Bělobrádek (KDU-ČSL): Evropa svobodná, bezpečná, spravedlivá

22.10.2015 21:23

Projev vicepremiéra Pavla Bělobrádka na kongresu Evropské lidové strany v Madridu dne 21. 10. 2015.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Evropa svobodná, bezpečná, spravedlivá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Dámy a pánové,

scházíme se tu v čase, kdy Evropská unie čelí největší hrozbě ve své historii. Ano, uprchlická krize představuje dokonce větší riziko, než ekonomická a dluhová krize. Čím zdaleka nejsou myšleny jen dopady ekonomické, ale také a hlavně dopady sociální, bezpečnostní. To, co je v tito chvíli v sázce, je soudržnost Unie, udržení kulturních a civilizačních hodnot.

Těší mě, že Evropská lidová strana dostála své zodpovědnosti největší unijní politické frakce a přišla s aktivním řešením uprchlické krize. Pro mě coby předsedu KDU-ČSL pak je důležité, v podstatě vše co prosazujeme v rámci domácí politické diskuse, se objevilo v návrhu rezoluce, kterou dnes budeme schvalovat.

Dokazuje to, že v České republice neuvažujeme v podstatných věcech jinak, než naši evropští partneři. Chci především zdůraznit, že jsme solidární. Že chceme pomáhat. Že jsme ochotní přispět k řešení uprchlické krize jak finančně, tak personálně a technicky.

Za KDU-ČSL pak říkám, že jsme plně připraveni podporovat vyšší příspěvky České republiky jak na rozvojovou pomoc, tak na řešení situace lidí v uprchlických táborech v regionech bojů a sousedících zemích. Ale také na podporu obrany vnějších hranic a na příspěvek zemím, které chrání hranice Schengenu.

Ačkoli u veřejnosti to nebude populární a zatím na tom u nás není politický konsensus, naše strana je připravena vzdát se v případě potřeby i části peněz z evropských kohezních fondů. A to v zájmu zajištění důstojných podmínek uprchlíků mimo území EU. Spolu s celou EPP si myslíme (a my si to myslíme možná ještě déle, než jiní), že klíč k řešení uprchlické krize leží mimo území Evropy.

Jediné, s čím nesouhlasíme ani my, ani žádná česká parlamentní strana, je trvalý relokační mechanismus. My prostě nevěříme, že bude fungovat. Naopak plně podporujeme přijetí i značného počtu uprchlíků z Ukrajiny, pro něž by Česká republika byla jednou z cílových zemí. A nemyslíme si, že bychom je měli násilím přerozdělovat do jiných zemí Unie.

Chci tu jasně deklarovat, že se možná lišíme ve výběru některých konkrétních nástrojů k řešení uprchlické krize. Ale nelišíme se v hodnotách a cílech. Jsme pro solidaritu, jsme pro společné evropské řešení, jsme pro léčení příčin, nikoli pouze důsledků.

Toto řešení budeme prosazovat jak v české vládě, tak v parlamentu. A samozřejmě ho podpoříme i v Evropském parlamentu. Jsem hrdý, že plná třetina mandátů, která připadá na Českou republiku, patří poslancům z frakce EPP. Přičemž KDU-ČSL dodala do Evropského parlamentu tři poslance z celkových 21.

Tato důvěra českých voličů v naši evropskou politiku, nás zavazuje. V této chvíli musíme společně projevit odvahu i rozvahu. V sázce je zachování Evropy tak, jak ji známe. V sázce jsou hodnoty jako svoboda, spravedlnost, solidarita, lidská práva, rovnost před zákonem, humanita. Hodnoty naší anticko-židovsko-křesťanské civilizace. Tyto hodnoty nás zavazují pomáhat potřebným. Ale také nás zavazují je bránit a nedovolit nikomu, aby je zpochybňoval.

Myslím, že platí maxima: Jen když udržíme naše hodnoty, zůstane Evropská unie jednotná - a jen když zůstane Evropská unie jednotná, udržíme naše hodnoty.

Děkuji za pozornost!

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…