Bajer (Soukromníci): Neuvěřitelný populismus z dílny vládních stran. Když rouškovné, tak pro všechny

24.08.2020 14:41

Vládní kabinet si chce podle Strany soukromníků České republiky zavedením tzv. rouškovného, podle kterého mají důchodci dostat až šest tisíc korun jako odškodné za nošení roušek, jen zajistit volební přízeň seniorů před podzimními volbami do krajů a senátu.

Bajer (Soukromníci): Neuvěřitelný populismus z dílny vládních stran. Když rouškovné, tak pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Podle předsedy Soukromníků Petra Bajera je to jednoznačné kupování voličů. "Chovají se dle hesla - padají nám preference, tak přidáme cílové skupině, která nás volí. Jestli toto opatření má být odškodněním za to, že někdo musí nosit roušky, tak ty přece musí nosit každý, i děti. Dobře, dejme tedy rouškovné všem," míní Petr Bajer.

Dodává, že v době, kdy má být státní rozpočet ve schodku půl bilionu nebo dokonce 600 miliard korun, je zavedení rouškovného totální hazard s financemi státu. "I senioři by si měli uvědomit, že jim sice přijde nějaká ta koruna navíc, ale tohle absolutně nesystémové opatření budou platit
v budoucnu jejich vnoučata," říká předseda Soukromníků.

Vládní kabinet si chce podle něj jen udělat takzvaně "oko" u důchodců. "Nepřemýšlí se tady ale vůbec o tom, proč raketově stoupají ceny potravin, rychleji, než výše důchodů, proč stoupají náklady na energie a další. Opět je to jen panika, padají nám preference, tak si je musíme před senátními a krajskými volbami za státní koupit. Vládnou nám lidé, kteří sice umějí nosit pěkná saka, vystupovat na veřejnosti, ale neumějí řídit stát v době krize," zdůrazňuje Petr Bajer.

Populistické opatření původně z dílny hnutí ANO navrhla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová /ČSSD/ ve výši šest tisíc korun pro každého důchodce, pokud by se jednalo o věkovou skupinu nad 65 let, pak by přídavek dostaly zhruba dva miliony lidí, tedy i potencionálních voličů. "Podle navrhovatelky by to mělo být jakési odškodnění za stres a sociální izolaci seniorů v době pandemie. Pak ale paní ministryně tuto skupinu stigmatizuje jako nemohoucí, což je nepřijatelné," uzavírá předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…