Bartošek (KDU-ČSL): Vláda hazarduje s bezpečností země

09.03.2020 10:02

Slíbili jsme spojencům dávat dvě procenta HDP na obranu. A neděláme to. Vláda chce armádě naopak sebrat další peníze. Riskuje tak bezpečnost země.

Bartošek (KDU-ČSL): Vláda hazarduje s bezpečností země
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Představte si, že se lidé ve vesnici rozhodnou složit na nový hasičský vůz. Každý slíbí, že dá dvě procenta ze svého příjmu. Hasičské auto se koupí, má za sebou první zásah a nastane potřeba ho opravit. A najednou se zjistí, že slíbené peníze neposlali všichni. Kdyby ale hořelo u nich, tak budou chtít, aby jim hasiči pomohli také. Přesto najednou odmítají zaplatit. Co byste takovému sousedovi řekli? Podobně se chová Česká republika ke své vlastní bezpečnosti.

Jsou věci důležité a věci podružné. Mezi důležité věci patří zdraví lidí a jejich bezpečnost. Proto platíme daně, aby stát tyto věci zajišťoval. Jestli vláda místo věcí důležitých rozhazuje za věci podružné, či plýtvá díky vlastní nešikovnosti, pak je to vláda špatná.

Na Echo24.cz jsem si přečetl slova náčelníka generálního štábu naší armády Aleše Opaty: „Spojenci se nám technologicky vzdalují a potenciální protivník se dostává o generaci před nás.“ Co potřebujeme vědět víc?

Vláda se chová jako marketingová agentura. Snaží se nás přesvědčit, že žijeme ve virtuálním světě jejich nereálných představ. My ale žijeme ve skutečném světě. A v něm bohužel i ti, kteří to s námi nemyslí dobře. Musíme být připraveni je odstrašit, musíme být schopni bránit svoje rodiny a domovy. Potřebujeme vzdělané vojáky, vycvičené v používání moderních technologií, připravené na hrozby 21. století.

Neočekávám, že by to chápal tento předseda vlády, jehož vrchol manažerských schopností je noční návštěva na opravě dálnice. Jenže když hazarduje s bezpečností naší země, pak to už vůbec není k smíchu. Všichni vidíme, co se nyní děje na hranicích Řecka a v Sýrii. Je to od nás pár hodin letu. Pod povrchem doutnají nebezpečí, která zatím můžeme jen tušit. Potřebujeme moderní, flexibilní a plně vybavené ozbrojené síly.

Naše armáda je schopná dostát svým závazkům. Jen je potřeba, aby jí v tom vláda přestala bránit. Tentokrát svojí impotencí ohrožuje víc než jen vlastní preference v průzkumech veřejného mínění. Zahrává si s naším osudem.

Ing. Jan Bartošek
poslanec, člen výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…