Bělobrádek (KDU-ČSL): To, co se děje v Sýrii a Iráku, je genocida

23.10.2014 20:16

Zastavte masakr civilistů v Sýrii a Iráku, vyzvaly osobnosti na Václavském náměstí

Bělobrádek (KDU-ČSL): To, co se děje v Sýrii a Iráku, je genocida
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Upozornit na právě probíhající masakr civilistů v Sýrii a Iráku přišlo ve čtvrtek na Václavské náměstí na stopadesát účastníků shromáždění, které iniciovala KDU-ČSL. Účelem bylo vzbudit empatii veřejnosti ke statisícům lidí, na kterých je denně pácháno brutální násilí a kteří čelí masivní humanitární krizi.  Pod sochou sv. Václava byly veřejně promítány záběry vraždění civilistů radikálními muslimy z tzv. islámského státu.  Vystoupili zástupci humanitárních organizací a církve. Účastnici také symbolicky přidali svůj podpis k výzvě A Demand For Action, která usiluje o ochranu menšin v Sýrii a Iráku, kterým hrozí vyhlazení.

„To, co se děje v Sýrii a Iráku, je genocida. Národům s tisíciletou tradicí hrozí zánik. Oběťmi islámského státu jsou lidé mnoha náboženství a kultur, křesťané i muslimové. To nám nemůže být jedno. Budeme-li lhostejní k vraždění, únosům, znásilňování a zotročování civilistů, nemůžeme se nazývat civilizovanými lidmi,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který na shromáždění vystoupil.

Na akci promluvili také Šimon Pánek ze společnosti Člověk v tísni, Jakub Líčka z Charity ČR, Tomáš Holub z České biskupské konference a ministr kultury Daniel Herman. Během shromáždění byly promítány záběry z vražd civilistů, které by se jinak na veřejnost nedostaly. Účastníci přidali své podpisy na plátěnou stěnu coby symbolickou podporu výzvy na ochranu civilistů a zastavení násilí. Plátěná stěna bude následně vystavena v prostorách Poslanecké sněmovny.

„Společnost Člověk v tísni má na území Kurdistánu svého zástupce a již začala s přípravou pomoci, která je klíčová z důvodu blížící se zimy. Soustředí se zejména na uprchlická tábořiště v odlehlých oblastech,“ řekl ve svém projevu Šimon Pánek, který na shromáždění také vystoupil.

Vyjádřit solidaritu s utiskovanými křesťany v Sýrii a Iráku chce také iniciativa Svoboda pro křesťany, která pořádá 6. listopadu veřejnou kulturní akci na Moravském náměstí v Brně. Kromě ekumenické modlitby a koncertů účastníci uslyší také svědectví zástupců Muslimské obce a dalších.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…