Bartoš (Piráti): Aktuální stav digitalizace Česka je Potěmkinova vesnice

14.05.2020 22:22

Předseda Pirátů Bartoš převzal cenu Zákon roku za digitální ústavu, která dává lidem právo komunikovat se státem online.

Bartoš (Piráti): Aktuální stav digitalizace Česka je Potěmkinova vesnice
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, který vede sněmovní Výbor pro veřejnou správu, převzal dnes ve společnosti Deloitte spolu s dalšími poslanci cenu Zákon roku za přípravu tzv. digitální ústavy. Ta dává občanům právo na komunikaci s úřady a státem přes internet postupně do pěti let. Zákon prošel legislativním procesem na konci minulého roku po více než roční konstruktivní spolupráci sněmovních stran, odborníků z komerční sféry a resortů ministerstev, a to pod záštitou Výboru pro veřejnou správu.

Zákon o právu na digitální službu již obdržel několik ocenění. Dnes získal cenu Zákon roku, který organizuje advokátní kancelář Deloitte Legal ve spolupráci s partnery z oblasti podnikatelské a právnické obce. Cenu převzali zástupci sněmovního výboru, hlavní tahouni jednotlivých stran i spolupracující zástupci komerčního sektoru. „Ocenění si velice vážím a věřím, že odráží hlad veřejnosti po tom přestat o digitalizaci pouze mluvit, ale reálně pro to začít něco dělat a mít výsledky,” shrnuje Bartoš.

Digitální ústava je stěžejní pro to, aby v budoucnu občané mohli řešit své záležitosti s úřady pouze online cestou, což jim stát musí umožnit a garantovat. Zároveň ukládá státní správě povinnost (pokud k tomu dá občan pro zvolené oblasti svolení) sdílet data mezi sebou. Mění se i dosavadní přístup ministerstev k lidem, neboť legislativa definuje digitalizaci jako službu občanům, nikoliv nástroj úředníků.  Dle zákona již v tomto roce mají jednotlivá ministerstva popsat veškeré své služby do katalogu služeb, v horizontu dalších 4 let dojde k jejich celkové digitalizaci. Realizuje se tak ona dříve prázdná fráze „po úřadech musí obíhat data, nikoliv občané”.

„Vzhledem k aktuálnímu vývoji a potřebám nechceme nicméně s Piráty čekat pět let a v našem plánu Budoucnost řešíme teď představujeme výrazně kratší dvouleté okno. Koronakrize totiž ukázala, jak zásadním problémem je papírování na úřadech, zpracovávání většího množství případů, ale i nutnost obíhat úřady s razítky. Bohužel teprve v krizi řada lidí na vlastní kůži zažila, jaká Potěmkinova vesnice je aktuální stav digitalizace Česka. Ukázalo se, jak jsme na tom špatně, když od státu něco potřebujete a ministerstva si nejsou schopna předat elementární informaci. To se musí změnit. A to pětileté období, se kterým digitální ústava počítá se nyní ukazuje jako příliš dlouhá doba. Skutečně není na co čekat,” komentuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Pokud nyní máme možnost investovat a dokážeme odhalit případné předražené zakázky, je v zájmu státu i lidí zvládnout celý proces do dvou let, jak o tom píšeme v našem plánu Budoucnost řešíme teď. Tato investice přinese v budoucnu úspory a budou z ní benefitovat všichni – i ti, kteří se aktivně na internetu nepohybují, neboť stát bude řešit jejich agendu od řidičáku po stavební povolení efektivně, bez chyb, rychle a bez papírování. Tuto výzvu je třeba si uvědomit a na ni se zaměřit. My jsme připraveni na tom v rámci možností pracovat jako doposud a pod optikou krize i intenzivněji. Návrat do normálu, jak si to vláda představuje, je podle nás stagnace. Musíme myslet dál a naplňovat vize, protože tu budoucnost vážně řešíme teď,” doplňuje Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.