Babiš: Teď nebo nikdy. Ten jediný program, který potřebujete

03.09.2017 12:48

Ani se mi nechce věřit, že to v říjnu budou už čtyři roky, co hnutí ANO tak nečekaně uspělo ve volbách. Pamatujete si ještě, co ta zkratka znamená? Já ano. Akce nespokojených občanů.

Babiš: Teď nebo nikdy. Ten jediný program, který potřebujete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Naše hnutí vzniklo jako protest proti korupci tradičních politických stran, které si hrály na levici a pravici. Proti tomu, že kmotři a lobbisti řídili zemi přes milenku premiéra. Proti tomu, že politici utahovali lidem opasky, zatímco církvím odklepli restituce předražené o 54 miliard.

Není to něco naprosto šíleného? Vidíte, a to jsme v tom žili… Jak dlouho? 29 let. V roce 1989 jsme doufali, a ještě dlouho si pak mysleli, že se nesnesitelného korupčního systému konečně zbavíme. Nevyšlo to. Bojujeme s ním dodnes. Bohužel.

Když jsem založil hnutí, doslova na koleni, jen s pár nejbližšími, tak nám věřil málokdo, většina lidí se nám smála nebo nás měla za blázny. Nevšímali jsme si toho a dřeli, improvizovali, s partou, do které každý den přibývali nadšení lidé, jsme objeli Česko a ve volbách jsme skončili druzí. Všechny další volby, krajské, komunální a evropské, jsme vyhráli. To fakt není špatný výsledek.

Nebudu vám tady nalhávat, že jsme v politice nenasekali chyby. Tak nějak automaticky jsem předpokládal, že podaná ruka platí, že se drží slovo a že se na kameru říká to, co i mimo ni. No nebyl jsem naivní? Tak trochu ano. Jak jsem se mnohokrát bohužel přesvědčil, politika není byznys, kde můžete své partnery obelhat dvakrát: jednou a naposledy. Proto jsme se kolikrát zmýlili v lidech a nechali se tradičními politiky napálit.

Nikdy bych o koalici nejednal předsedovi vítězné strany za zády, i když bych tím získal mnohem víc. Mohl jsem to udělat s Michalem Haškem (pamatuje si na něj ještě někdo?), ale respektoval jsem vítěze voleb a Bohuslava Sobotku jako předsedu ČSSD, který měl legitimní právo sestavit vládu. Ten se nám nakonec odvděčil tím, že naše hnutí začal permanentně špinit a ze mě udělal svého osobního nepřítele, kterého je potřeba zničit. Například prvním zákonem v této zemi namí- řeným proti konkrétnímu politikovi, jistě si pamatujete na Lex Babiš. A pak mě vyhodil z vlády.

Ve snu mě nenapadlo, že premiér obětuje reputaci a práci úspěšného a celkem populárního kabinetu jen pro to, aby mě očernil a pokusil se tím zlepšit své straně klesající preference.

Přitom nám nikdy nešlo o nic jiného, než aby ekonomika rostla, stát neplatil zbytečně za předra- žené zakázky, aby se rychle stavěly dálnice a efektivně a transparentně fungovalo zdravotnictví, a aby začala fungovat justice. Místo společné práce pro lidi jsme se ale od našich koaličních partnerů dočkali spíš podrazů, třeba když se nám za zády domlouvali se svými starými známými v opozici, jen aby zmírnili zdanění hazardu nebo ochromili boj proti korupci reformou policie.

Uplynuly čtyři roky. Po všem, co jsme zažili ve vládě a parlamentu už tak naivní nejsme. Víme, že vládu ve skutečnosti neřídí premiér, ale nejrůznější zákulisní skupiny, lobbisté a poradci. Zkuste si na internetu dohledat jména Radek Pokorný nebo Miloš Růžička. Možná pak zjistíte, kdo tady Program hnutí ANO pro volby do Poslanecké sněmovny 2017 skutečně tahá za nitky. V tom se ČSSD od ODS příliš neliší. Zažili jsme, jak mezi sebou jednotlivá ministerstva soupeří a důležité návrhy zákonů schválně různými byrokratickými fígly zdržují. Ale vlastně jsem za všechny zkušenosti, i ty negativní, celkem rád. Teď už tak naivní nebudeme, to vám slibuji.

To ale nic nemění na našem základním programu, který zůstává stejný a který je tradičním politikům úplně cizí. Nebudeme lhát, nebudeme krást, budeme bojovat proti korupci a nehospodárnosti a budeme pracovat pro lidi a naši zemi. To platilo před čtyřmi lety, platí to i dnes a platit to bude i za čtyři roky. V nadcházejících volbách bych k tomu chtěl zdůraznit tyto čtyři body: Bezpečnost, Efektivní a hospodárný stát, Investice do naší země a Investice do našich lidí.

1. Bezpečnost

Ve světle nekončící migrační krize a teroristických útoků v Evropě je bezpečnost občanů prvo- řadá. Ochrana národní identity je pro nás prioritou. Chceme navyšovat peníze pro zpravodajské služby a na obranu postupně až na 2 procenta HDP s cílem mít 30 až 35 tisíc vojáků vybavených špičkovou technikou. Svoji bezpečnost také budeme hlasitě prosazovat v rámci Evropské unie a NATO. Musíme uzavřít vnější evropskou hranici, důsledně se bránit proti nelegální migraci, bojovat s pašeráky, a hlavně celou situaci řešit mimo evropský kontinent. To je nejen náš národní zájem, ale i zájem celé Evropy, za který musíme v Bruselu bojovat.

S bezpečností ale stejně tak souvisí potravinová soběstačnost, zejména v nastupujícím období sucha, schopnost udržovat vodu v krajině jakožto strategickou surovinu. To je extrémně důležité i pro naše zemědělství a možnost zajistit si potravinovou soběstačnost. Energetická bezpečnost znamená výstavbu dalších jaderných bloků či udržení kontroly státu nad zásobami lithia. A stejně důležitá je pro nás i fiskální bezpečnost, proto si musíme ponechat korunu a nesnažit se přijmout euro.

2. Efektivní a hospodárný stát

Díky našemu působení kleslo zadlužení státu o 70 miliard a loni jsme měli rekordní přebytek 61,8 miliardy, což je nejlepší výsledek od vzniku našeho samostatného státu v roce 1993. Dál se chceme o peníze daňových poplatníků starat s péčí řádného hospodáře, snižovat dluh a hospodařit s přebytkem v závislosti na investičních možnostech. Naším cílem je mít nízké daně a vyšší platy.

Dál chceme bojovat proti klientelismu, korupci, nehospodárnosti a předraženým zakázkám, které okrádají nás všechny. Zákonem o whistleblowingu musíme ochránit oznamovatele korupce, protože korupce je zločin, za který musejí nést konkrétní lidé odpovědnost.

Efektivní stát znamená i digitalizaci státní správy, centralizaci nákupů, hospodaření s majetkem státu, snížení množství zakázek pro externí firmy za služby, které si stát dokáže zajistit sám.

Ministerstva musí být transparentní, veřejnost musí mít kontrolu nad smlouvami, které stát uzavírá. Zlepšit se musí i zákon o státní službě, pokud chceme, aby pro nás všechny pracovali špičkoví odborníci.

Samotná vláda může být menší, debata o snížení počtu resortů je rozhodně namístě. Samotní ministři by se měli především věnovat čerpání evropských fondů, prosazováním českých zájmů v Bruselu a místo zahraničních cest trávit čas řešením domácích problémů. Efektivnější musí být i schvalování zákonů, proto po vzoru jiných západoevropských zemí chceme modernizovat jednací řád Sněmovny. Už se nemůže opakovat to, že spolu jednotlivá ministerstva často nespolupracují, takže se důležité návrhy zákonů ve vládě nepochopitelně zdržují. Anebo do vlády kvůli tomu přicházejí nedodělané a musí se donekonečna předělávat a při tom je ještě zdržuje příšerná byrokracie.

3. Investice do naší země

Investice, investice, investice! Česká republika je krásná země a každá koruna, kterou investujeme, se nám mnohokrát vrátí. A je jedno, jestli jde o rychlovlaky, nové kilometry silnic, výstavbu škol, školek, jeslí, domovů důchodců, sportovišť, renovaci vlakových nádraží či obnovu památek. Hospodářský růst máme do velké míry ve vlastních rukou.

Prosadíme zákon o klíčových stavbách, aby se pár kilometrů dálnic nestavělo čtvrt století. Do roku 2021 postavíme nové obchvaty a 170 kilometrů nových dálnic jako D3, D4, D11 a D35.

Nesmíme zapomínat ani na naše kulturní dědictví, opravy a údržbu historických objektů a investice do zařízení pro kulturu. Sám se chci zasadit o výstavbu galerie pro Muchovu Slovanskou epopej v Praze, která by byla srovnatelná s galeriemi v Bilbau či Paříži. Cestovní ruch je obrovským motorem pro hospodářský růst, jehož potenciál nevyužíváme ani z poloviny.

4. Investice do našich lidí

Ta je tou nejlepší investicí, co můžeme udělat. Je to investice do budoucnosti a budoucnost vytvá- řejí naše děti. Proto chci učitelům během čtyř let zvýšit mzdy na 150 procent jejich současné výše a povolání vrátit prestiž a úctu, jakou si zaslouží. Protože učitelé vychovávají naše budoucí lékaře, soudce, živnostníky, řemeslníky, umělce, herce, vědce, sportovce, pedagogy a koneckonců i politiky. Nebudeme zavádět školné na vysokých školách, protože vzdělání mladých se vrátí nám všem.

Budeme zvyšovat důchody. Naši senioři, kteří celý život pracovali, si zaslouží důstojný život. Veřejné zdravotnictví je pro nás prioritou, stejně jako právo občanů mít špičkovou zdravotní péči. Rozhodně nechceme zdravotnictví privatizovat nebo potají zvyšovat spoluúčast pacientů.

Program hnutí ANO pro volby do Poslanecké sněmovny 2017 A konečně, pro důvěru občanů ve stát je klíčová spravedlnost. Soudy tu nesmějí být pro soudce a advokáty, ale pro občany. Zasadíme se o zrychlení nekonečných soudních stání a o vymahatelnost práva. Od soudů nesmějí s úsměvem na rtech odcházet šibalové, zatímco spořádaní občané se nemohou dovolat spravedlnosti. A soudní procesy se nesmí táhnout neuvěřitelných 10 nebo 15 let. Rychlost a vymahatelnost práva je to, co naše země potřebuje. Dokončíme ratifikační proces Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením podpisem Opčního protokolu.

V roce 2013 nám řada z vás dala důvěru, i když jsme byli političtí zelenáči. Dnes už máme zkušenosti, a pokud nám dáte zase šanci, tak vám ukážeme, že vládu lze řídit úplně jinak, než to dosud předváděli tradiční politici. Chceme ukázat, že dokážeme být aktivní, hospodární a loajální zaměstnanci této skvělé rodinné firmy, která se jmenuje Česká republika a která patří vám. A po čtyřech letech jako akcionáři na valné hromadě rozhodnete, jestli jsme s ní nakládali efektivně a hospodárně. To je demokracie. Jestli a jak velkou sílu na to budeme mít, je už jen a jen na vás.

V roce 2013 jsme si na billboardy napsali, že to děláme, aby tu chtěly žít i naše děti. Pro ně to děláme. Ty se nás jednou budou ptát. Ostatní strany se do svých programů nestydí napsat cokoli, i když moc dobře vědí, že to nemohou splnit. Já ale svoje plány chci splnit. Když mně a našemu hnutí ANO tu důvěru dáte, tak vás nezklameme. Na to vám dávám své slovo. A to vždy platí.

Přečíst si náš program vám zabere asi dvacet minut, a jestli máte chvilku, udělejte to právě teď. Hned. Budu, jako vždycky, moc rád, když mi potom dáte vědět svůj názor. Je to pro mě velice důležité znát názor a pocity vás všech, jednoho každého z vás. A když vás program osloví, budeme my všichni, kdo jsme na něm pracovali, rádi, když ho pošlete všem lidem, které může zajímat.

Díky moc.

Andrej Babiš

Stáhněte si náš nový volební program ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.