Bajer (Soukromníci): Připravujeme právní kroky k zajištění voleb pro voliče v izolaci

26.07.2020 6:32

Komentář na facebookovém profilu k zajištění voleb pro voliče v izolaci

Bajer (Soukromníci): Připravujeme právní kroky k zajištění voleb pro voliče v izolaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Právní expert: "Pokud jsme schopni přiměřeně chránit zdravotnický personál, musíme být schopni takto ochránit i osoby zajišťující volby."

Vláda nemůže podle Strany soukromníků ČR upřít lidem v karanténě kvůli Covidu 19 ústavní právo volit své zástupce v říjnových krajských volbách, jak nedávno naznačil ministr vnitra Jan Hamáček. Soukromníci proto oslovili odborníky na ústavní právo, na základě kterých připraví právní kroky k řádnému průběhu voleb. Uvedl to předseda strany Petr Bajer s tím, že existuje několik možností, jak lze lidem v karanténě umožnit volit. "Umožnit náhradní volbu elektronicky, nebo zajistit volební urnu k izolovaným voličům. Nebo přerušit volby," říká šéf Soukromníků.

"Stát musí najít způsob, jak dostat volební urny k těm, kteří jsou v karanténě. Pokud by se jednalo o jednotlivce, nevidím důvod, proč k nim urnu nedopravit," řekl Petr Bajer, který nevidí problém ani v případě celých uzavřených obcí. "Jestliže jsou v karanténě všichni obyvatelé obce, tak si mezi sebou dokáží volby pohlídat a úspěšně uspořádat také," doplnil předseda Soukromníků.

Podle něj je nemyslitelné, že ve vězení mohou volit všichni, pokud se nápravné zařízení při volbách do samospráv a Senátu nachází v jejich volebním obvodu, další skupině by ale tahle možnost byla odepřena. "Volit mohou zloději, vrazi, tak proč ti, kteří se ničím neprovinili?" ptá se Petr Bajer.

Předseda Soukromníků dále navrhuje možnost elektronické volby, které se podle něj vláda dlouhodobě brání. "Vláda nechce, aby lidé volili rovněž elektronicky, jak by mělo být normální v 21. století. Nehodí se jí větší počet voličů," míní. Dodává i další variantu, a to hlasování v náhradním termínu. "Pokud někde nemohli volič odevzdat své hlasy z důvodu karantény, tak se dá počkat, až ta pomine. Volby by se zjednodušeně přerušily do doby, než odvolí zbytek v náhradním termínu. Stejně se jejich oficiální výsledek oznamuje se zpožděním," nabízí Petr Bajer.

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí

Vláda podle jeho názoru možná jen sonduje reakci na možnou situaci, že bude Covid na vzestupu, a zkouší, co vše si bude moci dovolit. "Každé volby jsou dost finančně náročné na to, aby někdo riskoval jejich zneplatnění kvůli neústavnosti či zásahu do základních práv obyvatel," uzavírá lídr Soukromníků, který sám vede krajskou koaliční kandidátku s Trikolórou v Pardubickém kraji.

Soukromníci oslovili několik právních expertů. Jako první zareagoval advokát a zapsaný mediátor Jiří Navrátil z Brna. Poskytujeme jeho vyjádření v plném znění:

"Právo volit a být volen jsou Ústavou zaručená práva občanů České republiky. Tato práva mohou být omezena jen v nezbytném rozsahu a prostřednictvím zákona. Veškerá rozhodnutí orgánů státu, kterými se na základě zvláštního zákona omezují ústavní práva, musí být vydávána v souladu s právním principem "in dubio pro libertate", tedy tak, aby byla co nejvíce chráněna základní práva občana. Stát proto musí vytvořit takové podmínky, aby na jedné straně chránil životy a zdraví voličů při volbách za situace, kdy epidemiologická situace nepostihuje pouze jednotlivce, ale rozsáhlejší skupiny voličů, současně však, aby této široké skupině voličů umožnil bezpečnou účast ve volbách a neohrozil při tom ani životy a zdraví osob zajišťujících volby. Pokud jsme schopni přiměřeně chránit zdravotnický personál, musíme být schopni takto ochránit i osoby zajišťující volby.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…