Balaštíková (ANO): Vybíjíme si baterky

11.10.2017 22:00

...a to ty nejlepší, totiž lithiové. Máme u nás asi 3% světových zásob, což je poměrně dost, ale dostat je ze země bude stát nejméně deset miliard korun. Bude to dobrá investice a čím později ji uděláme, tím víc nám vynese.

Balaštíková (ANO): Vybíjíme si baterky
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Nejde jen o to, že lithium bude asi v éře elektromobilů stále žádanější, a tedy i dražší. Jde také o to, že po dnešních skvělých ekonomických výsledcích přijdou i hubenější léta a těžba lithia pak může být zdrojem mnoha pracovních příležitostí s vysokou produktivitou. Na domácí těžbu by mělo navázat domácí zpracování, a to až po finální výrobek, tedy nejspíš vysoce sofistikovanou baterii.
Není tedy důvod spěchat. Přesto ministr průmyslu podepsal s australskou firmou memorandum o další spolupráci, ačkoliv věděl, že koaliční partner – hnutí ANO – má k tomu výhrady.
Teď se ministr  průmyslu zaštiťuje dopisem ministra životního prostředí Brabce, který mu údajně podpis memoranda schválil. Cituje první větu, ale zamlčuje ty následující: v dopise, který je k dispozici na https://www.mpo.cz/assets/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/2017/10/Dopis_Brabec.pdf uvádí ministr Brabec z hnutí ANO zcela konkrétní výhrady a podepsání dopisu v dané podobě jednoznačně odmítá.
Také se říká, že takové memorandum je zcela nezávazným a obecným dokumentem. Je dobré si to memorandum přečíst ZDE. Je to dokument, na základě kterého bude zahraniční partner oprávněně očekávat součinnost českého státu, na základě kterého bude moci požadovat bankovní úvěry, který bude zárukou jeho budoucí solventnosti a hlavně – pokud by Česká republika od další spolupráce v budoucnu upustila, může se dočkat takových potíží, jaké měla (a prý ještě má) s firmou Diag Human. Ono je to ale vlastně obojí ze stejné kuchyně – tak co se divím, že?

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…