Bauer (ODS): Firmy budou sčítat ztráty, takže výše darů nedosáhne předchozích let

02.12.2020 13:21

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 k zákonu o daních z příjmů

Bauer (ODS): Firmy budou sčítat ztráty, takže výše darů nedosáhne předchozích let
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

předložený návrh je stručný a jednoduchý a opakovaně jsem ho zde představoval. Jeho cílem je daňově zvýhodnit soukromé dárcovství, tedy darování ze strany firem a jednotlivých donátorů, kteří přispívají na veřejně prospěšnou činnost. Konkrétně navrhujeme zvýšit limit možného daňového odpisu z dnešních 10, respektive 15 % - záleží, jestli se jedná o fyzickou nebo právnickou osobu - na navrhovaných 30 % a dočasně rovná se na dva roky, to znamená na rok 2020 a 2021.

Ten návrh jsme podávali v reakci na první vlnu pandemie Covidu, která významně postihla organizace pracující v sociálních službách, jak ty pobytové, tak i ty mobilní. Tvrdě dopadla také například na organizace, které zaměstnávají lidi s hendikepem a kteří nad to přišli o příjmy z vlastní činnosti.

Chtěl bych říci, že v mezidobí se však objevily některé momenty, na které bych tady rád upozornil, nebo bych je chtěl zmínit. Za prvé přišla druhá vlna Covidu a ta již v plné síle začala drtit také oblast kultury a sportu. Ze zákona, který iniciovala převážně sociální sféra, se tak stala a stává novela, která může významně pomoci třeba malým sportovním klubům na venkově nebo malým amatérským divadlům. Prostě všude tam, kde se nemohou a často ani nechtějí spoléhat na veřejnou podporu, ale jsou zvyklí shánět si vlastní dárce třeba mezi lokálními firmami.

Za druhé už nemusíme o dopadech Covidu na financování veřejně prospěšné oblasti spekulovat. Jsou v tuto chvíli dostupná první čísla a analýzy a proto například podle čerstvě zveřejněných čísel fóra dárců 52 % organizací hlásí snížení darů od veřejnosti, 39 % hlásí rušení přislíbené dárcovské podpory a přibližně 50 % zároveň hlásí snížení výnosů z vlastní činnosti.

Po dočasném vzedmutí solidarity, který jsme zažili na jaře, a pomoci během jarních měsíců je zjevné, že úroveň dárcovství výrazně klesá a klesne. U firem to bude logicky dáno i jejich vlastní ekonomickou situací.

Za třetí chci říci, že k tématu proběhla podle mého názoru velmi korektní debata na půdě rozpočtového výboru. Chtěl bych za ni opravdu členům rozpočtového výboru velmi poděkovat. Během ní jsme měli možnost se seznámit i s daty, která dodalo Ministerstvo financí a z těch vyplývá, že i v době předcovidové využívala horní hranici odpisů jen menší část firem.

V situaci, kdy firmy budou sčítat ztráty, to je evidentní, se dá předpokládat, že i přes případné navýšení hranice odpisů celková výše darů nedosáhne předchozích let. Já se přiznám, že tuto ambici jsme ani zdaleka neměli. Náš návrh chce pouze v nejkritičtějším období propad financování veřejně prospěšných služeb částečně vykrýt.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

K pozměňujícím návrhům - v průběhu projednávání byly podány celkem tři pozměňující návrhy. Já bych chtěl kolegům za ně poděkovat, ale již na půdě výboru jsem si dovolil vyslovit s nimi nesouhlas. Ve dvou případech upravují materii, která se záměru novely podle mého názoru netýká nebo by dokonce mohla být považována za přílepek. V případě návrhu pana kolegy Mikuláše Ferjenčíka by pak podle mého nebo našeho názoru v zásadě došlo k vyprázdnění účelu celého tohoto návrhu.

V neposlední řadě za sebe chci říci, že mě v posledních dnech a týdnech možná až zarazilo kolik organizací, asociací, spolků a lidí pracujících v sociální oblasti, kultuře, ale i sportu, se na mě obrací se slovy podpory. A věřím, že nejsem sám, že se tyto organizace obracejí i na vás.

Jenom namátkou, tento návrh má veřejnou podporu České unie sportu, má veřejnou podporu Českého olympijského výboru, z oblasti kultury například Asociace nezávislých divadel, v sociální oblasti především Asociace veřejně prospěšných organizací a jejích členských organizací a řady dalších organizací, které pracují s hendikepovanými, pomáhají nemocným, poskytují podporu ohroženým rodinám nebo pečují o seniory. Opět jen namátkou - podpora ze strany organizace jako je Centrum Paraple, organizace Dejme dětem šanci, organizace DEBRA nebo Unicef.

Je vidět, že ten návrh skutečně vyšel vstříc terénu a že nabízí dílčí /samozřejmě to neřeší všechny problémy, pouze dílčí/, ale velmi potřebnou a účelnou pomoc v nelehké době.

Chtěl bych vás tímto ještě jednou požádat o podporu tohoto návrhu. Pokud by novela zákona o podpoře dárcovství byla přijata, v což věřím, byl by to navíc pozitivní vzkaz dolní komory českého Parlamentu, který bychom vyslali i v rámci Mezinárodního dne dárcovství, takzvaný Giving Tuesday, který jsme si právě včera připomněli a který právě v této pro mnohé nelehké době nabývá opravdu na významu.

Předem děkuji za podporu a děkuji za slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.