Bělobrádek (KDU-ČSL): Pokud ztratíme hodnoty, zodpovědnost a zásady, bude z politiky pouze cynický boj o moc

23.11.2018 13:28

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Bělobrádek (KDU-ČSL): Pokud ztratíme hodnoty, zodpovědnost a zásady, bude z politiky pouze cynický boj o moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové.

KDU-ČSL nevyslovila důvěru této vládě na začátku ze stejného důvodu, jako odmítla bez splnění jednoznačné podmínky, že nebude ve vládě člověk obviněný ze závažného trestného činu vyjednávat o tom, zda do vlády půjde nebo ji podpoříme.

Ta situace je stále stejná. Nejde tady skutečně o osobní věc. Není to věc, jestli se daný člověk jmenuje tak nebo onak. Jde o ochranu instituce. Člena vlády, bez ohledu na to, jestli to je předseda vlády nebo jiný člen vlády. Člověk, který je obviněn ze závažného trestného činu tam být nemá, protože je to gigantický střet zájmů a může to vyvolávat skutečně velmi velkou nejistotu o tom, zda dané trestní řízení probíhá skutečně svobodně, nezávisle, transparentně a spravedlivě.

Je jasné, že pokud předseda vlády má ve svých pravomocí mnohé páky, jak vytvářet tlak na orgány činné v trestním řízení, pak je to věc, která vyvolává otázky a nedůvěru občanů v to, zda toto trestní řízení probíhá tak, jak by mělo. Proto KDU-ČSL bude hlasovat pro nedůvěru této vládě. Je to věc, která je principiální. Je to věc, která je racionální, ale která je také principiální, protože hovořit o racionalitě se neslučuje s tím hovořit o cynismu. O tom, že tady nejsou žádné hodnoty, že tady nejsou žádná pravidla, že tady není nic navíc, než jenom pragmatismus. Musím říct, že není pravdou, že by v zahraničí nemělo žádný vliv to, co se tady děje na pohled na Českou republiku. Já mám možnost mnohokrát za rok mluvit se špičkami evropských politiků. Před každou Evropskou radou se stýkám s mnohými premiéry, prezidenty, vicepremiéry, kancléři. A mohu vám říct, že není pravda, že tu situaci nevnímají, že o ní nevědí, že nepoškozuje Českou republiku. Poškozuje. Ptají se, co se vlastně u nás děje. Jak je vůbec možné, že k něčemu takovému v zemi EU dochází.

Není tedy pravda, že to nikdo neřeší. Není pravdou, že to nikoho nezajímá. Není pravdou, že nikdo s tím nemá problém, a že nikdo nemá problém s tím, že ve vládě je člověk, který je obviněn ze závažného trestního činu. Je mi velmi líto, a musím říct, že moc nerozumím tomu, že celá situace je takto vyhrocená vůči rodině předsedy vlády. Ano. Je to velmi nepříjemné, ale tím principem přece je, že celou rodinu do toho zatáhl on sám. Já se divím, že dál je ochoten obětovat i ten klid v rodině právě tomu, že bude sám setrvávat v této situaci. Vždyť ji prohlubuje, vždyť ji částečně i sám způsobuje.

Já osobně považuji za eticky sporné, a můžu říct, že se mi to vůbec nelíbí, že se někdo natáčí skrytou kamerou. Považuji to za hranou toho, co by měli novináři dělat. To nic nemění na tom, že tato vláda neměla naši důvěru na začátku a nemá ji ani nyní. Chtěl bych upozornit pana předsedu vlády, že demokratický klub již neexistuje mnoho měsíců. Možná by bylo dobré, aby to už konečně zaznamenal, protože skutečně neexistuje. Co se týká výsledků voleb - my je respektujeme. Respektujeme i to, kdo vyhrál volby. Ale to přeci neznamená, že předsedou vlády může být jenom jediný člověk a nikdo jiný, že všichni ostatní v té straně nebo i neo ilumináti jsou lůzři, kteří neumějí anglicky.

Jsem přesvědčen, že za hranou je skutečně i to, a nelíbí se mi, že se vyhazují květiny od pomníku. To nic nemění na tom, že rozdělení společnosti, o kterém tady byly řeči, právě nezpůsobuje to, že je velmi nestandardní, a že vyvolává velkou reakci veřejnosti skutečně pochybnost o tom, zda trestní řízení bude pokračovat skutečně svobodně, nezávisle a transparentně. Obzvláště v situaci, kdy byl vytlačen ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů ze své funkce, kdy se rozhoduje o novém policejním prezidentovi, a tak bych mohl pokračovat dál.

Také se mi nelíbí, když se v rámci politických názorů po někom hází lahve, vajíčka nebo třeba i rajčata. Myslím si, že to do politické kultury nepatří. Ovšem nemůžeme se divit, když jsou lidé frustrováni z toho, že je tady takovýto gigantický střet zájmů, kdy je tady takováto situace, která skutečně nejenom budí rozpaky, ale vyvolává oprávněné otázky o tom, zda zde nedochází k ovlivňování celé kauzy. Konečně sám předseda vlády říkal, že je tady možné si objednat politickou kauzu. Tudíž se nedá ani vyloučit, že právě bude ovlivňován i tento proces i ovlivňováno toto trestní řízení. A v tomto smyslu nejčistší a správné řešení je, aby takový člen vlády, který je trestně stíhán, který je obviněn ze závažného trestného činu ve vládě nebyl do té doby, než se celá situace vyřeší, než orgány činné v trestním řízení celou záležitost dotáhnou do konce.

Opakuji, racionalita nesmí být cynismus. Racionalita nesmí být zakrývána za oportunismus. Pokud ztratíme hodnoty, pokud ztratíme zodpovědnost, pokud ztratíme zásady, pak se z politiky udělá pouze cynický boj o moc. A já myslím, že tady jde více než o to, kdo konkrétně je předsedou vlády. Jednáme o hodnotách, o principech, o systému, o institucích.

Nedomnívám se, že pádem vlády by vznikl pat. Přece je tady ústava, která jasně hovoří, co se v takové situaci stane. Je tady mnoho možností, jak celou situaci vyřešit. Může vzniknout jiná vláda, může vzniknout vláda na stejném půdorysu s jiným předsedou vlády, může vzniknout skutečně situace, kdy se to dotáhne až do předčasných voleb, může tady být nějaká prozatímní vláda. To všechno; je mnoho možností, které tady existují.

Jsem přesvědčen, že redukovat celou situaci do osobní roviny i za cenu, že to odnáší rodina, je věc, která by se stávat neměla. Je to samozřejmě rozhodnutí každého jednotlivce. Já bych chtěl říci, že útočit na rodinu je velmi nechutné, ale zažilo to už mnoho z nás. Mnoho z nás zažilo útoky od lidí, kteří s námi nesouhlasí, v osobní rovině, i na naše děti. Já osobně jsem to zažil. Je to nepříjemné. Ale mohu říci, že v případě, že bych byl v podobné situaci, dal bych přednost tomu, abych nebyl v takové situaci a v takové vládě bych nebyl.

Jsem přesvědčen, že nyní hlasujeme skutečně o principech, o zásadách, o institucích, o ústavnosti. Důvěra veřejnosti je velmi důležitá. A pokud hovoříme o tom, že bychom měli spojovat, pokud bychom skutečně tohle mysleli vážně, tak musíme odstranit příčiny rozdělení. A příčinou rozdělení je to, že lidé jsou frustrováni, že v zemi Evropské unie, v zemi, která chce být civilizovanou standardní demokracií, je něco takového možné.

To všechno jsou důvody, proč celý klub KDU-ČSL vysloví nedůvěru této vlády. Tak, jako jsme nepodpořili důvěru vládě na začátku, je to stejný důvod, proč jsme nechtěli vyjednávat o možné účasti či podpoře vlády bez splnění podmínky, že tam nebude obviněný ze závažného trestného činu. V tomto systému je to jasné. Jsme připraveni jednat o podpoře vlády, jsme připraveni jednat o vládě, ale musí tam být splněna tato základní podmínka.

Děkuji za pozornost.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.