Beitl (ODS): Vyslovení nedůvěry vládě - jasné stanovisko parlamentu

30.04.2021 16:57 | Komentář

Vyslovení nedůvěry vládě je krokem A v okamžiku, kdy vláda přišla o podporu komunistů, čili ztratila většinu ve sněmovně a s tím i sílu a legitimitu vládnout.

Beitl (ODS): Vyslovení nedůvěry vládě - jasné stanovisko parlamentu
Foto: archiv politika
Popisek: poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl (ODS)

Pokud se to podaří, bude krokem B shánění 120 podpisů nutných k rozpuštění sněmovny a krokem C předčasné volby. Po celou dobu jsme připraveni jednat s parlamentními stranami napříč o úřednické vládě nespojené se žádnou stranou, která by dovedla zemi k volbám.

Argumenty, že tyto kroky ohrozí stabilitu naši země, jsou liché.

V situaci, kdy premiér, vícepremiér  a prezident, při vědomí vážné situace o výbuchu ve Vrběticích odvolají ministra zahraničí a prezident země ve svém proslovu verbálně kolaboruje s Ruskem.

Ve chvíli kdy premiér země, ten, který by měl se spojenci vyjednávat, je evropskými orgány oficiálně označen za konzumenta neoprávněných dotací.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

V takové chvíli může jasné stanovisko parlamentu ukázat, že Česká republika je spojenec, který je při smyslech, chová se racionálně a odhadnutelně a snaží se mít své vnitřní záležitosti pod kontrolou. Stejně neobstojí argument, že tímto krokem dostane více moci do rukou prezidenta. Události posledních týdnu ukázaly, že prezident si s premiérem domluví nejenom výměnu ministrů, ale už i jejich náměstků. V takové situaci, ani vlastní vládu nepotřebuje

Uvědomujeme si, že na tuto akci máme kriticky málo času, nechceme volby červenci ani v srpnu a předčasné volby v září nemají smysl. Důležitá podmínka – schválení volebního zákona - je splněna. Senát přijal sněmovní verzi. Schází jen podpis prezidenta.  

Předčasné volby jsou klíčové v tom, že ukončují nějaký nevyhovující stav – v našem případě by zkrátily dobu, kdy nám vládne kabinet Andreje Babiše. Nelze popřít, že by je také provázel jistý neklid a další na ně navazující neplánované události. 

To je ovšem už cena za takovýto mimořádný zásah do dění, kterým bezpochyby předčasné volby jsou. Proti tomu stojí jasný argument. Každý den této vlády škodí České republice.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Petr Beitl

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7