Balaštíková (ANO): Projekt ukazuje žákům, že práce v zemědělství může být perspektivní

28.09.2018 20:56

Zvýšit zájem žáků o studium zemědělských oborů a zaměstnání v zemědělském sektoru i navazujících oborech je smyslem projektu, nazvaného Pomozte nám zachránit farmáře, jeho příběh minulý a budoucí!, které realizují Agrární komora Zlín, Zlínský kraj a spolek Líska za finanční podpory Ministerstva zemědělství. Navazuje přitom na pilotní projekt realizovaný v loňském roce.

Balaštíková (ANO): Projekt ukazuje žákům, že práce v zemědělství může být perspektivní
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

„Zatímco loni jsme se zaměřovali na žáky 8. a 9. tříd, letos jsme naše aktivity rozšířili i na první stupeň základních škol s cílem ukázat dětem, kde se bere jídlo a jak se vyrábí jednotlivé potraviny. Děti díky tomu mají možnost navštívit zemědělské farmy nebo mlékárnu, kde mohou zhlédnout výrobu sýrů. Dobrou zprávou je, že to děti zajímá a baví je to," informovala radní Zlínského kraje pro zemědělství a životní prostředí Margita Balaštíková na tiskové konferenci konané v rámci Dne Zlínského kraje.

Oblast zemědělství i potravinářství se dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Proto je potřeba hledat cesty, jak mladé lidi a zejména pak žáky posledních ročníků základních škol motivovat k tomu, aby si obory vztahující se k těmto oblastem vybrali ke studiu. Právě k tomu má napomoci tento projekt, který mladým lidem ukáže, že práce v agrárním a potravinářském sektoru může být v mnoha ohledech zajímavá i perspektivní.

„V loňském roce jsme pro 8. a 9. ročníky základních škol uspořádali celkem osm besed a stejný počet exkurzí na farmách, kterých se zúčastnilo 455 žáků. Zpracovali jsme pro ně také dvě elektronické publikace a tři videa. Dále jsme vytvořili tematické noviny, pracovní listy a tematické desky pro žáky, stejně jako brožury a letáky," shrnula Jana Brázdilová, ředitelka Agrární komory Zlín.

Mezi hlavní aktivity v letošním roce patří kromě již zmíněných také například celoroční projekt „Moje farma = moje firma" pro žáky druhého stupně základních škol, během kterého si žáci založí svůj fiktivní podnik (farmu), vedenou jako reálnou společnost a simulující skutečné procesy, produkty a služby.

„Díky tomu, že na projektu velmi dobře spolupracujeme s Agrární komorou Zlín, máme jedno z nejlepších hodnocení z ministerstva zemědělství, co se realizovaných projektů v této oblasti týká," uzavřela radní Margita Balaštíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.