Baránek (Soukromníci): Dobrá zpráva nejen pro koně

01.02.2022 14:33 | Tisková zpráva

Minulý týden jsem Vás v článku „Piráti v Praze chtějí likvidovat už i koně“ informoval, že Rada hlavního města Prahy v poměrně utajeném jednání na návrh radního Mgr. Adama Zábranského z České pirátské strany rozhodla, že od 1. 1. 2023 nepovolí stanoviště fiakrů na Staroměstském náměstí a ve Stromovce.

Baránek (Soukromníci): Dobrá zpráva nejen pro koně
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Kdyby toto rozhodnutí rady vešlo v platnost, znamenalo by to konec této historické profese v Praze a neštěstí několika desítek rodin. Předseda Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy pan Josef Kočovský požádal Stranu soukromníků České republiky o pomoc. Jím tehdy i teď vedený cech patřil mezi 172 cechů a společenstev, které po listopadu 1989 spoluzakládaly Sdružení československých podnikatelů a výrazně se podílely na přípravě zákona o Hospodářské a Agrární komoře. Prostě fiakristé vždy věděli, kam patří.

Scénář odporu byl následující:

  • 27. 1. 2023 v 10 hodin přijely před sídlo magistrátu tři kočáry včetně pohřebního vozu. Jedním z vozatajů byl i populární herec Jiří Krampol. Podporu fiakristům vyjádřilo i šest transparentů Strany soukromníků České republiky ze šesti krajů.
  • Výsledkem protestu bylo pozvání vedení cechu na jednání pražského zastupitelstva ten stejný den v 18 hodin.

Dovolte mi popsat průběh zastupitelstva Hlavního města Prahy.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

  • Radní Adam Zábranský (Piráti) vysvětloval zastupitelstvu, proč prosadil v radě ukončení smlouvy na „stání“ fiakrů na Staroměstském náměstí a ve Stromovce od 1. 1. 2023.
  • Velkou podporu pro své stanovisko našel v exministrovi Jiřím Pospíšilovi (TOP 09) a Anetě Hajdlové (Piráti), členech zastupitelstva Prahy.
  • Unáhlenost rozhodnutí rady a jeho revokaci s velkým zápalem prosazovali Patrik Nacher (ANO), Alexandra Udženija (ODS) a Zdeněk Zajíček (ODS). Postupně se přidávali další zastupitelé, kteří si uvědomili, co by Zábranský, Pospíšil a Hajdlová mohli napáchat.
  • Zastupitelstvo také dalo slovo zástupcům Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy. Velmi odborně členům zastupitelstva vyvrátila argumenty Zábranského, Pospíšila a Hajdlové emeritní ředitelka hřebčína v Kladrubech a dnešní starostka Kladrub ing. Lenka Gothardová, CSc. a vedoucí Katedry výuky koní na Vysoké škole zemědělské ing. Cyril Neuman. Tuto pasáž bych nazval vyvracení Zábranského bludů.
  • Velmi lidsky a přesvědčivě vystoupila i paní Iva Rosická a paní Adéla Průšová, obě milovnice koní a členky cechu.

Já jsem ve svém vystoupení připomněl, že zástupci Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy patřili mezi polistopadové průkopníky soukromého podnikání v Československu. Zastupitelům hlavního města Prahy jsem připomněl, že ani Reinhard Heidrich jejich činnost nezakázal. Zrekvíroval jim pro vojsko část koní, ale mohli pokračovat. Zastupitelům hlavního města Prahy jsem také připomněl, že zatím jediní, kdo zlikvidovali fiakry v Praze, byli komunisté v roce 1949. Toto demokraticky zvolené zastupitelstvo by bylo za celá staletí teprve druhým likvidátorem.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy za potlesku přítomných rozhodlo hlasováním následující:

  • smlouvu města a „fiakristů“ odsouhlasilo na další 2 roky
  • vznikne pracovní skupina za účasti zástupců fiakristů a chovatelů koní, veterinářů, pracovníků veterinární správy, odpůrců koňských spřežení v Praze a členů zastupitelstva

Co říct na závěr? Dobrá věc se tentokrát podařila!!! Je ale zarážející, jaký vliv na rozhodování různých orgánů získávají nebezpeční nositelé bludů, jako jsou v tomto případě Zábranský, Pospíšil a Hajdlová. Věřme, že je v podzimních komunálních volbách voliči v Praze ze zastupitelstva vymetou. Je ale nutné si na takové „politiky“ dávat velký pozor i v ostatních oborech lidské činnosti!!! Rozmnožují se rychle. Je potřeba se dávat dohromady a bojovat. Jinak nás postupně zničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…