Bauer (ODS): Ve formátu 44 lidí se diskuse vede velmi složitě

09.05.2019 13:24

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2019 - odpověď ministryni Maláčové

Bauer (ODS): Ve formátu 44 lidí se diskuse vede velmi složitě
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Jan Bauer

Jenom dvě krátké poznámky na váženou paní ministryni.

Za prvé je třeba rozlišovat mezi poslaneckým návrhem, který předložil poslanecký klub Občanské demokratické strany, a mezi senátním návrhem. Některé věci, o kterých jste hovořila, tam byly opraveny. Takže jenom je férové na ten mikrofon říkat reálné a pravdivé věci, protože ten senátní návrh, který se vrátil k navýšení důchodů, byl opraven a není úplně přesné to, co jste tady říkala. Také není pravda, že bych se třeba já někdy vyjádřil, že důchodová komise nepracuje. Já jsem pouze řekl, že mám pocit, že ten formát, který jste zvolila, není úplně optimální. A z té diskuse to vyplývá, ale i z názorů mnoha členů důchodové komise - protože ve formátu 44 lidí se ta diskuse vede velmi složitě. A opakuji, zatím mám pocit, že to je spíše beseda a ohňostroj nápadů, co by se mohlo, kdyby se bývalo stalo.

Také je třeba, abyste zaznamenala názory některých členů důchodové komise, že když už je to tak dobrá platforma, tak by bylo dobré, aby se tam některé návrhy - například na zvýšení důchodů, aniž bych zpochybňoval zvyšování důchodů - aby se tam také do té důchodové komise dostaly, aby se k tomu mohli seriózně vyjádřit.

Poslední věcí, a to je možná i dotaz na paní ministryni, já už jsem to tady řekl někdy minulý nebo předminulý týden: na první stránce vašeho programového prohlášení stojí, že chcete důchodovou reformu. Je to, dneska se populárně používá slovo mega, tak je to prostě megapriorita vaší koaliční vlády. A já bych se chtěl zeptat, když je to tedy priorita všech priorit, chceme důchodovou reformu, jestli ta komise pro spravedlivé důchody, a já mám spíš z toho pocit, je komise spíše z České strany sociálně demokratické s přizvanými experty - tomu bych rozuměl. Anebo jestli to je vládní důchodová komise s přizvanými experty, která podle programového prohlášení skutečně chce řešit důchodovou reformu.

Poslední věc, práce i v té komisi, mám pocit, že i po dohodě s některými členy za Českou stranu sociálně demokratickou, ale s některými členy za hnutí ANO dnes odejde paní předsedkyně té důchodové komise, náš pracovní námět, aby se rozpracoval prostřednictvím pracovníků Ministerstva práce a sociálních věcí ve věci asignací, asignace jak daňové, tak asignace v rámci sociálního pojištění. Takže jenom dopředu avizuji, že s tímto podnětem i po dohodě s paní předsedkyní této komise v nejbližší době přijdeme.

Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7