místě a tak dále. A 2016 implementace principů, které zjednoduší správu daní, analýza odvodu zaměstnanců OSVČ a tak dále.

Takže tady je na několika, nevím, kolik to je, asi 40 stranách plán. Takže my víme, co děláme. Pokud si někdo myslí, že teď se všechno změní a stane se zázrak, Česká republika, která se stále zadlužovala, a saldo minulý rok, to není pravda, protože minulý rok se za 12 mld. nepostavily dálnice, vracely se peníze, takže celá úspora byla vlastně tím, že se škrtilo, že nebyly investice. Protože samozřejmě dneska resort dopravy je v troskách. Pamatujeme si na Řebíčka. Ten si koupil místo ve vládě za peníze. My jsme tomu před volbami nevěřili a potom to byla pravda. Zaparkoval svoji firmu někde netransparentně, asi bych to měl tak udělat, abych neměl střet zájmů, a tvářil se, že mu nepatří. Potom na to nahrnul asi 12 mld. zakázek a potom to prodal. Podle mě to udělali i ostatní. Tím, že se snažím být transparentní, tak samozřejmě jsem za to napadán. Pokud si někdo myslí, že se stane zázrak a určitě Nobelovu cenu nedostanu, ani na to neaspiruji, ale tady jde o to, že občané této země potřebují mít pocit, že skončilo to, co tady bylo, plýtvání, korupce, skandály, netransparentnost. A my budeme chtít transparentnost. Pan ministr Němeček bude chtít peníze. A já mu řeknu fajn, nechť ukáže VZP, jak teče 70 mld. do 140 nemocnic a nechť přesně ukáže částky a zároveň, jak nemocnice hospodaří. A kdo to řídí? A taky bychom chtěli vědět ostatní, jak tam hospodaří, protože ve zdravotnictví a všude je obrovský prostor.

Takže pokud někdo tvrdí, že jsme levicová vláda, tak nejsme. My jsme spíš opoziční smlouva, jak jste tu, kluci, měli. ODS a ČSSD. (Smích a potlesk poslanců ANO.) Ale to není proto, abychom spolu dělali nějaké kšefty. My jsme tu proto, abychom začali jiným způsobem. Aby konečně lidi věděli, kam ty peníze toho státu jdou.

Ještě bych se pár slovy vrátil k panu prezidentovi.U toho Singapuru bych si dovolil nesouhlasit, protože tam mají skvělý systém - ministry vybírají na inzerát. Dá se inzerát do novin a kdo chce být ministr, tak se přihlásí. Taky zajímavý.

A ohledně toho zdanění. Ano, super, Švédsko. Ale tam určitě neměli ani v Dánsku takovou korupci jak tady. A my jsme principiálně řekli, proč by tady někdo měl platit vyšší daně, pokud neskončí plýtvání a korupce. Proč? Ano, bohatí mají být solidární. A já jsem taky připraven být solidární. A všichni bohatí v této zemi by měli být rádi, že tady podnikali, a měli by to společnosti vrátit. Všichni ti miliardáři. Měli by tady platit daně.

Byla taková anketa v časopisu Týden - sto největších - nevím, jak dělají ty žebříčky. A ptali se, kolik platí daně. A odpověděl jen pan Schwarzenberg a já. Takže oni by se měli také podílet. Proč ne? Ale nejdřív ať ten stát přestane plýtvat a krást a ať vidíme, kam ty prachy jdou! Když nemáme tu dopravní infrastrukturu. Tady každý mluví o zaměstnanosti. Úžasné. Skutečně zaměstnanost, velké téma. A kdy se nějak projeví ta zaměstnanost, pokud nastartujeme ty procesy? Možná za rok, možná za dva. Protože základní předpoklady pro podnikání jsou co? Dopravní infrastruktura... Nemáme žádnou dálniční síť! Děs. Rychlovlaky? Nemáme. Sto miliard šlo do koridoru! A naše vlaky jezdí 40 až 70, v průměru! Takže kde jsou ty prachy? Dluh stoupá, investice žádné.

A my jsme řekli, že 2014 rozpočet, který jsme museli přijmout, aby nebylo provizorium, tak začneme jít po penězích, které jsou nejrychlejší. A to je boj proti karuselovým obchodům, refinancování ropných produktů, státních hmotných rezerv, likvidita státních firem, o které se de facto nikdo nestará. A zatím připravíme zásadní zlepšení podmínek pro finanční správu, aby od roku 2015 mohla zásadním způsobem za lepších podmínek vybírat daně. A 2016 je v plánu, že bychom konečně mohli začít stavět masivně dálnice - a aby byly na to peníze.

Takže já můžu jenom říct, že solidarita ano, ale určitě by bylo ideální, kdyby v naší zemi přestala být atmosféra, kdy se říká - když nahoře se krade a podvádí, tak my budeme všichni podvádět a krást. A že se dožijeme dne, kdy vlastně i ti podnikatelé si řeknou: Tak já ty daně teda zaplatím, protože je to ve prospěch všech. A to nevím, jestli se dožijeme, protože samozřejmě krize a morálka je u nás taková, jaká je.

Ještě k těm investicím. Včera mi říkal jeden zaměstnanec Ministerstva průmyslu, že byl jednou na poradě CzechInvestu a bavili se o těch pobídkách. A tam normálně na té poradě před všemi ten ředitel řekl: No ještě se zeptáme Ivoše. Takže Ivoš Rittig - on vlastně všechno tady řídí de facto, celou ODS (Smích poslanců ANO.) , Klasu 170 mil. - Klasu - pračka na peníze. A to všechno víme. Ale nejsou důkazy. Protože ve finále se nic nevyšetří, protože tady samozřejmě ještě máme stále GIP (?), který nám tady ustanovila ODS. Takže i ti policajti, kteří chtěli občas něco vyšetřit, tak dostali po čuni (Smích některých poslanců.), protože proč by se snažili jako? (Bouchání do stolu vpravo, ozývá se pískot.) A ještě máme samozřejmě tady systém, že policie funguje jak funguje.

Já jsem chtěl jen říct za naše hnutí, že my nejsme ti politici... Ale už jsme teda... Ale budeme se snažit jednat jiným způsobem. A určitě ty sliby, které jsme dali, budeme plnit. A já za to můžu ručit. Děkuji za pozornost. (Velký potlesk a podpůrné volání poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!