Balaštíková (ANO): Šetření

10.02.2022 13:21

Situace je vážná nová vláda uvádí mezi svými prioritami inflaci, což je v standardní tržní ekonomice trochu úsměvné, protože stabilita měny nepatří ke kolbištím exekutivy, ale budiž - vláda podporuje nezávislou centrální banku a nechce si ji rozhněvat - a růst cen se jí nelíbí.

Balaštíková (ANO): Šetření
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Nechám stranou i námitku, že vyplácet další sociální dávky k eliminaci vyšších cen energií je sice lidsky pochopitelné, ale je to typické řešení následků, nikoliv příčin. Vláda by měla hledat příčiny tohoto růstu cen energií a odstraňovat je. Lidé investovali spoustu peněz do úsporných spotřebičů, výroba energie je pořád stejná, vyrábíme víc než spotřebujeme, energii tedy vyvážíme a ceny rostou - proč?

Ta otázka je naprosto oprávněná a vláda by na ni měla najít odpověď. Místo toho hrábne do společné kasy, pošla chudším lidem pár korun a celý ten systém nechá běžet beze změny dál? Nu a teď je tu další problém: zemědělci vyjeli do ulic, aby upozornili na blížící se problém: změníme systém jejich dotací, vezmeme peníze jedněm, přidáme je druhým a výsledkem bude další kolo inflace. Bude to důsledek výpadku domácí produkce, protože za podmínek, které ministerstvo škrtem pera vytvořilo, řada zemědělců opustí svou dosavadní výrobu. Říkají to jasně a včas. Nebude vepřové maso, nebudou některé základní plodiny, budeme víc dovážet a víc platit. 

Zatímco u energií nechává vláda příčiny problému beze změny a řeší jen následky (a bude je asi řešit do nekonečna dalšími a dalšími sociálními dávkami, až už na nich budeme úplně všichni), v případě potravin vytváří příčiny (mění dotační pravidla bez konzultace s těmi, kterých se to týká) a asi doufá, že následky nebudou. Možná si vláda všimla, že protestují střední a velké firmy (Agrární komora a Zemědělský svaz ČR), zatímco drobní zemědělci (Asociace soukromého zemědělství) protestovat nehodlají.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Možná vláda považuje celý problém za spor mezi malými a velkými zemědělci a fandí těm menším. Tak to ale není! Mezi protestujícími je 60 % rozhodnuto svou výrobu zastavit nebo omezit. Dotace se rozdělí, ale produkce bude méně, ceny tedy porostou. Drobní zemědělci tento výpadek nenahradí a nedostanou se ani moc na trh - tam už bude konkurence z dovozu. Ze sousedních zemí EU, kde vlády takové veletoče s dotacemi nedělají, kde si svých zemědělců váží.

Zemědělství je odvětvím, které se stará o základní potenciál země - o ornou půdu, jejíž výměra je definitivní a s každým novým bytem, průmyslovou halou nebo silnicí nám ubývá. Zemědělci jsou ti, kteří tyto úbytky nahrazují intenzitou své práce, dobývají z naší země potraviny na náš stůl a jen tak mimochodem - ceny potravin rozhodně nebyly motorem inflace a nejsou jím ani dnes. Zemědělci "spolkli" veškeré růsty nákladů, dodávají nám potraviny covid necovid, investují, odrážejí útoky bruselských směrnic a stále věří, že dělají dobrou věc. jestli jim tato vláda jejich víru vezme, budou se škody těžko někdy napravovat.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…