Beitl (ODS): Poradna pro podnikatele v Jablonci nechává dveře otevřené. Zájem je.

27.04.2020 10:48

Poradna pro živnostníky a malé podnikatele, kterou už druhý týden provozuje jablonecká ODS ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou, zůstane otevřená i v příštích dnech.

Beitl (ODS): Poradna pro podnikatele v Jablonci nechává dveře otevřené. Zájem je.
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

 Vzhledem k okolnostem, přichází většina dotazů e-mailem. I nadále ale poradci nabízejí i osobní konzultaci. K té může dojít po předchozím objednání a za dodržení všech hygienických a bezpečnostních opatření.

Otázky, které přicházejí na e-mail v podstatě reflektují chaotická prohlášení vlády.

Složitá situace dopadá na ekonomiku společností s ručením omezeným, jednatelů, kteří nejsou současně zaměstnanci, fixní náklady… To dosud nikdo neřešil. K tomu další změny, jako např. příslib ministryně Maláčové o odpouštění sociálního pojištění… zkrátka není to jednoduché prostředí a lidé zcela logicky tápou. Stát změnami pravidel přehlednost situace velmi komplikuje,“ říká Petr Beitl, jablonecký poslanec, který vznik poradny inicioval. „Vláda se naštěstí vrátila k návrhu 80% podpory OSVČ, kterou navrhovala ODS, opozici se podařilo prosadit i podporu lidí pracujících na dohodu. Bude zajímavé sledovat, jak všechna přijatá opatření budou fungovat v praxi,“ uvažuje Beitl.

Praxe poradny, ale i informace z Okresní hospodářské komory v Jablonci ukazují, že státní systém funguje dobře jen pro jednoduché případy. Lidé, kteří nejsou jasně zařazení do škatulek, se v systému vládních kompenzací jen obtížně orientují.  „S nárokem na odškodnění si nejsou jisti například sportovní kluby, školy plavání, tance atd., které nejsou podnikatelskými subjekty, přesto vykazují ekonomickou činnost, mají zaměstnance a do finančních potíží se vzhledem k přerušení činnosti dostávají,“ přibližuje Boris Pospíšil z jablonecké Poradny pro podnikatele. „Snažíme se všem vyjít vstříc a máme pozitivní zpětnou vazbu. Tazatelé se k nám vrací se svými zkušenostmi, objevují se signály, že program Antivirus tak úplně nefunguje a ani program Covid II není k podnikatelům tak vstřícný, jak vláda prezentuje. Jsem zvědavý, jak se bude situace vyvíjet,“ dodává Pospíšil.

Jak poradna funguje?

Dotazy na jabloneckou poradnu je možné zasílat e-mailem na podnikatelska.poradna@gmail.com.

Osobní konzultace probíhají v poslanecké kanceláři na adrese Komenského 23/7 na pěší zóně v Jablonci nad Nisou. Kvůli individuálnímu přístupu a také současným omezením je nutné si návštěvu předem sjednat na telefonních číslech 777 025 101 a 603 489 934.

Zaměření poradny:

  • Přímá podpora OSVČ, tzv. „25“
  • Mzdy zaměstnanců podnikatele (program Antivirus a Kurzarbeit)
  • Sociální a zdravotní pojištění
  • Ošetřovné
  • Daň z příjmů fyzických osob
  • DPH
  • Daň z nabytí nemovitosti
  • Silniční daň
  • EET
  • Datové zprávy
  • Platba mýta
  • Podnikatelské úvěry a hypotéky

Za spolupráci děkujeme Komoře daňových poradců a poradenské společnosti Heureux.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.