Bašta (BOS): Historie se neopakuje, ale rýmuje

14.12.2020 5:34

Historie USA ukazuje, že obdobná povolební situace už tam jednou byla. Ale v opačném gardu. Tehdy to skončilo občanskou válkou. Jak to skončí po těchto volbách?

Bašta (BOS): Historie se neopakuje, ale rýmuje
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Tento citát se připisuje americkému spisovateli Marku Twainovi. Vzpomněl jsem si na něj, když jsem tento týden sledoval stále ještě neukončený proces sčítání hlasů v prezidentských volbách v USA.

Zmínil jsem již v komentáři minulou neděli, že současná situace až příliš připomíná události roku 1860, jen v opačném gardu, přesně pro potřeby rýmu skládaného paní historií. Tehdy prezidenta z Demokratické strany Jamese Buchanana střídal Republikán Abraham Lincoln. Buchananovo volební období nehodnotili současníci nejlépe. Vadila jak jeho osoba – byl jediným starým mládencem v prezidentském křesle v historii Spojených států, tak jeho podpora otrokářství. To se právě v té době stalo otázkou, která rozdělovala společnost. Abraham Lincoln zvítězil ve volbách také proto, že prosazoval program své politické strany, který požadoval zrušení otroctví. Protože ve všech státech USA, v nichž bylo otrokářství legální, vládli Demokraté, po sečtení hlasů a vyhlášení volebního výsledku, se rozhodli, že jejich státy Unii opustí. Učinili to v období do inaugurace nového prezidenta v lednu 1861, tehdy šlo o sedm subjektů federace. Krátce poté vypukla čtyřletá občanská válka, v níž zahynulo 600 000 Američanů.

V naší žhavé současnosti se první slova nového rýmu dějin ozývají v tom nutném kontrapunktu. Prezident, který volby prohrál, je Republikán, vítězem Demokrat, a zásadní otázkou, kolem níž se všechno točí, je diskriminace černochů a dalších menšin. Navíc osoba Joe Bidena kvůli jeho věku a zdravotnímu stavu neskýtá záruku, že dokončí celé čtyřleté období. V takovém případě by jej vystřídala nikým nevolená viceprezidentka Kamala Harrisová, která se již ve svém prvním projevu po volbách přihlásila k boji proti „systémovému rasismu“. Což po výtržnostech, rabování, žhářství a vraždách páchaných v předvolebním období radikální černošskou  organizací Black Lives Matter, muselo poraženou stranu vyděsit. Proto první slova nové sloky historického rýmování představují ozvěnu událostí z konce roku 1860. V současnosti hned 18 států, v nichž vládne Republikánská strana (v čele s Texasem) zpochybnilo způsob a výsledky voleb, a v Kongresu pozdrželo inaugurační ceremonii nového prezidenta.

Čtyři roky vlády Donalda Trumpa znamenaly neustálé zpochybňování autority prezidenta i státu jako takového. Letošní předvolební období onen chaos, stres a nenávist uvnitř společnosti ještě znásobilo, což silně připomíná léta vlády Jamese Buchanana (1856 – 1860), které tenkrát Státy na občanskou válku psychologicky připravily. Zatím není jasné, zda se v nové básni paní historie ozvou v roce 2021 tragické tóny z let 1861 – 1865, nebo se změní ve veselou rýmovačku ve stylu „jednou jako tragédie, podruhé jako fraška“.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

6:04 Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Danuši Nerudové.