Bělobrádek: Ani s hlasy poslanců KDU-ČSL nebylo pro změnu lustračního zákona hlasů dost

26.09.2014 19:31

Prohlášení Pavla Bělobrádka ke hlasování o služebnímu zákonu

Bělobrádek: Ani s hlasy poslanců KDU-ČSL nebylo pro změnu lustračního zákona hlasů dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

V Poslanecké sněmovně byla dnes schválena významná norma, změnový zákon k zákonu o státní službě. Byl tím dokončen dlouhý legislativní proces Poslanecké sněmovny, který umožní, aby služební zákon vstoupil od nového roku v platnost. Služební zákon je zásadní norma pro fungování státu a vede ke stabilizaci a odpolitizování státní správy.

Součástí diskuse v Poslanecké sněmovně byla také debata o lustračním zákonu. Služební zákon počítá se stávající formou lustračního zákona, nikterak se přijetím služebního zákona nemění.

Opozice předložila pozměňovací návrh, který lustrační zákon rozšiřoval i o povinnost negativního lustračního osvědčení mj. také pro členy vlády. Poslanci KDU-ČSL pro tento pozměňovací návrh hlasovali. Návrh ale přijat nebyl. Poté poslanci KDU-ČSL hlasovali pro služební zákon jako celek, aby tato dlouho projednávaná a zásadní norma, která stávající formu lustračního zákona nijak nemění, mohla být schválena a začít platit od nového roku.
Skutečnost, že pravicové opoziční strany tuto situaci využívají k předvolebnímu boji, není nikterak překvapivá. Do nadcházejících komunálních voleb postavily o tisíce kandidátů méně než KDU-ČSL a jejich klesající podpora je evidentní.  Je pokrytecké, že opoziční strany lustrační zákon nezpřísnily v době, kdy měly v Poslanecké sněmovně pro návrh většinu. Dnes bohužel ani s hlasy poslanců KDU-ČSL nebylo pro změnu lustračního zákona hlasů dost.

Celostátní výbor na svém dnešním zasedání také doporučil senátorům KDU-ČSL, aby v Senátu příslušná opatření, který zamezí bývalým konfidentům usednout do vládních lavic, prosadili.

Pavel Bělobrádek
Předseda KDU-ČSL
Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL