Bartošek (KDU-ČSL): Pokud bude silná Ukrajina, bude silná celá Evropa

28.01.2022 15:40 | Tisková zpráva

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) dnes jednal s velvyslancem Ukrajiny v České republice Jevhenem Perebyjnisem. Hlavním tématem byl vývoj bezpečnostní situace na území Ukrajiny a další možná forma pomoci ze strany České republiky. Dohodli se na upřednostnění mírového řešení konfliktu a také projednali budoucí podobu meziparlamentní spolupráce obou zemí.

Bartošek (KDU-ČSL): Pokud bude silná Ukrajina, bude silná celá Evropa
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

V současné době jsou vztahy mezi Ruskou federací a sousední Ukrajinou vyhrocené, hrozí vzájemné vojenské střetnutí. ,,Při našem dnešním setkání jsem panu velvyslanci Perebyjnisovi deklaroval naši podporu Ukrajině. Považujeme ji za svobodný, jednotný a demokratický stát. Společně jsme probrali aktuální situaci, včetně dodávek dělostřelecké munice, kterou schválila tento týden vláda. Dále jsem pana velvyslance ujistil o tom, že Česká republika je připravena podpořit jeho zemi. Dáváme přednost mírovému řešení celého konfliktu. Podobně jako u pobaltských států se i zde ukazuje, že strategie zastrašení je účinná. Pokud bude silná Ukrajina, bude silná i celá Evropa,” uvedl místopředseda Bartošek.

,,Na rusko-ukrajinských hranicích se teď hraje o budoucnosti Evropy. S ohledem na historickou zkušenost naší země se Sovětským svazem v roce 1968 jsme přesvědčen, že je naší povinností stát na straně těch, kteří potřebují pomoc a je na nich páchána nespravedlnost. Ukrajina není agresor, jen brání své území. Rozhodně není tím, kdo celou tuto situaci eskaluje,” doplnil Bartošek.

Ukrajinský velvyslanec informoval místopředsedu Poslanecké sněmovny o situaci na tamních hranicích a vyjádřil vděk za postoj České republiky k celé situaci. ,,Děkuji za morální i materiální podporu České republiky, zejména za dodávku dělostřelecké munice. Je to velmi důležitý krok, kterého si velice vážím. Vaše země se tak řadí například k USA, Velké Británii nebo pobaltským zemím, které poskytují Ukrajině cílenou podporu. Těch zemí ale zatím není mnoho,” uvedl velvyslanec s tím, že společně také projednávali další možnosti meziparlamentní spolupráce. ,,Ta se bude týkat především vzájemných cest zástupců ukrajinského a českého parlamentu. Jako jeden z kroků zásadní podpory vidím například plánovanou cestu ministra zahraničí Jana Lipavského, který společně se zástupci Slovenka a Rakouska přijede začátkem února na Ukrajinu. Kromě zastávky v Kyjevě pojedou i na kontaktní linii, což Ukrajina považuje za obrovské gesto solidarity,” uvedl velvyslanec. 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.