Bauer (ODS): Firmy budou sčítat ztráty, takže výše darů nedosáhne předchozích let

02.12.2020 13:21

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 k zákonu o daních z příjmů

Bauer (ODS): Firmy budou sčítat ztráty, takže výše darů nedosáhne předchozích let
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

předložený návrh je stručný a jednoduchý a opakovaně jsem ho zde představoval. Jeho cílem je daňově zvýhodnit soukromé dárcovství, tedy darování ze strany firem a jednotlivých donátorů, kteří přispívají na veřejně prospěšnou činnost. Konkrétně navrhujeme zvýšit limit možného daňového odpisu z dnešních 10, respektive 15 % - záleží, jestli se jedná o fyzickou nebo právnickou osobu - na navrhovaných 30 % a dočasně rovná se na dva roky, to znamená na rok 2020 a 2021.

Ten návrh jsme podávali v reakci na první vlnu pandemie Covidu, která významně postihla organizace pracující v sociálních službách, jak ty pobytové, tak i ty mobilní. Tvrdě dopadla také například na organizace, které zaměstnávají lidi s hendikepem a kteří nad to přišli o příjmy z vlastní činnosti.

Chtěl bych říci, že v mezidobí se však objevily některé momenty, na které bych tady rád upozornil, nebo bych je chtěl zmínit. Za prvé přišla druhá vlna Covidu a ta již v plné síle začala drtit také oblast kultury a sportu. Ze zákona, který iniciovala převážně sociální sféra, se tak stala a stává novela, která může významně pomoci třeba malým sportovním klubům na venkově nebo malým amatérským divadlům. Prostě všude tam, kde se nemohou a často ani nechtějí spoléhat na veřejnou podporu, ale jsou zvyklí shánět si vlastní dárce třeba mezi lokálními firmami.

Za druhé už nemusíme o dopadech Covidu na financování veřejně prospěšné oblasti spekulovat. Jsou v tuto chvíli dostupná první čísla a analýzy a proto například podle čerstvě zveřejněných čísel fóra dárců 52 % organizací hlásí snížení darů od veřejnosti, 39 % hlásí rušení přislíbené dárcovské podpory a přibližně 50 % zároveň hlásí snížení výnosů z vlastní činnosti.

Po dočasném vzedmutí solidarity, který jsme zažili na jaře, a pomoci během jarních měsíců je zjevné, že úroveň dárcovství výrazně klesá a klesne. U firem to bude logicky dáno i jejich vlastní ekonomickou situací.

Za třetí chci říci, že k tématu proběhla podle mého názoru velmi korektní debata na půdě rozpočtového výboru. Chtěl bych za ni opravdu členům rozpočtového výboru velmi poděkovat. Během ní jsme měli možnost se seznámit i s daty, která dodalo Ministerstvo financí a z těch vyplývá, že i v době předcovidové využívala horní hranici odpisů jen menší část firem.

V situaci, kdy firmy budou sčítat ztráty, to je evidentní, se dá předpokládat, že i přes případné navýšení hranice odpisů celková výše darů nedosáhne předchozích let. Já se přiznám, že tuto ambici jsme ani zdaleka neměli. Náš návrh chce pouze v nejkritičtějším období propad financování veřejně prospěšných služeb částečně vykrýt.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

K pozměňujícím návrhům - v průběhu projednávání byly podány celkem tři pozměňující návrhy. Já bych chtěl kolegům za ně poděkovat, ale již na půdě výboru jsem si dovolil vyslovit s nimi nesouhlas. Ve dvou případech upravují materii, která se záměru novely podle mého názoru netýká nebo by dokonce mohla být považována za přílepek. V případě návrhu pana kolegy Mikuláše Ferjenčíka by pak podle mého nebo našeho názoru v zásadě došlo k vyprázdnění účelu celého tohoto návrhu.

V neposlední řadě za sebe chci říci, že mě v posledních dnech a týdnech možná až zarazilo kolik organizací, asociací, spolků a lidí pracujících v sociální oblasti, kultuře, ale i sportu, se na mě obrací se slovy podpory. A věřím, že nejsem sám, že se tyto organizace obracejí i na vás.

Jenom namátkou, tento návrh má veřejnou podporu České unie sportu, má veřejnou podporu Českého olympijského výboru, z oblasti kultury například Asociace nezávislých divadel, v sociální oblasti především Asociace veřejně prospěšných organizací a jejích členských organizací a řady dalších organizací, které pracují s hendikepovanými, pomáhají nemocným, poskytují podporu ohroženým rodinám nebo pečují o seniory. Opět jen namátkou - podpora ze strany organizace jako je Centrum Paraple, organizace Dejme dětem šanci, organizace DEBRA nebo Unicef.

Je vidět, že ten návrh skutečně vyšel vstříc terénu a že nabízí dílčí /samozřejmě to neřeší všechny problémy, pouze dílčí/, ale velmi potřebnou a účelnou pomoc v nelehké době.

Chtěl bych vás tímto ještě jednou požádat o podporu tohoto návrhu. Pokud by novela zákona o podpoře dárcovství byla přijata, v což věřím, byl by to navíc pozitivní vzkaz dolní komory českého Parlamentu, který bychom vyslali i v rámci Mezinárodního dne dárcovství, takzvaný Giving Tuesday, který jsme si právě včera připomněli a který právě v této pro mnohé nelehké době nabývá opravdu na významu.

Předem děkuji za podporu a děkuji za slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…