Bělobrádek (KDU-ČSL): Jak Jan Keller nakálel do vlastního hnízda

23.05.2014 17:44

Kompetence některých lídru do EP je sporná. To opět předvedl Jan Keller. Kritizoval v Právu můj, pochopitelně heslovitý, popis vlastnosti pravicové politiky jako sobectví. Přitom ho ČSSD sama používá...

Bělobrádek (KDU-ČSL): Jak Jan Keller nakálel do vlastního hnízda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Výraz sobectví v konotaci s pravicí používá již mnoho let ČSSD, které je Keller nyní eurolídrem. Dokonce hlavní motto volební kampaně znělo „Lidskost proti sobectví“. V některých materiálech ČSSD najdeme i heslo „Solidaritou proti sobectví“. Nepředpokládám, že toto vymezení bylo vůči levici, ale proti opačnému pólu politického spektra. Chápu, že Keller hájící či oblékající již třetí, nebo kolikáté, stranické tričko, tedy není až tak podrobně seznámen s touto praxí v ČSSD. Každopádně kritizuje dlouholetou praxi v současnosti "jeho" strany.

Ačkoli nejsem sociální demokrat, vypůjčím si slova spoluzakladatele a vůdčí osobnosti sociálně-demokratického think-tanku Cesta Jiřího Pehe: „Ideologii, která se prosadila, můžeme popsat jako „sociální darwinismus“ nebo třeba vypjatý individualismus, v jehož podloží, když se proklestíme vzletnými frázemi o výkonnosti či modernizaci, je obyčejné sobectví.“ (2010), nebo „…jako jazyk individualismu a de facto sobectví, jež nabídla neoliberální pravice.“ (2012). Zajímavý je i záznam projevu na veřejné debatě ČSSD s občany v Praze 20.10.2011 popsaný jako „StudioZet - politolog Jiří Pehe: Pravice je programové sobectví“. Odtud tedy i moje inspirace.

Nevím, zda se na tento případ hodí Kellerův výraz „ideologická řezničina.“ Jsou ale dvě možnosti. Buď levicový politologie Pehe je nekorektní(což si opravdu nemyslím) a nerozumí tomu, co celý život dělá, nebo levicový sociologie Keller rád píše do novin o věcech, v kterých je poněkud nepolíbený. Pikantní je, že jsou v současné době spojeni s jednou a touž stranou.

Mám úctu k sociální demokracii jako nejstarší politické straně v Česku. Přestože jsem studoval jen základy politologie a přednášel jsem mnohem méně času, než jsem byl v praxi, dovolím si jednu nesmělou a zdvořilou poučku či doporučení. Chce-li ČSSD v Evropě skutečně hrát první ligu (nebo ČR jejím prostřednictvím), jak hlásá na billboardech, chce to v mužstvu sladit ideové noty. Protože lídr, který je v přímém rozporu s jejím ideovým zázemím buď kálí do vlastního hnízda, nebo není člověkem na pravém místě.

Oboje je ale špatná zpráva pro voliče ČSSD i ji samou.

Vyšlo na blogu Aktuálně.cz

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.