Baránek (Soukromníci): Hrozí nám vláda ANO agenta StB Babiše a policajtské strany Přísaha Roberta Šlachty?

13.07.2021 17:25

Zamyšlení Rudolfa Baránka

Baránek (Soukromníci): Hrozí nám vláda ANO agenta StB Babiše a policajtské strany Přísaha Roberta Šlachty?
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Ještě minulý týden by mne ani nenapadlo, že někdy napíši článek s výše uvedeným titulkem. Před pár dny jsem však v Praze potkal dámu, která byla v 90. letech okresní předsedkyní Sdružení podnikatelů České republiky a také okresní předsedkyní Strany podnikatelů, živnostníků a rolníků ČR. Tedy dvou organizací, které jsem v období 1989 – 1996 vedl. Neviděli jsme se více jak 20 let. Setkání nám oběma udělalo radost a tak jsme zašli na kávu.

Po úvodních vzpomínkách na velkou a nadějnou dobu mi tato, v 90. letech velmi pracovitá a vlivná dáma s velkým přehledem, položila otázku. „Rudo, myslím, že ten Šlachta je poctivý chlap, který s tou korupcí určitě zatočí. Co Ty na to? Přiznám se, že po určitém šoku, jsem vážené kamarádce neudělal radost. Popsal jsem jí, jak Šlachta a olomoucký prokurátor Ištván v Babišově žoldu zinscenovali pád vlády Petra Nečase způsobem, který lze nazvat státním převratem. Připomněl jsem jí tiskovku, kde oba tvrdili, že našli v trezorech partnerky předsedy vlády a některých podnikatelů darovaných více jak 100 kg zlata, miliony korun a další cenné věci. Dodnes se žádné zlato ani miliony korun neobjevily a vše skončilo na několika darovaných drahých dámských kabelkách. Kabelková aféra, to by napsal prvorepublikový tisk. Cesta pro triumfální vstup Andreje Babiše do vlády ale byla otevřena. Úkol splněn. Své drahé kamarádce jsem také vysvětlil, že tyto informace nemám z internetu. Strana soukromníků České republiky ve volbách 2010 podpořila ODS. Poté, co se Petr Nečas stal premiérem, se zástupci Soukromníků stali náměstky ministrů, ředitelé odborů atd. Získali jsme podporu předsedy vlády a politický prostor pro práci. Den před tím, než Petr Nečas z Varšavy oznámil svou rezignaci, mne pozval na kávu do Hrzánského paláce, kde tenkrát bydlel. ODS ho hodila přes palubu a on už neměl sílu bojovat.

Trošku odbočím. Jsem zvědavý, kdy členové pevného jádra ODS hodí přes palubu Petra Fialu, aby se jim lépe vyjednávalo o vstupu do vlády. Myslím, že to bude těsně po parlamentních volbách.

Na závěr mého článku nebudu opakovat, co se čím dále tím více píše o Šlachtovi. Určitě se mu nečte dobře, jak ztrácí protikorupční pel. Dovolím si ale pár řádek o policii jako takové.

V každé zemi a v každém režimu jsou policejní složky vrcholně silovou a mocenskou složkou s úkolem udržet v zemi klid pro vládnoucí garnituru. Mnozí policisté v každé zemi a v každém režimu si při různých akcích léčí své mindráky – děti se špatně učí, manželka je nevěrná, sousedi o něm říkají, že je méně inteligentní atd. atd. V každé zemi a v každém režimu je klíčové, kam až je pustí platné zákony, jaké mají velitele a jak funguje kontrola policie. V roce 1989 jsem dostal pendrekem při Palachově týdnu i 17. listopadu na Národní třídě. A to jsem tenkrát uměl dobře utíkat. Letos, myslím v lednu, i když jsem byl nemocný, jsem z auta pozoroval rozhánění demonstrace hospodských a dalších organizací. Policisté se chovali téměř stejně jako v roce 1989. Uzavřeli ulice ze Staroměstského náměstí a mlátili lidi pendrekem hlava nehlava. Někteří byli silně vzrušeni. Byli pouze jinak oblečeni než jejich předchůdci ve zbrani v roce 1989.

Na ostravském sněmu bylo zvoleno vedení Přísahy. Všichni zvolení jsou bývalí čelní důstojníci ÚOOZ, tedy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Tedy pánové, kteří toho na mnohé lidi hodně vědí a na sebe nic neřeknou. Potřebují si také vyřídit staré účty. Politická strana nemá být nástrojem hojení pochroumaného ega několika policajtů. Politika není pokračování policejní práce jinými prostředky.

Takže co říci na závěr? Doufejme, že příští vládní koalice nebude ANO – Přísaha s podporou KSČM. Uvidíme. Žijeme ale v hodně nebezpečné době.

Rudolf Baránek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu