Bartošek (KDU-ČSL): Když stát mlčí, bohužel vyhrávají dezinformační weby

24.03.2021 22:13

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března. Informace vlády ke strategii očkování, dostupných vakcínách a jejich dostatečnosti.

Bartošek (KDU-ČSL): Když stát mlčí, bohužel vyhrávají dezinformační weby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Bartošek

Děkuji za slovo. Pane ministře, jedna věc je, jaké množství vakcín se objednalo, a to je v období, než jste byl ministrem, předpokládám, druhá věc je, a za tu vám chci poděkovat, váš odborný přístup k tomu, aby v České republice se očkovalo pouze vakcínami, které mají certifikát, aby prošli schválením EMA.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Týká se to především vakcíny Sputnik, kdy jsem zaregistroval poměrně enormní tlak směrem k vám, a nejenom k vám, abychom zaexperimentovali s touto vakcínou. Jsem přesvědčený, že vakcína nemá národnost, a jestliže funguje, máme používat jakoukoliv vakcínu. Ale máme respektovat odborné postupy, máme respektovat odborný přístup a kvalitu. A za tuto vaši pozici vám chci poděkovat, vážím si toho.

Druhá věc se chci zeptat. V současné době, co se týká situace kolem vakcín očkování lidí a podobně, se aktivovala dezinformační scéna. Vidíme, že v rámci dezinformační scény v rámci sociálních sítí - a týká se to především proruských webů a vidíme zde enormní nárůst počtu příspěvků, které manipulují s veřejným míněním, staví lidi proti očkování a vnáší do veřejného prostoru spoustu nepravd. A já jsem přesvědčen, že v tomto ohledu vláda selhává a že by měla být mnohem aktivnější v důsledku, co se týká vysvětlování, měla by zapojit také Centrum proti hybridním hrozbám na Ministerstvu vnitru. Měla by mnohem aktivněji vysvětlovat, zdůvodňovat, proč je důležité se vakcinovat, že to je pozitivní dopad. Protože v okamžiku, kdy stát mlčí, tak bohužel vyhrávají tyto dezinformační weby, které manipulují s tímto veřejným míněním.

Takže já se ptám, zda jako vláda k tomu přistoupíte aktivně. A zda začnete tímto způsobem koordinovat svoje kroky, protože jinak bohužel prohrajeme tuto dezinformační válku s lidmi, kteří nám nefandí. Děkuji.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…