Baxa (ODS): Údaje o náboženské víře by ve sčítání být uvedeny měly

05.06.2020 13:27

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 5. června 2020 k návrhu zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 o státní statistické službě.

Baxa (ODS): Údaje o náboženské víře by ve sčítání být uvedeny měly
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Děkuji. Dobré dopoledne, dámy a pánové, vážený pane místopředsedo, paní vicepremiérko. Já děkuji za možnost zde ve třetím čtení vystoupit. Paní vicepremiérka zmiňovala ve svém úvodním slově několikrát moje jméno jako předkladatele toho původního pozměňovacího návrhu. Nicméně já bych chtěl zdůraznit především to, že tento můj pozměňovací návrh byl přijat poslanci výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, myslím, že tehdy přímo jednomyslně, a chtěl bych vám, milé kolegyně a milí kolegové, z výboru, za toto poděkovat, že se to stalo návrhem, který získal podporu napříč politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně.

Já bych chtěl krátce zdůvodnit ještě jednou, proč jsem tento pozměňovací návrh předkládal a nakonec tuto podporu získal. Údaje o náboženské víře se vlastně ve sčítáních lidu uváděly od samého začátku těchto sčítání. Mimochodem v Česku máme velmi unikátní řadu sčítání od roku 1869, kdy byl proveden první cenzus, který můžeme označit z pohledu statistického, za první moderní cenzus. A jenom připomínám, že se vlastně vyjma roku 1940 opakovala tato sčítání nepřetržitě od roku 1869 zhruba každý deset let, a to další sčítání tedy máme v roce 2021.

Údaje o náboženském vyznání byly obsaženy jak v těch cenzech, které se prováděly za doby Rakouska-Uherska, tak ve sčítání za doby první republiky. Naposledy za komunistického režimu v roce 1950. Pak ta řada byla přerušena a znovu tento údaj byl zaveden do sčítání lidu, první sčítání v moderní době v roce 1991. Já jsem přesvědčen o tom, že jsme tím získali velmi unikátní řadu a chtěl bych zdůraznit, že ten můj hlavní argument, proč by mělo být náboženské vyznání ve sčítání uvedeno, není nějaký argument praktický. Já s tím nechci dovozovat nějaké skutečnosti o tom na základě těchto údajů, co by se mělo v naší zemi uskutečnit, změnit. Chci zdůraznit ten fakt, že tento údaj vypovídá především o historických proměnách naší společnosti, o sociologických trendech, které tu jsou, ze kterých se pak dají odvozovat další i prognostické údaje, které se týkají naší země.

Takže já pléduji proto, a chtěl bych vás požádat, milé kolegyně, milí kolegové, o to, abyste vyjádřili souhlas s tím pozměňovacím návrhem výboru pro veřejnou správu a zachovali tak velmi cenný soubor dat, který máme při sčítáních lidu od roku 1869, tedy s tím přerušením v době komunistické, a který přináší velice zajímavou výpověď o proměnách společnosti na území dnešní České republiky ve více než stopadesátileté historii. Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…