Bartoš (Piráti): Budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie

16.11.2021 10:01

Členové a členky Pirátské strany odsouhlasili vstup do vlády

Bartoš (Piráti): Budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Členové a členky Pirátské strany v celostranickém hlasování odsouhlasili znění koaliční smlouvy, a tedy faktický vstup Pirátů do vlády. 

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Podporu návrhu vyjádřilo 82,1 procent hlasujících (888 pro z 1082 hlasů). Hlasování zaznamenalo rekordní účast, zapojilo se 90,7 procenta Pirátů a Pirátek. Tedy 1082 ze 1193.

„Děkuji všem Pirátům a Pirátkám, kteří se zapojili do demokratického hlasování o tom, jakou formou se bude naše strana podílet na formování budoucnosti této země. Společné rozhodnutí o vstupu do vlády vnímám jako velký závazek odvádět co nejlepší práci. A je to také závazek pro členy Pirátské strany směrem k voličům, kteří nám dali důvěru ve volbách. Hájit budeme samozřejmě nejen jejich zájmy, ale zájmy všech občanů této země,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že koalice Pirátů a Starostů získala důvěru 840 tisíc voličů.

„Tito lidé očekávají, že se budeme v maximální možné míře snažit prosazovat program, který jsme jim nabídli. Díky podpoře voličů a naší členské základny tak můžeme a budeme aktivně činit. Všechny nás čeká tvrdá práce, čelíme hned několika krizím, kromě covidové i té energetické a ekonomické. Ke všemu jsme ale odhodláni se postavit čelem a hledat nejlepší řešení pro tuto zemi. Kromě toho máme jasný plán pro námi svěřená ministerstva a budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie, tedy dohlížet na dodržování domluvených mantinelů programu. Držíme kurz i ve vládě,“ dodal Bartoš.

Zájmy občanů budou Piráti hájit na třech vládních pozicích: ve vedení Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) společně s oblastí digitalizace, ve vedení Legislativní rady vlády a v neposlední řadě v čele resortu zahraničí.

Ivan Bartoš upřesnil hlavní priority na MMR: „Budeme se zasazovat o řešení krize bydlení, transparentní systém rozdělování veřejných zakázek či dotací i smysluplné a účelné využívání evropských fondů. Klíčová je pro nás také podpora opomíjených regionů spolu se zvýšením kvality života tamních občanů. Zásadní je rovněž digitalizace státní správy, která usnadní lidem i úředníkům život a ušetří miliardy.“

V čele Legislativní rady vlády pak budou podle něj Piráti chránit práva občanů a zajišťovat kvalitu zákonů. „Naším cílem je, aby neprocházely legislativní zmetky či tunely, zákony dávaly smysl, byly vyčíslené jejich dopady a omezila se byrokracie. Už se nesmí opakovat situace jako za minulé vlády, kdy byla opatření proti covidu tak špatně napsaná, že je smetávaly soudy a lidé netušili, co vlastně platí,“ popsal předseda Pirátů.

„Na Ministerstvu zahraničí chceme zajistit návrat k hodnotově orientované zahraniční politice a hledat zahraničně-politický konsenzus na domácí politické scéně. Důležitá je pro nás i ekonomická diplomacie se zaměřením na vědu, výzkum a inovace i profesionalizace diplomatické služby. Budeme pracovat na naplnění programového prohlášení vlády, například na přijetí Magnického zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv,“ uzavřel Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.