Balaštíková (ANO): Penalizace za přílišnou energetickou nezávislost

07.12.2022 18:20

Co se vlastně stalo v energetice? Jednoduše řečeno, byli jsme dlouhá léta zvyklí na levnou a dostupnou energii, čehož bylo dosahováno netržní cestou. Levné ruské zdroje využívala celá Evropa a zvykla si na to.

Balaštíková (ANO): Penalizace za přílišnou energetickou nezávislost
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Do energetiky se neinvestovalo, do úspor se neinvestovalo, prostě to nebyl problém.Velmi podobně to nyní vypadá v České republice s potravinami. Dlouhá léta byly levné a zvykli jsme si na to. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Bylo to též dosahováno netržními přístupy, kdy hlavní dodavatelé zemědělských surovin a hlavní výrobci potravin byli pod tlakem velkých maloobchodních řetězců nuceni snižovat prodejní ceny až na úroveň výrobních nákladů a někdy i pod ně. Přispěl k tomu i dovoz potravin a produktů ze zahraničí, většinou skrytě dotovaný, zejména ze západních zemích EU. Za této situace neměli naši zemědělci moc prostoru pro investice, byli nuceni silně omezit živočišnou výrobu, orientovat se na rychlou obrátku a na minimální přidanou hodnotu, případně na pěstování energetických plodin. Volání po větší soběstačnosti bylo ekonomům k smíchu, pořád se tady operovalo společnou zemědělskou politikou a rovným přístupem na trh EU. Pravda to nebyla, ale dokud byly potraviny levné, vládla zde idyla - ta ale teď končí. Potraviny zdražují a zdražovat budou, budeme muset strávit hořké plody toho, že jsme v této zemi naši vlastní agrární politiku podcenili a své celkem dobře prosperující zemědělství jsme vydali všanc agresivnímu konkurenčnímu protekcionismu. Znova musím připomenout, že problém bude o to menší, o co silnější budou naši největší výrobci a největší zemědělské farmy. Jestli jim tato vláda bude dál podrážet nohy, důsledky mohou být skutečně katastrofální. Malé farmy mohou náš domácí trh zpestřit, ale reálný dostatek dostupných potravin vzejde z velkých lánů, kde se bude pracovat s vyspělou technikou, produktivní živočišná výroba se vyplatí pouze velkým chovatelům - drobní farmáři nebudou stavět kravíny a vepříny, drůbežárny ani nic podobného. Snad si to už kompetentní lidé konečně uvědomí?

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích