Bartoš (Piráti): Vláda podnikla další krok proti nezávislé státní správě

31.07.2019 12:18

Vláda včera schválila novelu zákona o rozpočtových pravidlech. Zákon posiluje vliv ministerstev na úkor nezávislé státní služby.

Bartoš (Piráti): Vláda podnikla další krok proti nezávislé státní správě
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Některé změny v systemizaci státní správy, například organizační a platové záležitosti, nebude od roku 2021 schvalovat vláda jako celek, ale budou o nich rozhodovat ministerstva vnitra a financí.  V souvislosti se zákonem o státní službě, který Sněmovna přijala v lednu tohoto roku a který zjednodušil odvolávání vedoucích pracovníků a zároveň snížil nároky na odborná kritéria u uchazečů, by přijetí novely znamenalo další výrazné zpolitizování státní správy. Obavy o stabilitu a nezávislost státní správy přitom vyjádřila i Evropská komise v každoroční analýze hospodářské a sociální situace České republiky.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Zdánlivě se jedná pouze o drobnou technickou změnu v rámci novely zákona o rozpočtových pravidlech, nicméně povede k tomu, že část organizačních změn provedených na státních úřadech zůstane mimo dohled veřejnosti i opozice. Nově tak bude možné zrušit místa nepohodlných úředníků, přesunout celé útvary pod jiného nadřízeného nebo neprůhledně upravovat platové podmínky, aniž by tyto informace byly předem zveřejněny. Tento krok vnímáme po zmíněné novele služebního zákona jako další oslabení nezávislost státní služby a posílení vlivu politické moci, na což upozorňujeme již déle než rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.