Balaštíková (ANO): Nedůvěra

07.09.2022 11:30

Pokud vzniká dojem, že pokus o vyslovení nedůvěry této vládě bylo jenom plácnutí do vody, pak je to ze strany vládním koalice výsměch naší Ústavě.

Balaštíková (ANO): Nedůvěra
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Pokud vzniká dojem, že pokus o vyslovení nedůvěry této vládě bylo jenom plácnutí do vody, pak je to ze strany vládním koalice výsměch naší Ústavě. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Ta umožňuje na základě souhlasu čtvrtiny Poslanecké sněmovny hlasování uskutečnit, o fungování vlády diskutovat a poté hlasovat. Hlasuje se veřejně, což asi tuto vládu zachránilo. Kdyby někteří koaliční poslanci mohli hlasovat anonymně, zřejmě by se výsledek kryl s aktuálními volebními preferencemi a tato vláda by už teď byla v demisi.

Diskuse proběhla, zazněly v ní velmi pádné argumenty i konstruktivní návrhy, ale vláda z nich nepřijala nic. Vše, co dosud dělala, bylo podle ní v pořádku a vše co plánuje nás má spasit. Všichni ministři jsou kompetentní a všichni mají podporu premiéra. Asi jako nebohý ředitel tajných služeb Mlejnek, kterého sice premiér v úterý podporoval, ale jehož rezignaci hned ve středu ocenil. Takto jistě ocení i Josefa Síkelu a Víta Rakušana, kteří jsou teď evidentně na řadě. Dnes ještě mají plnou podporu, ale také už z ostudy kabát.

Koaliční poslanci spoléhali na většinu 108 hlasů. To je další výsměch Ústavě. Každý poslanec má jednat za své voliče, nikdo mu nemůže nařídit, jak má hlasovat. Jak tedy mohli pánové z koalice předem vědět, že návrh na vyslovení nedůvěry přehlasují? Mnohým poslancům je jasné, že vláda zaspala a že momentálně neví, jak dál. Nu a další vrchnostenský postoj ukázali ti ministři, kteří omílali v diskusi pořád to samé - naposledy a veřejně to přednesl místopředseda vlády Juračka, který slíbil české zastropování, pokud evropské selže, ale kde na to vezme potřebné stovky miliard, to se nezmínil. Zato nám připomněl 5000 Kč na dítě a odpuštěných 500 Kč za obnovitelné zdroje, což je při měsíčních zálohách v řádu deseti tisíc opravdu zanedbatelné.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…