Beitl (ODS): Rozklad státu v přímém přenosu

13.05.2021 16:05

Zažil jsem toho v politice hodně, ale informace o tom, jak se dnes rozdělují dotace, překvapí i otrlého. Byla by to vtipná historka, kdyby nešlo o 8 miliard korun z dotační osy 6-REACT-EU na snížení dopadů pandemie Covid-19 v našich nemocnicích.

Beitl (ODS): Rozklad státu v přímém přenosu
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

A těch 8 miliard bylo nutné rozdělit mezi zájemce – nemocnice na území České republiky. A bylo to nutné udělat rychle. Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo pro místní rozvoj dala hlavy dohromady a vymyslela jednoduchá kvalifikační kritéria, na která mohly nemocnice napasovat své existující projekty na modernizaci.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Splnit ta zhruba dvacetibodová kritéria však bylo pro připravené poměrně jednoduché,  potenciálních projektů bylo hodně a proto bylo potřeba vymyslet další kritérium. A tím se stal čas podání žádosti nebo chcete-li pořadí podání. Ano čtete správně!

V žádostech o stovky miliónů korun (horní hranice žádosti byla půl miliardy) rozhodovala nikoli kvalita projektu a jeho pozice v rámci strategicky plánované péče v naší zemi (takové plány skutečně existují) ale rychlost podání.

Šokovaní ředitelé nemocnic se opakovaně ujišťovali na ministerstvu, zda je tomu opravdu tak. Odpověď vrchního ministerského rady mám k dispozici a volně z ní cituji:

-je nutné se zaregistrovat první den a zároveň v danou hodinu tj. 14.00 (rozhodující může být nejen vteřinové podání, ale i mikrosekundové)

-POZOR! Pokud budete klikat v 13:59 systém Vám pošle hlášení, že není možné žádost podat, než toto vyřešíte, ztratíte vteřinu a projekt nepodáte včas. Začít tedy přesně ve 14.00. Doporučuji secvičit postřeh a rychlost u časomíry, která je vázána na světový čas a trénovat dvojklik.

-Zcela rozhodujícím faktorem bude zahájení času klikání ve 14:00 a rychlost dvojkliku, např. oproti technickým parametrům

Finální objem žádostí nakonec dosáhl 19 miliard korun, tedy více jak polovina žadatelů v klikací soutěži o stovky milionů korun neuspěla.

Takto hodnocená soutěž nemá v historii dotací EU obdoby. Některé kraje tak neuspěly ani s jedním projektem, naopak třeba Vinohradská nemocnice, kde je ředitelem současný ministr zdravotnictví, uspěla se všemi projekty. Úspěšné byly i nemocnice řízené jeho náměstky.

Koalice SPOLU nevyslyšela výzvu k trénování dvojkliku, ale okamžitě iniciovala svolání mimořádné schůze sněmovny, na které budeme žádat zrušení této pseudosoutěže a vyvození odpovědnosti.

O přidělení dotačních peněz musí rozhodovat kvalita projektů.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…