Baránek (SsČR): Udělejme z ČMZRB státní rozvojovou banku ČR

02.12.2013 18:33

Otevřený dopis předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Baránek (SsČR): Udělejme z ČMZRB státní rozvojovou banku ČR
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Vážený pane předsedo,

znám Vás jako pragmaticky uvažujícího podnikatele a jak se ukazuje, snažíte se tento nanejvýš potřebný rys uvažování „vtlačit“ i do politiky. Se zájmem sleduji např. Vaší snahu o tzv. centrální nákup pro státní správu. Dovolím si Vám jménem Strany soukromníků České republiky zaslat k přemýšlení další, tvrdím, že hodně podobný námět. Stejně jako u centrálního nákupu se bude státní správa pod různými záminkami tvrdě bránit a je nanejvýš jasné proč. Určití lidé v jednotlivých resortech a úřadech přijdou o velmi výnosné trafiky. Námět se jmenuje:

  • Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) a její budoucí role.

Dovolte mi, abych přes historii dokráčel až po dnešek. V únoru 1991 jsem jako předseda Sdružení podnikatelů České republiky požádal tehdejšího předsedu vlády České republiky pana Petra Piharta o to, aby jím vedená vláda posoudila a případně projednala materiál Sdružení podnikatelů ČR a iniciovala vznik záruční a rozvojové banky pro malé a střední podnikatele a firmy (do 250 zaměstnanců). Cílem záměru bylo poskytovat záruky za úvěry, snížení úroků z úvěrů u komerčních bank a další podpora vznikajícímu soukromnickému stavu prostřednictvím rozvojových programů.

Vláda Petra Pitharta přes velký odpor tehdejšího federálního ministra financí Václava Klause záměr schválila a od 1. 2. 1992 začala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) fungovat. Generálním ředitelem byl jmenován pan Ing. Ladislav Macka. Sdružení podnikatelů ČR se podílelo na přípravě rozvojových programů.

Za více jak 21 let ČMZRB obsloužila tisíce soukromníků a výrazným způsobem pomohla a stále pomáhá soukromnickému stavu. Až do loňského roku stát vlastnil cca 70 % akcií této banky a tři komerční banky vlastnily cca 30 % akcií. Strana soukromníků České republiky (SsČR) se znalostí věci požádala tehdejšího předsedu vlády ČR pana Petra Nečase o to, aby vláda České republiky odkoupila 30 % akcií od soukromých bank a ČMZRB tím zestátnila. Kombinované vlastnictví mj. bránilo přijímat do ČMZRB evropské peníze. Petr Nečas záměr ve vládě prosadil a dnes je ČMZRB 100 % ve vlastnictví České republiky. Jako budoucímu významnému členovi vlády ČR Vám k promyšlení navrhujeme následující:

  1.  Prosadit Českomoravskou záruční a rozvojovou banku jako státní rozvojovou banku České republiky,
  2. Uložit resortům realizovat resortní programy s finančními nástroji (úvěry, záruky atd.) výhradně prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky,

Poznámka: cílem výše uvedeného záměru není správa dotací, ale být protiváhou jevu zvanému dotace.

  1. ČMZRB bude i nadále obsluhovat OSVČ, živnostníky, malé a střední podnikatele a firmy a navíc obce a malá města. Jejich 217 zaměstnanců ať už v centrále banky nebo na pobočkách v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové a Českých Budějovicích s tím mají dlouhodobé zkušenosti. Je velmi potřebné, aby ČMZRB mohla opět poskytovat tzv. malé úvěry s možností odkladu zahájení splácení jistiny,
  2. V případě schválení výše uvedeného návrhu, nová vláda ČR musí dokončit projekt transformace ČMZRB a navrhnout novelu zákona o podpoře malého a středního podnikání. Materiály jsou de facto připraveny a leží někde na MF, MPO nebo ve Strakově akademii.

Vážený pane předsedo, budeme velmi rádi, pokud Vás návrh zaujme. Jsme přesvědčeni o správnosti tohoto kroku. Zaniknou místa stovek tzv. resortních nákupčích, centralizací určitých činnosti se sníží náklady a zamezí se korupci, která si žije v resortech bohatým a spokojeným životem. Rapidně se sníží i byrokracie. Úplně na závěr chci upozornit na to, že za více jak 21 let činnosti, byla Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) mimo jakékoliv korupční a jiné skandály. I proto se předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB už více jak 21 let jmenuje Ing. Ladislav Macka.

Těším se na Vaše rozhodnutí.

S veškerou úctou

Rudolf Baránek
1. místopředseda
Strany soukromníků České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace