Bártová (ANO): Občany nejvíce zajímá, co se děje s penězi

06.12.2014 20:26

Druhé zasedání nového Zastupitelstva města Moravská Třebová se konalo 1. 12. 2014. Na jednání bylo připraveno 28 bodů. O některých bodech jednání se zmíním.

Bártová (ANO): Občany nejvíce zajímá, co se děje s penězi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Na Zastupitelstvo chodím pravidelně déle jak dvanáct let. Dosud jsem bývala přítomna jako občan a posluchač. Často se stávalo, že jednání probíhala velice rychle a do hodiny bylo vše odhlasováno. Ne tak tomu bylo tentokrát. O každém bodu se diskutovalo, nebo byl připomínkován. Jednání trvalo tři a půl hodiny.

Aby noví zastupitelé mohli správně rozhodovat, byli ještě před konáním druhého zasedání pozváni (27. 11. 2014) do firmy VHOS, kde byli podrobně seznámeni s finančními náklady souvisejícími s vodným a stočným. Co občana nejvíce zajímá? Co se s penězi děje. Nájemné ve stočném souvisí s podmínkami přijatelnosti OPŽP v ceně i tvorbě nájemného. Z této částky se platí obnova infrastrukturního majetku. Současný provozovatel výši vodného měnit nebude.

Nájemné ve vodném souvisí s ustanovením zákona 274/2001 – vlastník má povinnost realizovat plán obnovy majetku - vodovodu. V letošním roce se díky novým ustanovením státu a EU navýší vodné o 2,- Kč. Toto je pochopitelné.

Méně pochopitelný nám však připadal tisk č.20 - bezúplatný převod pozemku parc. č. 2055/105 vše v obci a k. ú. Moravská Třebová, lokalita Křížový vrch, ul. Strážnického. Vedení města usiluje o zástavbu lokality Strážnického výstavbou rodinných domů i přesto, že lokalita není příliš vhodná k zástavbě a navíc všechny pozemky nejsou ve vlastnictví města. Vlastník chce tyto pozemky bezúplatně převést na město. Proč asi?

Na tato jednání občané příliš nechodí. Vždy jsem se nad tím zamýšlela. Což tak důležitá jednání občany nezajímají? Jedním z důvodu je možná brzký čas konání Zastupitelstva. Rozhodli jsme se navrhnout změnu začátku jednání z 15.00 hod. na 17.00hod. Toto bylo z řad nových zastupitelů navrženo. Změna se ale prohlasovat nepodařila, stejně tak jako doplnění počtu jednání termínů zastupitelstva na letní měsíce.

Pan Jurenka, jako nově zvolený předseda finančního výboru, si vyžádal komplexní podklady k akci odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizaci ČOV, včetně dokumentace od počátku až po současný stav. Jako noví zastupitelé chceme i v této otázce mít jasno.

Závěrem bych chtěla všechny naše příznivce požádat, abyste nás svojí přítomností na jednotlivých jednáních podpořili. Přijďte mezi nás.

Další jednání Zastupitelstva se koná 9. 2. 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…