Bárta: Proč Úsvit?

14.09.2013 8:25

Věci veřejné přijaly v únoru 2013 na své stranické konferenci knihu Úsvit nezávislého ekonoma Pavla Kohouta jako své programové východisko pro další prosazování prvků přímé demokracie v české ústavě. Na nosné ideje této knihy se odvolává také Hnutí Úsvit přímé demokracie, tak proč tedy pro prosazení dobré myšlenky drobit zbytečně síly a rozmělňovat hlasy?

Bárta: Proč Úsvit?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Jak VV, tak Hnutí Úsvit souhlasí s dalším prohlubováním přímé demokracie v podobě přímé volby poslanců, hejtmanů a starostů, chceme ale zároveň jejich odvolatelnost. Dále usilujeme o prosazení zákona o obecném referendu, jehož výsledek by byl pro politiky závazný, a ti by pak museli plnit vůli občanů. Přímá demokracie přibližuje politiky občanům a politická rozhodnutí jsou pak přijímána s vědomím, že se za ně ponesou následky. To činí politiku obecně lepší a transparentnější.

VV stejně jako Hnutí Úsvit přímé demokracie souhlasí ale také s další Kohoutovou myšlenkou a tou je sestavení vyrovnaného a předně reálného nikoli fiktivního rozpočtu, jak bylo doposud zvykem. S Tomiem Okamurou jsme se navíc dále programově shodli na tom, že žádné daně nesmí být zvyšovány, což v tuto chvíli považuji pro nastartování ekonomiky ČR jako klíčové.

Věcem Veřejným se především zásluhou mé zeny Kateřiny Klasnové podařilo prosadit přímou volbu  prezidenta. Jsem si ale jist, že tento prvek sám ke hlubší změně systému a k vybřednutí z politického marasmu nestačí, proto spojujeme síly s Hnutím Úsvit

Vít Bárta předseda VV a kandidát za Plzeňský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…