Balaštíková (ANO): Utěšitel z Těšetic

03.08.2022 7:33

Nevím, kdo tomu věří, ale podle současného ministra zemědělství ceny potravin v naší zemi klesnou. Bylo by to určitě fajn, ale je to velký omyl a pan ministra, který pochází z malé vesničky Těšetice na Znojemsku, zřejmě z názvu rodné vísky vytvořil svůj neomezený optimizmus.

Balaštíková (ANO): Utěšitel z Těšetic
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Těší se ovšem zbytečně a sám – realita je následující:

Vstupy do zemědělství prudce zdražily, zejména energie, pohonné hmoty a hnojiva, a stoupají také mzdové nároky vlastních i sezónních zaměstnanců. Zatím se do konečných cen potravin nepromítlo všechno, protože existují určité zásoby z minula a také dojíždějí původní smlouvy se starými cenami na dodávky energií a dalších komodit.

Toto během léta pomine a bez zdražení své produkce výrobci nepřežijí. Kde je tedy nějaká naděje, že ceny potravin dál neporostou nebo dokonce klesnou?

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3870 lidí

Momentálně klesla cena obilí, trochu opadává celosvětový strach z nedostatku. Jenomže drahé obilí už se nakoupilo a prodalo, a to jsou peníze, které se z budoucích cen nevytratí! Pohonné hmoty u nás také teď trochu zlevnily, ale nejlevnější naftu koupíte za 46 korun, což je pořád o 20 korun víc než loni. Plyn je drahý a Putin s jeho cenou žongluje tak, že zlevnění na obzoru není. Spíš zdražení, a ještě regulace spotřeby.

Připočtěme i fakt, že lidé omezují spotřebu potravin, tedy kupují levnější zboží a v menších množstvích. To by mohlo donutit koncové prodejce k opatrnosti, ale vůbec se to nemusí dotknout výrobců. Ti už dnes začínají krachovat, a zavírají své provozovny. Českých výrobků na pultech ubude a nedostatek vykryjeme dovozem. Ono to sice dnes vypadá, že v Polsku nebo v Německu jsou potraviny levnější než u nás, ale pokud čekáme, že se k nám dostanou z těchto zemí levnější potraviny, čekáme marně: v obou těchto zemích (a ve většině ostatních v rámci EU), pumpují vlády do zemědělství a potravinářství podstatně větší dotace než u nás. Když si tam zajedete, najdete řadu potravin levnějších. Když je ale naše maloobchodní řetězce dovezou, namalují na ně svou cenu a ta už tak nízká nebude – proč by měla být? Pokud bude náš člověk schopen (a zároveň nucen) kupovat za vysoké ceny, poplynou řetězcům do kapes dodatečné zisky a těch se rozhodně nevzdají.

Pan ministr si nedávno postěžoval, že se k nám vozí cibule z Nového Zélandu. Kdy mu dojde, že volná ruka trhu funguje špatně, když třeba jen DPH na základní potraviny je u nás 15 %, v Německu 7 % a v Polsku 0 %?

Možná je to nějaká mantra naší současné vlády, šířit optimizmus a bránit panice. Jenomže to trochu připomíná veselé tancování na palubě Titaniku a člověku to bere šanci, aby se připravil na realitu. Člověku to také bere odvahu věřit, že tato vláda ví, co dělá, že obtížnou situaci, do které se řítíme, zvládne a nenechá lidi na holičkách. V tomto smyslu je jalový optimizmus z Těšetic spíš poplašnou zprávou – je z toho jasně vidět, že vláda nic netuší a že si „na holičkách“ nejspíš pěkně užijeme.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.