Bartoš (Piráti): Erdogan chce vrátit Islámský stát na svět

23.10.2019 11:17

Za Rojavu se demonstrovalo i v Ústí.

Bartoš (Piráti): Erdogan chce vrátit Islámský stát na svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Piráti v Ústeckém kraji se připojili do celorepublikové série demonstrací proti turecké invazi do severní oblasti Sýrie, převážně obývanou Kurdy, které pořádá Pirátská strana po celé republice. Na ústecké Mírové náměstí se v úterním odpoledni sešlo několik desítek lidí. 

Celá série začala pondělní velkou demonstrací v Praze, kterou zahájil předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.  „Jsem velmi rád, že Sněmovna schválila usnesení odsuzující tureckou agresi. Na něm jsme se podíleli s dalšími poslaneckými kluby a vyzvali jsme premiéra, aby prezentoval české postoje na zasedání Evropské rady a požadoval formulování sankcí, které by donutily Turecko k zastavení invaze,“ uvedl Bartoš.

Na ústeckou demonstraci zavítali vzácní hosté z Kurdského občanského sdružení v ČR, jehož jménem promluvil Kawa Khalil. Ten zdůraznil i bezpečností hrozbu v podobě uprchlých bojovníků tzv. Islámského státu, kteří byli v kurdských vězeních: "Právě tím útokem začali utíkat zajatí bojovníci Islámského státu. Nikdo neví kde jsou a hrozí nám všem nebezpečí. Podle mne Erdogan chce vrátit Islámský stát na svět. Jediný kdo jim pomáhal byl turecký stát."

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Za Pirátskou stranu promluvil ústecký zastupitel Karel Karika, který upozornil na nedostatečnost společného celoevropského postupu vůči Erdoganově režimu: „Tento Erdoganův vpád nese výsměšný název Pramen míru. Mír si však představujeme jinak, než bombardováním měst a vesnic. Česko je také spoluzodpovědné za agresi páchanou členským státem NATO. I když se věci dávají do pohybu, reakce Evropy, tedy i Česka jako její součástí, jsou pomalé. Sankce pouze dopadnou na obyčejné Turky. Okruhu oligarchů v okolí Erdogana se nedotknou.“

Symbolem invaze se stala Hevrin Chalafová, brutálně zabitá politička během turecké invaze. Té účastníci demonstrace věnovali tichou vzpomínku. Kromě ní vyjadřovali lidé svůj nesouhlas s tureckým postupem také podepisováním petice. Tu je možné podepsat ještě 29.10. v Pirátském centru Supice od 9 do 15 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.