Bartoš (Piráti): S velkou nelibostí sleduji vývoj kauzy premiérova střetu zájmů

29.08.2019 12:18

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyzývá ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby zveřejnila odpověď na předběžnou auditní zprávu, která byla odeslána Evropské komisi.

Bartoš (Piráti): S velkou nelibostí sleduji vývoj kauzy premiérova střetu zájmů
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

V této odpovědi, dle slov ministryně Dostálové, byla rozporovaná každá věta. Takový přístup vedení ministerstva může být dle Pirátů v přímém rozporu s principem nestrannosti úředníků podléhající pod služební zákon. Celou kauzu navíc Piráti považují za velice nepřehlednou. „S velkou nelibostí sleduji vývoj celé kauzy střetu zájmů českého premiéra, kdy jednotlivé úřady přistupují k problematice proplácení finančních podpor zcela odlišně. Na jedné straně SZIF nebo SFŽP proplácení dotací zastavily, na straně druhé např. Ministerstvo průmyslu a obchodu celou věc bagatelizuje a i nadále schvaluje finanční podpory. Chci, aby bylo ve věci, kdy může být kromě porušování zákonů podle našich informací také vyvíjen tlak na úředníky ministerstev, co nejdříve jasno. Proto se v rámci této kauzy obracím jednak na DG REGIO s předáním informací ohledně aktuální situace v ČR a za druhé na ministryni Dostálovou, aby byla odpověď české strany zveřejněna,” komentuje situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti před nedávnem vyzvali osm českých ministerstev a úřadů s výzvou, aby tyto instituce dodržovaly zákony ve vztahu ke střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše. Piráti tak učinili s ohledem na možné nemalé finanční škody pro český stát a také s apelem, aby byl přístup všech úřadů jednotný, přehledný a zejména nebyl v rozporu se zákonem. „Již dříve jsme informovali o proplácení dotací z evropských dotačních fondů společnostem skupiny Agrofert, a.s., které s předstihem pozastavil Státní zemědělský a intervenční fond. Na základě naší výzvy se k zemědělskému a intervenčnímu fondu přidal pouze Státní fond pro životní prostředí v případě národních dotací. Všechny ostatní instituce k celému problému přistupují naprosto benevolentně. Je zarážející, že tento nejednoznačný a do velké míry chaotický přístup panuje v období, kdy česká ministerstva připravují odpovědi k návrhům auditních zpráv Evropské komise. To je jeden z důvodů, proč se obracím na generálního ředitele DG REGIO Marca Lemaîtreho,” popisuje Bartoš.

V dopisu generálnímu řediteli Ivan Bartoš rovněž upozorňuje na situaci ohledně pohrdavého přístupu mimořádné senátní komise k auditním zprávám, která je českými ministerstvy naprosto ignorována. „Úkolem konstruktivní opozice je mimo jiné konstruktivně kontrolovat vládu a přinášet návrhy řešení vzniklých problémů. Naším jednoznačným návrhem bylo neporušovat zákon a postupovat jednotně. To se bohužel neděje, a i to je důvod, proč jsem ve svém dopise generálnímu řediteli Marcu Lemaîtremu poskytl vzájemnou komunikaci mezi mnou a např. Ministerstvem průmyslu a obchodu, které například uzavřelo dohodu o finanční podpoře společnosti z koncernu Agrofert 25. června 2019,” uzavírá Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…